Obavijesti

News

Komentari 16

Sve novine plaćaju 5 posto do odluke Ustavnog suda u jesen

Sve novine plaćaju 5 posto do odluke Ustavnog suda u jesen
1

Točno 16 dana trajala je diskriminirajuća odredba Vlade o plaćanju PDV-a na novine po broju riječi. Ustavni sud je obustavio dio zakona kojim je Vlada udarila na 24sata

VIDEO

Točno 16 dana trajala je diskriminirajuća odredba Vlade o plaćanju PDV-a na novine po broju riječi. Ustavni sud je privremeno obustavio dio zakona kojim je Vlada udarila na 24sata i ostale s manje od 25 tisuća riječi. Odluka je službeno objavljena u srijedu na internet stranici suda. 

Unatoč upozorenjima da se radi o diskriminaciji, Vlada te ministarstva financija i kulture ustrajali su na tom kriteriju uz punu podršku premijera Zorana Milanovića. U Zakonu o PDV-u propisali su onima s manje od 25 tisuća riječi porez od 10 posto, dok je za opće informativne dnevnike s više riječi, PDV bio upola manji. 

- Svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama u usporedivim situacijama izravno utječe na slobodu tiska koja je sastavni dio ustavne slobode izražavanja misli bez kojih nema demokratskog društva - stoji u obrazloženju odluke Suda. 

- Do konačne odluke najesen, sve opće dnevne novine trebale bi plaćati PDV od pet posto, pojašnjava odvjetnica Vesna Alaburić koja je u ime 24 sata i Večernjeg lista podnijela tužbu. Kako će konačnu odluku Ustavni sud tek donijeti, pravni stručnjaci ne žele unaprijed govoriti kakva će ona biti. Smatraju indikativnim da je Ustavni sud odmah obustavio spornu odredbu. Zato je za pretpostaviti da će je i ukinuti. 

- Nakon obustave, sve opće informativne novine su u jednakom položaju. Ako će se ponovno uvoditi dodatni kriteriji koji će nekome pogodovati, a druge kažnjavati, Vlada se opet izlaže mogućnosti da im Ustavni sud sruši odredbe - kaže Alaburić. 

Vlada bi se mogla i predomisliti, pa uvesti veći PDV od 10 posto svima, ali bi onda napustila stajalište da treba pomoći dnevnim novinama u zaštiti općeg interesa i prava građana na informaciju. Iz Vlade i Ministarstva financija nisu odgovorili što će učiniti niti su komentirali odluku suda. Laburista Branka Vukšića, šefa Odbora za medije veseli odluka suda jer pokazuje da u državi bar nešto funkcionira. Vjeruje da će se Vlada pridržavati odluke suda, ali smatra da je moguće da se premijer zainati i ponovno počne uvoditi slične diskriminirajuće kriterije jer kritiku shvaća osobno. 

- Ne smije se ponašati kao uvrijeđena mlada nego državnički, a inat sigurno nije državnička manira - kazao je.

Pročitajte odluku Ustavnog suda

R J E Š E N J E

I. Pokreće se postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 38. stavka 2. točke g) Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" broj 73/13.) u dijelu koji glasi: "u opsegu od najmanje 25.000 riječi u primjerku dnevnog izdanja".

II. Na temelju članka 45. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine" broj 99/99., 29/02. i 49/02. - pročišćeni tekst), do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske iz točke I. ove izreke privremeno se obustavlja izvršenje svih pojedinačnih akata koji se donose i radnji koje se poduzimaju na temelju članka 38. stavka 2. točke g) Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" broj 73/13.) u dijelu koji glasi: "u opsegu od najmanje 25.000 riječi u primjerku dnevnog izdanja". 

III. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Cijelu odluku pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu