Obavijesti

News

Komentari 156

Svi lažu o potrošnji goriva i to vas godišnje košta 2500 kuna!

Svi lažu o potrošnji goriva i to vas godišnje košta 2500 kuna!
4

Gotovo svi proizvođači automobila u reklamama ističu nevjerojatno nisku potrošnju goriva svojih vozila. No kako bi smanjili potrošnju, pri testiranju se koriste trikovima

VIDEO

Gotovo svi proizvođači automobila u reklamama ističu nevjerojatno nisku potrošnju goriva svojih vozila. No kako bi smanjili potrošnju, pri testiranju se koriste nekim trikovima.

Prema istraživanju njemačkog autokluba ADAC i europskog autokluba ACE, proizvođači pri isticanju potrošnje goriva bezočno lažu.

Prosječna potrošnja, koja je istaknuta u brošurama, bez sumnje je ostvarena, ali u idealnim uvjetima. Obični vozač se nikad neće naći u tim okolnostima

Laboratorijske i stvarne brojke odstupaju gotovo uvijek, a u nekima i više od 40 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Autokompanije oduvijek se služe manipulacijama u ovom slučaju. No u zadnjih deset godina muljanje je višestruko poraslo. Logično, zbog sve više načina za stvaranje idealnih uvjeta.

Prosječna potrošnja, koja je istaknuta u brošurama, bez sumnje je ostvarena, ali u idealnim uvjetima. Obični vozač se nikad neće naći u tim okolnostima.

Pri laboratorijskim testiranjima proizvođači cijelo vrijeme kontroliraju rad motora, a koriste se i specijalnim superlubrikantima koji smanjuju otpore u motoru. Na kotačima su posebne gume, a otvori na vozilu su zatvoreni kako bi se smanjio otpor zraka. Osim negativnog rekordera Mitsubishija, japanski proizvođači imaju u prosjeku najtočniju deklaraciju, a najveći muljatori su Nijemci.

Odstupanja kod VW-a i BMW-a su više od 35 posto!

Neki VW-ovi i BMW-ovi modeli odstupaju više od 35 posto. To znači da korisnici na gorivo godišnje potroše puno više od planiranog prije kupnje vozila. Kupili ste, na primjer Mitsubishi Colt iz tablice jer vas je oduševila deklarirana potrošnja od pet litara na 100 kilometara. No maleni Colt zapravo troši 7,1 litru, što znači da ćete na prosječnih 15.000 km na godinu na gorivo potrošiti čak 2500 kuna više od deklariranih pet litara.

U Njemačkoj kupac može razvrgnuti kupoprodajni ugovor ako potrošnja odstupa više od 10 posto od navedene. No takve procese potrošači praktički ne mogu dobiti.

- Proizvođači su se od svega ogradili i tvrde da oni mogu doista postići ono što piše u deklaracijama. To je istina, ali radi se o uvjetima koji nisu realni - rekao je hrvatski prometni stručnjak Željko Marušić.

Savjeti kako smanjiti potrošnju

1. Pazite na gume

Različit ili premali pritisak u gumama znači veću potrošnju. Redovito kontrolirajte gume i pazite da je u svima jednak tlak.

2. Viša brzina     

Vožnja u višim stupnjevima prijenosa je štedljivija. Kad god možete prebacite brzinu. Na otvorenoj cesti vozite između 1800 i 2500 okretaja.

3. Odstranite teret

Svatko od nas u autu vozi puno nepotrebnih stvari, prtljažnik zna biti pun svačega. Za svakih 50 kg tereta potrošnja se povećava 2-3 posto. Dobro promislite što vam uistinu treba.

4. Vozite aktivno 

U gradskom prometu na vrijeme se pripremite na usporavanje i izbjegavajte nagle startove. Upravo to jako utječe na potrošnju. Jurnjava od semafora do semafora najlošija je stvar za spremnik.

5. Održavajte motor

Prljave svjećice i nečisti filtri znatno povećavaju potrošnju. Pazite na to i uštedite do 5 posto goriva!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a