Obavijesti

News

Komentari 1255

Proslava u Kninu: Blokirali ulicu i pjevali ustaške pjesme

Proslava u Kninu:  Blokirali ulicu i pjevali ustaške pjesme
25

Neki u grupi su dizali ruke u znak fašističkog pozdrava, jedan je izvikivao "Za dom", a ostali odgovarali "Spremni". Upalili su i bengalke, pa je na trenutak bila slaba vidljivost na tom dijelu ceste

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO: Palili bengalke i pjevali ustaške pjesme u centru grada

Pokretanje videa...

00:32

U Kninu je danas svečano obilježena 21. obljetnica Oluje te je proslavljen Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Svečanost je počela podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, a nakon toga iznad nje su preletjeli MIG-ovi i Krila Oluje. Mimohod se spustio s tvrđave u centar grada u kojem su govore održali  predstavnik branitelja Ivica Glavota i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović. Glavota je u govoru prozvao vlasti zbog nerada i poručio:

-  Ispričavam se svima kome nismo uspjeli pomoći, a najviše tebi narode što nismo odradili posao do kraja i što sada  morate trpjeti ovakva sranja u vlastitoj zemji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: U Kninu je bilo i intervencija hitne pomoći

Pokretanje videa...

00:49

Grabar Kitarović je u govoru poručila Milanoviću da je  Hrvatska nastala voljom građana i da je nisu stvorile ustaške strukture. Rekla je i da je Oluja bila etički čista. 

- Oluja je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj - rekla je Grabar Kitarović nakon što je položila vijenac i zapalila svijeću na Trgu dr. Ante Starčevića kod Spomenika Hrvatske Pobjede "Oluja 95".

POGLEDAJTE VIDEO: Svečani vojni mimohod prolazi kroz centar Knina

Pokretanje videa...

00:20

Ovu obljetnicu, istaknula je, slavimo prije svega kao dan naše slobode i mira, za koje se Hrvatska morala izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva.

POGLEDAJTE VIDEO: Svečano podizanje zastave u Kninu

Pokretanje videa...

00:34

Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija. Unatoč tomu, "hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost". To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako "pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala", te istaknuvši kako  "hrvatski narod to ne želi".

Pokretanje videa...

01:31

>>> Tijek obilježavanja Oluje

 

14.00 Grupa od četrdesetak muškaraca odjevenih mahom u crne majice, oko 14 sati nakratko je blokirala glavnu kninsku ulicu pjevajući, među ostalima pjesmu "Jure i Boban" i uzvikujuću ustaški pozdrav, što su građani prijavili policiji.

Neki u grupi su dizali ruke u znak fašističkog pozdrava, jedan je izvikivao "Za dom", a ostali odgovarali "Spremni". Upalili su i bengalke, pa je na trenutak bila slaba vidljivost na tom dijelu ceste. Koloni automobila, u kojoj je bio i policijski kombi, nekoliko minuta nisu dali proći.

Dio te skupine, koja je prethodno izišla iz obližnjeg kafića, pod vidnim utjecajem alkohola, udarala je po krovovima automobila, a jedan u kojemu su bili novinari, potpuno su prekrili zastavama.

Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor Hini je potvrdila incident i rekla da policija postupa po prijavama građana.

11.18.Želim poslati poruku onima koji su Hrvatsku nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli korak dalje i rekli da su Hrvatsku stvorile udbaške strukture da je Hrvatska nastala voljom hrvatskog naroda izraženom na referendumu, veličanstvenom borbom hrvatskih branitelja, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Tako je odgovorila Zoranu Milanoviću koji je nakon presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču rekao da je šokiran da su oni dvojica prokazani kao ustaški egzekutori, a da su bili bliski Franji Tuđmanu i sudjelovali u osnivanju HDZ-a. 

- Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu. Njima dugujemo i trajnu zahvalnost. Danas slavimo obljetnicu kao dan naše slobode i mira. Morali smo se za to izboriti u ratu. Poštujemo svaku žrtvu - rekla je Grabar Kitarović. 

