News

Komentari 90

Svi bi u direktore, nitko u 'šljakere': 199 srednjoškolskih programa nije nitko upisao

Svi bi u direktore, nitko u 'šljakere': 199 srednjoškolskih programa nije nitko upisao

Djecu se sve više upisuje u gimnazije i ekonomske škole, dok obrtnička zanimanja postaju sve manje zanimljiva učenicima, iako potražnje na tržištu rada ima, kažu ravnatelji

Prije tri godine imali smo navalu na upis konobara, ostalo nam je tada samo jedno mjesto slobodno. Ove godine bila su zainteresirana samo dva učenika, no zbog neispunjenosti kvota, taj program nećemo izvoditi - rekao nam je Arsen Badurina, ravnatelj Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice.

Njihov program samo je jedan od 199 srednjoškolskih programa koji se sljedeće školske godine neće izvoditi zbog nedovoljnog upisa učenika. Dok se za neke programe diljem Hrvatske tražilo i mjesto više, interes za obrtnička zanimanja nastavio je padati.

- Trend je to koji pratimo zadnjih godina gdje sve više obrtničkih programa diljem Hrvatske ostaje prazno. Mi smo nekoliko godina provodili kampanju po osnovnim školama u suradnji s jednim lancem hotela koji je nudio stipendije. Tada smo učenicima osmih razreda dočarali što sve donosi konobarsko zanimanje, a veći interes imali smo i na upisima. Nažalost, bez takvih pristupa gdje se učenicima direktno pokazuje kakav karijerni put mogu imati, mislim da će trend nastaviti padati - kaže.

Konobari, kuhari, cvjećari, stolari, vodoinstalateri, prodavači, mesari, samo su neka od zanimanja za koje u pojedinim školama nije bio zainteresiran niti jedan učenik. 

U Srednjoj školi Braća Radić, Kaštel Štafilić prazna su ostala čak četiri programa: agrotehničar, prehrambeni tehničar, pomoćni cvjećar i pekar.

- Vidimo smanjenu zainteresiranost kroz godine što nas jako žalosti. Djecu se sve više upisuje u gimnazije i ekonomske škole, dok obrtnička zanimanja postaju sve manje zanimljiva učenicima, iako potražnje na tržištu rada ima - kaže nam ravnateljica Marija Kezele. 

Slično razmišlja i Robert Kelečić, ravnatelj Srednje škole August Šenoa u Garešnici, gdje ove godine nisu upisali stolare niti prodavače. 

- Za prodavače je ove godine čak bila očekivana manja zainteresiranost, no iznimno nam je žao što nismo upisali niti jednog stolara. Prošle i pretprošle godine upisali smo pune kvote od osam učenika, no ove su nam se javila samo trojica, zbog čega je Ministarstvo izbrisalo prijave zbog nezadovoljenja  - kaže i dodaje:

- Drvna industrija u našoj industriji nije mrtva, dapače, posla ima, pa nas ovaj ishod rastužuje. Nadamo se da će sljedeće godine zainteresiranost ponovno porasti, za što ćemo se potruditi osiguravanjem stipendija, s obzirom da se radi o deficitarnom zanimanju. Inače, naša županija ostat će bez cijelog jednog mladog kadra - zaključio je. 

Najčitaniji članci