Obavijesti

News

Komentari 1

Svetlana Tihanovska: 'Budimo spremni postaviti Bjelorusiju na put prema demokraciji'

Svetlana Tihanovska: 'Budimo spremni postaviti Bjelorusiju  na put prema demokraciji'

Čelnica bjeloruske oporbe u egzilu svojim pristašama je rekla da budu spremni na promjene usred glasina o Lukašenkovom zdravlju

VIDEO

Svetlana Tihanovska, čelnica bjeloruske oporbe u egzilu, svojim je pristašama u ponedjeljak rekla da budu spremni zgrabiti bilo kakvu priliku da njenu zemlju pretvore u demokraciju dok se šire glasine o zdravstvenom stanju dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Postoje mnoge glasine o zdravlju diktatora Lukašenka. Za nas, to znači samo jednu stvar: moramo biti dobro pripremljeni za svaki razvoj događaja. (Moramo biti spremni) postaviti Bjelorusiju na put prema demokraciji i spriječiti Rusiju da se upliće", napisala je Tihanovska na društvenoj mreži Twitter.

Tihanovska, čiji je suprug u zatvoru u Bjelorusiji i koja je pobjegla radi vlastite sigurnosti 2020. kada su izbili masovni prosvjedi protiv Lukašenka, dodala je da traži od međunarodne zajednice da bude "proaktivna i brza".

Mediji objavili sliku Lukašenka nakon nagađanja o bolesti
Mediji objavili sliku Lukašenka nakon nagađanja o bolesti

Bjeloruska državna televizija je, nedugo nakon objave oporbene čelnice, objavila fotografiju 68-godišnjeg Lukašenka u vojnom zapovjednom centru, što bi bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti u gotovo tjedan dana.

Televizija je kasnije emitirala snimku Lukašenka u središnjoj zapovjednoj bazi zrakoplovstva, na kojoj se predsjednika može vidjeti kako sjedi u stolici dok razgovara s časnicima. Odjeven u vojnu uniformu, činilo se da Lukašenko ima zavoj na lijevoj ruci i da ponekad ostaje bez daha.

Spekulacije o njegovom zdravlju su se intenzivirale nakon što u nedjelju, prvi put nakon 29 godina, nije prisustvovao događanjima u povodu Dana državne zastave.

Lukašenko teško bolestan? Bjeloruski premijer čitao njegovu poruku na svečanosti
Lukašenko teško bolestan? Bjeloruski premijer čitao njegovu poruku na svečanosti

Često opisivan kao posljednji europski diktator, nazočio je prošlog utorka vojnoj paradi 9. svibnja u Moskvi u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, a tamo je izgledao umorno.

Franak Vjačorka, Tihanovskin savjetnik, u nedjelju je rekao da oporba radi na zajedničkom akcijskom planu "s demokratskim silama" za slučaj "kada se nešto dogodi", no nije pružio daljnje pojedinosti.

Ako Lukašenko ne bude u stanju vladati, njegove se ovlasti, prema ustavu, privremeno i ograničeno prenose predsjedniku gornjeg doma parlamenta dok se ne održe novi izbori.

Trenutna predsjednica je 62-godišnja Natalja Kočanova, bivša šefica Lukašenkovog stožera, za koju se smatra da je lojalistkinja i tvrdolinijašica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...