-  Ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No Oluja je bila politički opravdana i etički čista i bila je borba za pravedan cilj. Pokazali smo odlučnost da budemo slobodni i sposobnost da budemo suvereni. Velikosrpska agresija izazvala je brojne patnje ali Hrvatska država nije odobrila niti jedan osvetnički čin. Želim naglasiti da je Oluja omogućila mirnu reintegraciju Podunavlja. Oluja je imala i veliko međunarodno značenje. Spriječila je ponavljanje genocida kakav je počinjen u Srebrenici - rekla je Grabar Kitarović. 

- Hrvatska i hrvatski narod znali su oprostiti, a to je etika pobjednika i etika mira. Nismo i nećemo nikada prihvatiti da se Oluja mjeri antihrvatskim mjerilima. To konkretno znači da nećemo prihvatiti krivotvorenje posljedica rata, kao ni zanemarivanje presuda - rekla je predsjednica. 

- Svjesni smo da se srpska nacionalna manjina suočava s brojnim problemima, u Hrvatskoj ne smije biti građana drugog reda. Ne želimo nacionalan getoiziranja, ne želimo da ljudi samo žive u Hrvatskoj, nego da žive Hrvatsku kao svoju domovinu. Nikome Hrvatska ne smije biti povremena ili privremena država. Oluja je poruka koliko je važno imati dobro opremljenu vojsku, mi moramo biti osposobljeni za brz odgovor na svaku ugrozu.  Vrijeme je stoga da povećamo ulaganja u modernizaciju svih vojnih rodova i moramo na svim razinama provoditi obuku - rekla je Grabar Kitarović. 

- Sada se moramo boriti više nego '95. Krajnji je čas da oslobodimo domovinu od malodušja i pesimizma. Pravog napretka neće biti dok stranački interesi budu ispred nacionalnih. Čvrsto vjerujem u budućnost naše domovine – zaključila je svoj govor Grabar Kitarović.

 

11.16 - Nakon blagoslova, predstavnik branitelja, Ivica Glavota, prekidan burnim pljeskom, istaknuo je da je "Oluja" bila najveći dragulj u kruni Domovinskog rata.

- Slavimo 21. godišnjicu pobjede nad velikosrpskim pretenzijama. kako ćemo slaviti to je naša odluka i nitko nam neće moći naređivati. Uz vodstvo Tuđmana, Oluja je bila najveći dragulj na kruni Domovinskog rata. Borba za suvremenu Hrvatsku olujom nije završila, to je bio samo prvi čin, Drugi čin bi trebao biti borba za suvremeno društvo, a čin nije ni započeo. Fotelje su se koristile, posvetili se osobnom probitku, a narod im je povjerovao. U jednom trenutku imamo više od 4 milijuna birača, pa se onda brisalo, svugdje, ali ne u Vukovaru gdje se postavljaju ploče na srpskom jeziku, a sve bez brisanja birača. Što nam to govori?

- Mi smo vjerovali da će idući korak nakon Oluje biti napredak, a sada se Hrvatska priprema za primanje migranata jer Hrvatska stari, a isti ti koji ih primaju otjerali su naše mlade iz Hrvatske. Sabor je radio manje od dva dana tjedno, isto smo mogli i mi 95. proglasiti kolektivni godišnji odmor. Bilo je takvih i tada, koji su imali drugih obveza od dolaska na prvu liniju - kazao je.

- Gospodine Plenkoviću, vi i ostali morate završiti priču o prošlim vremenima. Lustracija je istina, kad se oslobodimo tog tereta lakše ćemo kročit dalje - rekao je Glavota. 

- Kada u državi postanete papci znate da ćete uskoro biti papkari, volovi - rekao je Glavota. 

- Narode moj, ne dopustite da nas vuku za nos. Priznajem da sam sa svojom braćom uzeo oružje da zaustavimo četničku hordu, ispričavam se. Svima kome nismo uspjeli pomoći, a najviše tebi narode što nismo odradili posao do kraja i što sada  morate trpjeti ovakva sranja u vlastitoj zemji. Ispričavam se - zaključio je Glavota. 

10.54 - Kao simbol slobode i mira u Kninu je u zrak pušten 21 golub.

10.32 - Svečani mimohod je stigao u centar Kina. Očekuje se govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Na spomenik Hrvatske pobjede Oluja 95. položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. 

10.17 - Za mene i sve hrvatske građane Oluja je najveći događaj koji je zauvijek okončao agresiju velikosrpskog Miloševićevog projekta - rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković iz Knina. 

