Obavijesti

News

Komentari 21

Nagrade Zagreba dodijeljene i ravnateljici KB Sv. Duh i Čavajdi, prosvjednici razvili transparente

Nagrade Zagreba dodijeljene i ravnateljici KB Sv. Duh i Čavajdi, prosvjednici razvili transparente

Na svečanoj sjednici dodjeljuju se priznanja i medalje Grada kao i nagrada za Zagrepčanku godine. To je ove godine Mirela Čavajda. Kad je Milanović došao za govornicu, netko je uzviknuo "Slava Ukrajini"

VIDEO

U povodu obilježavanja Dana Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici održava se svečana sjednica Gradske skupštine u sklopu koje su gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović dodijelili javna priznanja Grada zaslužnim pojedincima i institucijama. Na svečanoj sjednici sudjeluje i predsjednik Republike Zoran Milanović. 

A uoči početka nekolicina građana ispred Skupštine je razvila transparente s natpisima "Zagreb voli nerođene", "Pobačaj=Tomaševićev glavni posao" i "Živio život, dolje T.T." 

Prosvjed ispred Stare gradske vijećnice zbog dodjele nagrade "Zagrepčanka godine" Mireli Čavajdi

Protestirali su što su nagrade, između ostalih, dobile i Mirela Čavajda, koja je izašla u javnost i ispričala svoju mučnu životnu priču jer joj je bio onemogućen pobačaj koji je tražila nakon otkrića zloćudnog tumora bebe, čime je pokrenula raspravu o kršenju Zakona i borbu za sve žene, ali i ravnateljica KB Sv. Duh Ana-Maria Šimundić, koju je Tomašević postavio na čelo gradske bolnice da uspostavi red kod priziva savjesti ginekologa i omogući provođenje ustavnog prava prekida trudnoće.Gradonačelnik je dodijelio i 15 medalja, a jednu od njih su dobili i policajci koji su porodili ženu u stanu na Savskoj.

- Naš Zagreb postaje svakim danom sve ljepše i atraktivnije mjesto za život, nije više ni kantograd ni kleptograd. Gradske financije se vode transparentno, a investicijske banke konačno ponovno žele surađivati s Gradom. Najavljeno ukidanje prireza sigurno ne doprinosi razvoju Grada, mogao bi se ukinuti samo ukoliko bi vlada dala kompenzacijske mjere. Razvoj Grada Zagreba znači razvoj cijele Hrvatske i ne bi nikad trebao biti dio predizbornih kalkulacija, no bilo kako bilo, nadam se da je Vlada i dalje partner Gradu i da ćemo naći zajedničko rješenje za razvoj - istaknuo je Klisović. 

Mirela Čavajda dobitnica nagrade Zagrepčanka godine
Mirela Čavajda dobitnica nagrade Zagrepčanka godine

Zagrepčanima je Dan Grada čestitao i čelnik grada nabrojavši sve dosad učinjeno i istaknuvši planove za budućnost.

- Iza nas je prvo poluvrijeme, dvije godine mandata, kad smo preuzeli Upravu dočekala nas je prazna blagajna, zapušten sustav i ne obnova. Stabilizirali smo gradski proračun, prvi put nakon 20 godina godinu završavamo suficitom, smanjili smo broj gradskih ureda, zapošljavamo isključivo preko javnih natječaja stručne ljude, revidirali smo mjeru roditelj-odgojitelj i oslobodili 160 milijuna kuna za 2022. za izgradnju vrtića - poručio je dodavši kako su povećali materijalna prava djelatnika. 

- Nakon sedam godina žene ponovno u bolnici Sveti Duh mogu ostvariti svoje ustavno pravo, uveli smo građanski odgoj u škole, podržavamo Zagreb pride i otvorenost prema svima, proširili smo biciklističke staze, uvodimo red u javnom prostoru, prvi put nakon 20 godina kupujemo nove tramvaje, proširujemo tramvajsku mrežu... - istaknuo je gradonačelnik pa se osvrnuo na nagradu za Zagrepčanku godine. 

- Mirela je svojom hrabrošću je dotaknula i potresla mnoge u Hrvatskoj u trenutku najteže životne odluke, dala je glas svim diskriminiranim ženama prenoseći poruku da nisu same i čestitam joj na tome - kazao je.

Dok je potpredsjednik Vlade Tomo Medved kao izaslanik Vlade nabrajao što su sve napravili za sve građane, a posebno Zagreb u vrijeme pandemije i energetske krize, ali i govorio o novoj poreznoj reformi, Klisović, Tomašević i Milanović su se došaptavali. 

Kad je Milanović došao za govornicu, netko je uzviknuo "Slava Ukrajini, hvala Hrvatskoj."

Herman: Čavajda nije zaslužila nagradu 'Zagrepčanka godine'
Herman: Čavajda nije zaslužila nagradu 'Zagrepčanka godine'

- Dobro je, OK - reagirao je predsjednik pa rezimirao 10 godina članstva u EU i neke postupke Vlade. 

- U tih 10 godina, kaže premijer, a nije za vjerovati u nekim stvarima, sve treba provjeravati, mi smo u plusu oko 10,5 milijardi eura. No, i manje nas je. Svake godine je tu i nešto novca za poljoprivredu, ali razvojnog efekta nema. Zagreb je i moj grad, naslijedili smo Grad koji se razvijao stihijski, ni sam nemam ideju kako neke probleme riješiti, ovo što Vlada radi nije reforma, Plan oporavka i razvoja je sanacija nekakve štete, nikakav razvojni plan - rekao je pa se osvrnuo na dodjelu današnjih nagrada.

- Znam da će i današnje nagrade laureatima izazvati svađe, ali postoje Zakoni koji se trebaju provoditi, žene koje će danas biti nagrađene duboko zaslužuju ovaj pljesak i nadam se da sljedeće godine o tome nećemo govoriti - poručio je malo se namučivši s riječju "laureati."

Čavajda, Zagrepčanka godine, kroz suze je zahvalila svima koji su je podržavali. 

- Hvala mojoj familiji i prijateljima jer su oni bili moja najveća podrška. Ovu bih nagradu posvetila svome sinu Grgi, koji će u mome srcu živjeti vječno i svim majkama i obiteljima, koji su pognute glave i šutke prošli kroz najteže trenutke u svojim životima - poručila je, a pljesak za dobivenu nagradu nije dobila od čelnika vjerskih zajednica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa