News

Komentari 261

Sve o novom zagrebačkom gradonačelniku: Senf je 'zelen' u duši, ali krenuo je vatreno

Sve o novom zagrebačkom gradonačelniku: Senf je 'zelen' u duši, ali krenuo je vatreno

Tomislav Tomašević je imao samo pet godina kad je u Zagrebu bila Univerzijada, a sad on planira voditi grad u “zelenom” smjeru - s više zelenih površina i biciklističkih staza

U siječnju iduće godine će Tomislav Tomašević svoj okrugli, 40. rođendan dočekati u fotelji gradonačelnika Zagreba.

Bit će 48. po redu gradonačelnik u 170 godina, otkad Zagreb gradonačelnika ima.

Pogledajte video: Slavlje u Tomaševićevom stožeru

Više zelenih površina i biciklističkih staza

Tomašević je imao samo pet godina kad je, primjerice, u Zagrebu bila Univerzijada, za koju je mnogo toga sagrađeno i uređeno, primjerice Jarun, a sad on planira voditi grad u “zelenom” smjeru - s više zelenih površina i biciklističkih staza, u kojem će odvajanje otpada i reciklaža biti jedna od važnijih aktivnosti svakoga građanina, u smjeru grada koji će imati centar za ponovnu uporabu otpada i recikliranje, a neće više imati Jakuševec kao odlagalište.

Želi jeftinije i pristupačnije javne vrtiće svima, kao i staračke domove, obnovljene bolnice. Komunalni će redari, najavio je, kazne naplaćivati svima jednako, bez progledavanja kroz prste, “preroštat” će ugovore gradskih tvrtki, potaknuti zapošljavanje mladih kroz projekte zelene industrijalizacije i društvenog poduzetništva.

Tomašević, kojem su prijatelji nadjenuli nadimak Senf zbog skraćene verzije njegova imena, Thomy, rođeni je Zagrepčanin, koji je rano djetinjstvo proveo u novozagrebačkom Zapruđu.

POGLEDAJTE VIDEO: TOMAŠEVIĆEV POBJEDNIČKI GOVOR

Tata mu na Škorinoj listi

Tata mu je bio kandidat na listi Škorina Domovinskog pokreta, stric i još dva bratića po mami su svećenici, što on, ljevičar, ne smatra neobičnom podjelom unutar obitelji. I to je, govorio je, život. Ima obitelji u kojima su djeca desničara ljevičari, ali i obrnuto.

Tomaševićeva se obitelj, kad je bio dijete, preselila u Zaprešić, odakle se Tomislav u Zagreb vratio kad je imao 20. Živio je u raznim kvartovima - od Trnja, preko Centra, do Trešnjevke. Već se i prije, s 15 godina, uključio u ekološke inicijative i akcije, a potom se priključio i Zelenoj akciji, u kojoj se angažira na pokretu mladih za održivi razvoj, te u raznim projektima i programima obilazi svijet.

Zelenu akciju kao jednu od prvih te najvećih naših ekoloških udruga Tomašević je i vodio od 2007. do 2012., istodobno je uključen u svjetski pokret održivog razvoja.

Jedan je od vođa akcije pred Todorićevim Kulmerovim dvorima 2009., kad je rezidencija u zelenom zaštićenom pojasu od Grada dobila status hotela, pa se stotinjak “zelenih” u njega pokušalo prijaviti kao gosti, da bi otkrili kako je “hotel” ipak rezerviran samo za obitelj.

Godinu kasnije Tomašević je branio radnice Kamenskog, a 2011. rušio ogradu na Cvjetnom trgu, gdje je Tomislav Horvatinčić uz blagoslov Grada podizao svoju interpolaciju.

Tomašević je studirao pravo, od kojeg je odustao jer je shvatio da ga više zanimaju društvene promjene.

Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti, a onda s britanskom stipendijom otišao na Cambridge, gdje dobiva magisterij iz područja okoliša, društva i razvoja.

Nakon povratka u Hrvatsku radi u zelenoj zakladi Heinrich Böll Stiftung, a zatim postaje voditelj programa Instituta za političku ekologiju za ekološke promjene.

Sukob s Plenkovićem

Ulazi u političku arenu kao pokretač platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo! te se i 2017. kandidira za gradonačelnika. Koalicija je osvojila četiri mandata, a Tomašević je u četiri godine s 528 javljanja bio najaktivniji zastupnik u gradskoj skupštini, rekorder.

Lani se sukobio s premijerom Plenkovićem zbog spore obnove Zagreba nakon potresa. Na parlamentarnim izborima zeleno-lijeva koalicija osvojila je sedam mandata i Tomašević ulazi u Sabor.

U prvom krugu izbora za gradonačelnika prije dva tjedna dobio je 45,15 posto glasova, Miroslav Škoro 12,16. 

U danima koji su slijedili “udario” je na nekoliko velikih fronti najavivši kako u budućnosti Grad sigurno više neće imati 27 pročelnika, gradskih “ministara”, kad ih cijela država ima 16.

Toliko bi ih, smatra, ubuduće trebao imati i Zagreb, a birat će ih onako kako zakon kaže - javnim natječajem, jednako kao i članove uprava gradskih poduzeća.

'Stavite mandat na raspolaganje'

Bude li Tomašević prvi čovjek Zagreba, prilika za vođenje različitih resora bit će dana bilo kome tko u najvećoj mjeri zadovolji uvjete. To bi trebao biti odgovor na dvojbu ima li Tomašević dovoljno “operativaca” za vođenje najvećega grada u Hrvatskoj.

Direktore gradskih poduzeća pozvao je da mandate stave na raspolaganje, uz napomenu kako sigurno nema viška radnika među onima koji kose travu i odvoze otpad, ali ima političkih uhljeba.

Kad je, nakon prvoga kruga, organizirao prvu press konferenciju, i ondje se zatekla policija, pomislilo se kako Tomašević iz sigurnosnih razloga ima policijsku pratnju, što je demantirano.

A protukandidat Škoro u zadnja je dva tjedna Možemo! optužio da su preko “tzv. udruga koje su dio korupcijske hobotnice” izvukli više od pola milijarde kuna.

Tomašević je nekoliko puta odgovorio da se udruge financiraju putem javnih natječaja, čija se provedba, kao i financije udruga općenito, kontrolira.

Ured za udruge Vlade RH potvrdio je da su svi podaci transparentni. Prvog radnog dana Tomašević će, najavio je, naručiti reviziju duga Grada i upravljanja imovinom, sastati se s postojećim pročelnicima.

- Gradsku upravu krasit će skromnost i pristojnost - najavio je dečko iz Zapruđa, zvani Senf, koji će na posao biciklom ili tramvajem.

Najčitaniji članci