News

Komentari 1

Sve manje migranata na granici BiH i RH, traže druge načine za odlazak u Europsku uniju

Sve manje migranata na granici BiH i RH, traže druge načine za odlazak u Europsku uniju

U BiH trenutno boravi nešto više od 2800 ilegalnih migranata, uglavnom podrijetlom iz afričkih i azijskih država. 2021. godine je spriječen dolazak oko 17 tisuća migranata

Broj ilegalnih migranata koji iz BiH preko Unsko-sanske županije pokušavaju ući u Hrvatsku stalno se smanjuje jer su se odlučili tragati za drugim načinima odlaska prema Europskoj uniji, procjena je vladinih tijela i lokalne policije.

Prema podacima policije, u tom dijelu BiH trenutno boravi nešto više od 2800 ilegalnih migranata, uglavnom podrijetlom iz afričkih i azijskih država.

Njih oko 850 smješteno je u tri prihvatna centra a još nešto više od 1800 boravi u improviziranom smještaju u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši ili u 'divljim' kampovima neposredno uz granicu s Hrvatskom.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Adnan Beganović potvrdio je za banjolučke 'Nezavisne novine' kako lokalna policija i dalje kontrolira prilaz tom dijelu BiH i pokušava odvratiti migrante od dolaska.

Pojasnio je kako je tijekom 2021. godine na taj način spriječen dolazak oko 17 tisuća migranata pa oni sada sve rjeđe pokušavaju tim pravcem ići prema Hrvatskoj.

- U ovome trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanske županije nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju prijeći preko hrvatske granice vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoeuropske zemlje jer im ova naša jednostavno nije više isplativa - rekao je Beganović.

 

 

Najčitaniji članci