Obavijesti

News

Komentari 36

Sve je spremno za rušenje vile Frane Barbarića: Bageri čekaju dok radnici uklanjaju stolariju

Sve je spremno za rušenje vile Frane Barbarića: Bageri čekaju dok radnici uklanjaju stolariju
12

Bivši šef HEP-a Frane Barbarić ostaje bez bespravne vile. Radnici su jučer uklanjali stolariju, a mještani se nadaju da to nije samo predstava i da ne odugovlači

VIDEO

Radovi na rušenju bespravno izgrađene vile Frane Barbarića u uvali Sinjava na otoku Hvaru pomalo se zahuktavaju, ali u ponedjeljak još nije počelo rušenje. Šest radnika na teren su stigli oko podneva, a njihov zadatak bio je sva vrata, prozore i okvire odvesti s lokacije, kao i sav ostali materijal. Prije početka rušenja na lokaciji trebaju ostati samo goli zidovi. Kako su nam rekli na terenu, samo rušenje trebalo bi početi u utorak. Bager je već spreman, tijekom vikenda stigao je na lokaciju. Bivši šef Hrvatske elektroprivrede je, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu, odlučio sam, o svom trošku, srušiti vilu koju je izgradio na poljoprivrednom zemljištu, odnosno području od posebnog državnog interesa. Na tome mjestu, u zaštićenoj zoni, već je postojala stara kuća koja je legalizirana, no Barbarić je na njezinu mjestu odlučio napraviti potpuno novu, u vrlo sličnim gabaritima, ali potpuno drukčijeg vizuala. Napravio je Barbarić i pomoćnu kamenu kuću na južnoj strani posjeda, dok je ispred same kuće izgrađen i bazen koji se, poput ostalih objekata, također treba ukloniti.

- Nemojte mi snimati radnike, 'ajde, maknite se, ne možete tu stajati - ljutio se jedan od radnika skrivajući svoje lice pod kapuljačom i radnom odjećom, nakon čega je sjeo u kamion na kojem je na bočnoj strani jasno istaknuta naljepnica obrta za građevinske usluge "Fjord", vlasnika Metkiora Ćurina, koji je bespravnu vilu i gradio.

Neko je vrijeme sjedio u kamionu i razgovarao na telefon, a potom se odvezao u dvorište kuće. Za to vrijeme ostali radnici su na mali kamion utovarivali okvire prozora. Trojica od njih su strani radnici koji nisu mogli sakriti iznenađenje tolikim interesom medija na lokaciji.

Zadovoljni načelnik

Načelnik Općine Jelsa, Nikša Peronja, zadovoljan je što će se ilegalna građevina ukloniti, a o početku uklanjanja iste nitko ih, dodaje, nije izvijestio.

- Mi ni nemamo ingerenciju nad time, nego mislim da su to trebali iskoordinirati sa županijskim uredom u Hvaru koji izdaje građevinske dozvole i odobrava legalizacije, kao i s Državnim inspektoratom, odnosno građevinskom inspekcijom. S pozicije Općine zadovoljni smo što se rušenje nelegalnog objekta riješilo jer su takvi zakoni Republike Hrvatske, a sudska presuda u njegovu slučaju ne odgađa izvršenje - kaže nam Peronja.

Mještani nam kažu kako su Franu Barbarića ovih dana viđali u Jelsi te da je bio i na Adventu. Smatraju kako se bespravno sagrađena vila mora srušiti, da to uopće nije sporno, ali neki su sumnjičavi po tom pitanju nadajući se da neće samo, radi predstave, skinuti prozore i vrata pa odugovlačiti s rušenjem. Podsjetimo, Državni inspektorat utvrdio je kako je riječ o nelegalnoj građevini, a proteklih mjeseci Barbarić je dobio tri kazne ukupne vrijednosti veće od 29.000 eura.

Bivši šef HEP-a se žalio, no Upravni sud odbio je sve stavke iz njegove žalbe, a potom je DORH podignuo optužnicu protiv njega. Nakon toga Barbarić je morao kapitulirati i početi s rušenjem ili čekati da Državni inspektorat sam pronađe izvođača radova, što bi ga vrlo vjerojatno koštalo znatno skuplje nego da uklanja o svom trošku. Barbarić je najavio i da će podmiriti sve druge troškove. Također, smatrao je da mediji u izvještavanju oko njegove vile vrše pritisak na pravosuđe, pa je poslao i priopćenje.

- Smatram da je posljednjih mjeseci od strane pojedinih medija prekoračena granica i da su ciljano izvještavali na način kako bi se vršio dodatan pritisak na pravosuđe. Mišljenja sam da sloboda izražavanja predstavlja jedno od temeljnih načela demokratskog društva i da mediji imaju posebno važnu ulogu u društvu povezanu s prijenosom informacija. Međutim, isto tako mediji prilikom izvještavanja trebaju voditi računa o točnom i istinitom iznošenju činjenica, kao i o zaštiti temeljnih ljudskih prava te poštovati načelo presumpcije nevinosti - poručio je Barbarić. U međuvremenu je smijenjen s funkcije šefa HEP-a, a na njegovo mjesto došao je Vice Oršulić na mandat od šest mjeseci, do javnog natječaja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe