News

Komentari 6

Svi koji stižu iz centra zaraze u SAD morat će u karantenu

Svi koji stižu iz centra zaraze u SAD morat će u karantenu

Ako sada poduzmemo stroge mjere možda ćemo moći ublažiti udar virusa na Sjedinjene Države, rekli su u petak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je u karantenu stavio 195 Amerikanaca

Američki držvni tajnik za zdravstvo Alex Azar proglasio je u petak stanje opasnosti za javno zdravstvo zbog koronavirusa. 

To znači da će od nedjelje u 17 sati svi putnici na letovima za SAD, koji su bili u kineskoj provinciji Hubei, morati proći kroz 14 dana karantene. Svi ostali američki građani koji su bili u Kini proći će kroz aktivni nadzor gdje će se pregledati za moguće simptome zaraze. Ako neće biti simptoma, dopustit će im ulazak u SAD, ali će ih njihovi liječnici pratiti kod kuće.

Sedam zračnih luka na koje se ovo odnosi su New York, San Francisco, Seattle, Honolulu, Los Angeles, Chicago i Atlanta.

Evakuirani Amerikanci u karanteni

Svih 195 evakuiranih američkih državljana koji su se vratili iz kineskog Wuhana smješteno je u preventivnu karantenu u Kaliforniji kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa, navele su u petak američke zdravstvene vlasti.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nalazimo se u jako ozbiljnoj situaciji javnog zdravlja - rekla je Nancy Maessonner iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Ako sada poduzmemo stroge mjere možda ćemo moći ublažiti udar virusa na Sjedinjene Države - objasnila je.

Dodala je da je CDC prvi puta u dulje od 50 godina odredio karantenu.

- Pripremamo se kao da je ovo slučaj sljedeće pandemije - rekla je i naglasila da bi CDC "radije bio upamćen po pretjeranoj nego preslaboj reakciji".

Karantena će trajati 14 dana u vojnoj bazi Ontario u Kaliforniji.

Prekinuli sve letove prema Kini

Američke zrakoplovne kompanije Delta Airlines i American Airlines odlučile su u petak privremeno otkazati sve letove između SAD-a i Kine, a i brojne druge kompanije u svijetu odlučile su se na sličan korak.

- Zadnji let za Kinu iz SAD-a krenut će u ponedjeljak 3. veljače, a zadnji povratni bit će iz Kine 5. veljače - objavila je Delta u priopćenju. Njezina suspenzija trajat će do 30. travnja.

American Airlines obustavio je letove za Kinu od petka od 27. ožujka.

Američki State Department u petak je dao preporuku američkim građanima da je putuju u Kinu zbog moguće zaraze koronavirusom.

Peking je ubrzo osudio takav potez, rekavši da "riječi i djela nekih američkih dužnosnika nisu utemeljeni ni na činjenicama niti su prikladni".

- Dok je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da se ne trebaju ograničavati putovanja, SAD su se požurile učiniti suprotno. To sigurno nije gesta dobre volje - rekla je glasnogovornica kineske diplomacije Hua Chunying.

Iz straha od širenja koronavirusa i brojne druge kompanije privremeno su prekinule letove za Kinu.

Među ostalima to su učinile Air Canada koja je 28. siječnja objavila da otkazuje letove za Kinu, te Air France koji je u četvrtak otkazao letove do 9. veljače.

British Airways je u četvrtak na mjesec dana prekinuo sve letove s Kinom.

Finska kompanija Finnair u petak je otkazala sve letove za Kinu od 6. veljače do 29. veljače.

Poljska kompanija Lot privremeno je obustavila letove za Peking do 9. veljače.

Njemačka Lufthansa ranije je ovaj tjedan objavila da prekida letove Lufthanse, Swissa i Austrian Airlinesa za i iz Kine do 9. veljače.

Sve ruske kompanije, s izuzetkom nacionalne tvrtke Aeroflot, prestat će privremeno letjeti za Kinu.

Nordijska kompanija SAS objavila je u četvrak da privremeno prekida sve letove za i iz Šangaja i Pekinga, od 31. siječnja od 9. veljače.

SAS 12 puta tjedno ima vezu s ta dva kineska grada.

Shanghai Airlines u petak je objavio da prekida liniju Chengdu-Budimpešta između 4. veljače i 28. ožujka i Xi'an-Budimpešta od 6. veljače do 26. ožujka.

Veza Šangaj-Budimpešta nije obuhvaćena novim pravilima.

Turkish Airlines objavio je u četvrtak da će smanjiti broj letova na liniji za Peking, Šangaj, Guangzhou i Xian između 5. i 29. veljače.

Izrael je objavio da neće dopustiti slijetanje zrakoplova iz Kine na njegove aerodrome.

Najčitaniji članci