Obavijesti

News

Komentari 90

Svećenik iz Sukošana pijan nasred ulice izvrijeđao i udario časnu, dobio je 10 dana zatvora

Svećenik iz Sukošana pijan nasred ulice izvrijeđao i udario časnu, dobio je 10 dana zatvora
3

Sukošanski svećenik Domagoj Kelava fizički je napao časnu sestru, Zadarska nadbiskupija objavila je da će protiv svećenika biti provedene mjere

VIDEO

Časna Aneta (70) u Sukošan je došla prije nekoliko mjeseci. Zadužena je za čišćenje crkve i župnog dvora. Jučer je vrata otvorila s velikim podljevom na licu. Udario ju je svećenik Domagoj Kelava prije tri dana. Mještani koji su sve vidjeli, ali i oni koji su samo čuli ćakule, kažu da je dobila udarac šakom u glavu.

- Ja imam problem s vratnom kralježnicom, imam i medicinsku dokumentaciju, koju vam mogu i pokazati. Svakim naglim pokretom glave prekine mi se dotok krvi u mozak i padam isti čas. Tako budem sekundu-dvije. Mi smo razgovarali, a ja sam imala teglu s cvijećem u rukama kad se to dogodilo - izjavila je za Večernji list.

storyeditor/2022-04-28/kelava3.jpg

Nije htjela optužiti napadača svećenika.

- Razumijem ljude. I ja bih pomislila da je tu šaka radila - rekla je Aneta.

Nasreću, Zadarska nadbiskupija reagirala je brzo i samo dva dana kasnije znali su cijelu priču. U sve se uključila i policija, koja također provodi izvide.

- Ovim putem iskazujemo svoju žalost zbog događaja koji se ničim ne može opravdati. Radi se o verbalnom i fizičkom nasilju koje je u suprotnosti s ljudskim, moralnim i civiliziranim ponašanjem. Zadarska nadbiskupija izražava žaljenje zbog toga čina te se ispričava žrtvi kao i svima koji su tim sramotnim činom sablažnjeni i povrijeđeni - piše u priopćenju.

Domagoj Kelava negirao je napad, ali prije nego što je nadbiskupija izašla sa svojim nalazom.

- Nisam kriv, nije to dogodilo, apsolutno ništa od svega nije istina - rekao je svećenik.

Istina je ipak drukčija i ćakule nisu bile samo ćakule, a one kažu da je Domagoj Kelava udario časnu Anetu u utorak popodne ispred župnog dvora.

storyeditor/2022-04-28/PXL_280422_93207689.jpg

- Osuđujemo takav način ponašanja i razumijemo ogorčenost javnosti jer se tim nedjelom narušava integritet i dostojanstvo žrtve, ali i svećeničkog poziva i službe. Protiv svećenika bit će provedene potrebne kanonske mjere - stoji u nastavku priopćenja nadbiskupije.

Don Domagoj Kelava promijenio je popriličan broj župa u kojima je službovao. U obližnjoj Gorici izbacio je roditelje iz crkve i prijetio prijavama policiji, a djecu je ostavio u zgradi crkve. Krimen goričkih roditelja bio je taj što nisu redovito dolazili na misu, a očekivali su da im djeca prime sakrament svete potvrde.

Mještani su u šoku, neki su mislili da bi se cijeli slučaj mogao zataškati. No nadbiskupija je brzo reagirala.

Mještani Sukošana: Svećenik je pijan istukao časnu sestru, on tvrdi da nije. Policija istražuje
Mještani Sukošana: Svećenik je pijan istukao časnu sestru, on tvrdi da nije. Policija istražuje

- Vidjeli smo natučenu ženu, užas. To napraviti ženi od 70 godina... - u nevjerici je rekao mještanin Sukošana.

Oko cijelog slučaja sada se oglasio i općinski sud u Zadru.

- Dana 28. travnja 2022. Policijska uprava Zadarska podigla je optužni prijedlog protiv D.K. (1979) zbog počinjenja prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te ga je istog dana u popodnevnim satima dovela pred dežurnog suca Općinskog suda u Zadru - rekao je glasnogovornik suda Davor Dubravica.

storyeditor/2022-04-28/PXL_280422_93207686.jpg

Kako navodi Dubravica, optužnim prijedlogom D.K. se tereti da je dana 26. travnja 2022. oko 19,00 sati u mjestu Sukošan u ulici Hrvatskih branitelja, kbr. 31, ispred Župnog ureda, dakle na javnom mjestu dostupnom pogledima većeg broja građana, narušio javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način tako što je u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući, verbalno napao časnu sestru D.A. (1952) psujući je riječima: "j**** ti mater!", da bi je potom i fizički napao na način da ju je udario sa zatvorenom šakom u predjelu lica, uslijed čega je ista pala na tlo, nakon čega se udaljio u župni ured, te na taj način prestao sa daljnjim narušavanjem javnog reda i mira dok je D. zbog zadobivenog udarca i pada na tlo zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke te je ovakvim svojim ponašanjem kod D.A., izazvao osjećaj straha i uznemirenosti dok je kod ostalih prolaznika izazvao osjećaj uznemirenosti i nelagode.

Sudac je donio odluku da se svećenika zatvori na 10 dana zbog opasnosti od ponavljanja djela te je odveden u zatvor u Zadru.

O ovom nemilom događaju oglasili su se i iz Zadarske nadbiskupije i poručili kako iskazuju žaljenje zbog sveg što se dogodilo.

- Radi se o verbalnom i fizičkom nasilju koje je u suprotnosti s ljudskim, moralnim i civiliziranim ponašanjem. Zadarska nadbiskupija izražava žaljenje zbog toga čina te se ispričava žrtvi kao i svima koji su tim sramotnim činom sablažnjeni i povrijeđeni. Osuđujemo takav način ponašanja i razumijemo ogorčenost javnosti jer se tim nedjelom narušava integritet i dostojanstvo žrtve, ali i svećeničkog poziva i službe. Protiv svećenika će biti provedene potrebne kanonske mjere - poručili su iz nadbiskupije.

O slučaju nasilja u župi izvijestila je i zadarska policija koja poručuje kako je nad 43-godišnjim svećenikom provedeno kriminalističko istraživanje.

- Sumnjiči ga se da je u utorak, 26. travnja oko 19 sati u Sukošanu u Ulici Hrvatskih branitelja, prvo verbalno, a potom i fizički napao 70-godišnjakinju koja je pri tom pala na pod. Nakon provođenja kriminalističkog istraživanja, a zbog sumnje je počinio prekršaj iz čl. 6.  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  43-godišnjak je uz optužni prijedlog danas prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru - stoji u priopćenju PU zadarske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.