10.06 - Ministar branitelja Tomislav Medved rekao je da se današnji dan obilježava ponosno i veličanstveno te da očekuje veliki broj branitelja i građana, u zajedništvu i jedinstvu.

- Tu smo kao i prije 21 godinu, kada smo jedinstveno branili svoju domovinu. Jednako tako danas, sa istom snagom i zajedništvom, gradimo Hrvatsku da bude prosperitetna i ugodna za život - kazao je ministar Medved.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić rekao je da je u Kninu redovito, a ne samo na današnji dan. U Knin je dolazio još kao župan, te danas kao ministar.

- Ovo su stvarno dani ponosa i slave za cijelu Hrvatsku. Na današnji dan svatko mora biti ovdje, sa ovim ljudima, braniteljima, generalima, zapovjednicima, policijom i civilima. S bilo kim tko je dao minimum za oslobođenje, ne samo Knina, već cijele Hrvatske - rekao je Tolušić.

10.03 - Nakon podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi kreće mimohod prema središtu grada. 

9.52 -  U Popovači je u petak rano ujutro, u spomen na vojno-redarstvenu akciju "Oluja", započeo jubilarni 20. konjanički maraton. 

9.43Crkvena zvona u Kninu oglasila su se zvonjavom u 9 sati i 43 minute označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 21. godinu hrvatske oslobodilačke snage ušle u Knin čime je bila završena vojno-redarstvena akcija "Oluja"  kojom su pod hrvatsku upravu vraćena okupirana područja koja su nadzirale srpske okupacijske  snage. Nakon  podizanja  hrvatske zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletjela tri zrakoplova MIG 21, a zatim je ispaljen 21 plotun u znak  21. obljetnice "Oluje."

9.28. U Rijeci su položeni vijenci i zapaljene su svijeće na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Vijence su položili izaslanici Grada, Županije, branitelja, policije, vojske, obitelji poginulih branitelja i političke stranke. 

9.23 - Pogledajte podizanje hrvatske zastave na Tvrđi i prelet MIG-ova. Državnu zastavu podignuli su branitelji Violeta Grdić iz Vukovara te Ante Marević iz Metkovića čime se i simbolično želi povezati južna i kontinentalna Hrvatska. Pročitana su imena 174 poginula i dva nestala branitelja u "Oluji".  

 

9.15 - U Knin su stigli Kolinda Grabar-Kitarović, Tihomir Orešković, Vlaho Orepić, Josip Klemm, Mate Granić i Miro Kovač. U Knin je stigao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. 

9.10. - Puštanjem više od tisuću golubova pismonoša s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u petak rano ujutro počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru

9.05 - Ponosan sam na sve dane i na sve što je bilo, a krenuli smo od skradinskog zaleđa pa do Kina. Danas se osjećam dobro. Osjećaj vam ne mogu opisati. Ponosan sam - rekao je branitelj Vinko Erceg koji je u vrijeme Oluje imao 21 godinu. 

- To su emocije koje ne treba koristiti u dnevno političke svrhe. Dolazim tu slaviti pobjedu, zahvaliti, poštivati i lijepo je biti ovdje svake godine - rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. 

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U Kninu se u petak obilježava 21. obljetnica vojno redarstvene akcije Oluja. Tom je akcijom oslobođen najveći dio hrvatskoga državnog prostora od srpske okupacije. Danas se ujedno slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U Kninu se očekuje da će doći 100.000 ljudi. 

Proslava počinje budnicom orkestra Oružanih snaga. U 9.20 sati na kninskoj tvrđavi će se svečano dizati hrvatska zastava, slijede prelet vojnih zrakoplova i atraktivni program akrobatskih letača Krila oluje.

Nakon svečanosti podizanja zastave s tvrđave će krenuti mimohod u središte Knina.  

Na Trgu Ante Starčevića, po dolasku mimohoda, bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika Hrvatske pobjede "Oluja 95."

Na središnjoj ceremoniji na Trgu Ante Starčevića  kod Spomenika Hrvatske pobjeda Oluja 95. predviđeno je obraćanje, prema najavama, predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i predstavnika branitelja. Predsjednica će potom sudjelovati na misi za Domovinu u Crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Na svečanosti u Kninu sudjelovat će i tehnički premijer Tihomir Orešković kao i ostali državni vrh. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1255
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag