Obavijesti

News

Komentari 61

'Svi možete tužiti, ali nemojte žuriti. Ima vremena do 2023.'

'Svi možete tužiti, ali nemojte žuriti. Ima vremena do 2023.'
3

Prema presudi Vrhovnog suda dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima. Goran Aleksić pozive sve oštećene da tuže banke

VIDEO

Predstavnici Udruge Franak u srijedu su ustvrdili da su jučer objavljenom presudom Vrhovnog suda ostvarili konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka u 'slučaju franak', a do lipnja 2023. očekuju više od 100 tisuća tužbi građana protiv banaka.

U jučer objavljenoj presudi Vrhovnog suda navodi se da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima (CHF). Taj je sud izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača - Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

- Čast mi je i zadovoljstvo objaviti da imamo konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka koje su iskorištavali hrvatski narod. U tome nam je pomogao naš pravni tim koji su od početka imali vjeru u naš problem. Bez Nicole Kwiatkowski koja je postavila tužbu  i maestralne presude suca Radovana Dobronića ništa ne bi bilo. Nakon toga Trgovački sud i Vrhovni sud krenuli su u smjeru da su banke u pravu, a onda je Ines Bojić napravila vrhunsku tužbu koja je okrenula priču i vratila stvar u pravom smjeru. Želim zahvaliti svim članovima i sucima Vrhovnog suda koji su vratili vjeru u pravnu državu. Pravda je ipak pobijedila, izjavio je Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak komentirajući jučerašnju presudu Vrhovnog suda prema kojoj dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

Sud odbio banke: Povrijedile su interese i prava svojih klijenata
Sud odbio banke: Povrijedile su interese i prava svojih klijenata

Izjavu o presudi dao je i Goran Aleksić.

Udruga Franak na konferenciji govorila o presudi Vrhovnog suda

- Pobijedili smo. Kad smo krenuli 2011., svi su nam se smijali. Mi smo 2012. godine sjedili kod Nicole i ona je napisala temelje tužbe. Napisali smo tu tužbu zajedno. Pobijedili smo. Sada 125 tisuća ljudi može tužiti banke, 30 tisuća ih je već tužilo i očekujem da do lipnja 2023. godine bude ukupno preko 100 tisuća tužbi - kazao je saborski zastupnik Goran Aleksić koji je naveo kako će Vrhovni sud morati odlučiti jesu li ugovori s valutnim klauzulom ništavni. 

HUB: Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih koraka
HUB: Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih koraka

- Pozivam one koji nisu tužili banke da se učlane u udrugu Franak. Nemojte žuriti s tužbama. Imamo vremena do 2023. godine. Pričekajte da udruga Franak pripremi teren. Nemojte juriti. Imamo vremena. Kao saborski zastupnik nadam se da ću pokušati ishoditi zakonsko rješenje, no sudski postupak je jedini siguran. Zakonsko rješenje ovisi o Vladi Republike Hrvatske - dodao je.

Udruga Franak na konferenciji govorila o presudi Vrhovnog suda

Naime, navodi Aleksić, Sud EU-a je presudom C-118/17 utvrdio da je ukoliko je valutna klauzula ništetna u tom slučaju ništetan i kompletan ugovor.

Tako očekuje da će Vrhovni sud kroz nekoliko mjeseci utvrditi kako su CHF ugovori ništetni, a u tom slučaju je, kaže, obeštećenje za sto posto veće nego u slučaju kada su ništetne samo kamate i valuta. 

Od Vrhovnog suda očekuje i da odluči na koji će se način izračunavati obeštećenja za dužnike koji su konvertirali CHF kredite. Podsjeća da je u travnju ove godine Vrhovni sud odlučio da dužnici koji su konvertirali CHF kredite imaju pravni interes tužiti banku, no napominje da Sud pritom nije utvrdio na koji način će se obeštećenje točno računati.

- Nakon toga ćemo imati kompletno čistu situaciju i znati ćemo točno kako treba postaviti tužbene zahtjeve, ističe Aleksić.

Dužnike koji kane tužiti banke, a dosad se nisu učlanili u Udrugu Franak, Aleksić poziva da to učine jer je to "jedino mjesto gdje će dobiti dobar savjet kako tužiti i kako se boriti s bankama".

Dužnicima je poručio i da ne žure s tužbama jer imaju vremena sve do 2023. godine te da pričekaju da Udruga Franak "pripremi novi teren".

Aleksić poručuje da će kao saborski zastupnik pokušati ishodovati zakonsko rješenje.

- Svima mora biti jasno da jedino što je sigurno i na što imaju pravo jest sudski postupak, dok je zakonsko rješenje nešto što ovisi o Vladi, rekao je.

Kao potvrdu za to da treba donijeti zakonsko rješenje Aleksić navodi europsku direktivu 93/13, koja državi dopušta zakonsko rješavanje tog problema, a za što je dobio i potvrdu Europske komisije.

Ta direktiva se odnosi na nepoštene uvjete u potrošačkim ugovorima, a Aleksić napominje da se ona ne odnosi samo na one oštećene u "slučaju franak", već i sve koji su imali i eurske i kunske kredite.

'Banke moraju ljudima vratiti 15 milijardi kuna'

- Svi dužnici, bez obzira na vrstu kredita i valutu, sve do 10. siječnja 2013. godine, ugovarali su nepoštene i zbog toga ništetne kamatne stope, i svi takvi dužnici imaju pravo dobiti obeštećenje, tvrdi Aleksić.

Smatra da je u ovom trenutku na snazi zastarjeli stav Vrhovnog suda o zastarama potraživanja, pa bi takvi dužnici kada bi išli na sud imali pravo dobiti obeštećenje samo za zadnjih pet godina od dana podizanja tužbe.

- Stoga očekujem još jedno rješenje Vrhovnog suda koje će promijeniti taj stav, jer je on suprotan pravu EU-a, kaže Aleksić.

Dodaje da je Sud EU-a jasno i nedvojbeno utvrdio da, ukoliko se utvrdi da su ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne, restitucija mora biti kompletna.

- Očekuje nas vruća jesen ali i vruća iduća godina, možda i slijedeće dvije-tri godine, a u te dvije-tri godine banke moraju ljudima vratiti 15 milijardi kuna na temelju kolektivne presude iz 'slučaja franak', ali i još možda pet do 10 milijardi kuna za nepoštene kamate iz svih ostalih kredita, ukoliko Vrhovni sud potvrdi ono što kaže pravo EU-a - da zastare potraživanja za nepoštene ugovorne odredbe nema, zaključio je Aleksić.

Svaka parnica nosi rizik

Javnosti se obratila i odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja je kazala kako je presuda u korist potrošača i te će banke biti te koje će odlučiti hoće li se nagoditi. 

Kwiatkowski, na novinarski upit o stavu banaka da je situacija oko svega još neizvjesna, poručuje da banke imaju pravo na svoj stav, no ocjenjuje kako je presudom sve rečeno i da se nema što dodati.

- Presuda je u potpunosti u korist potrošača, a hoće li sada biti mudrosti s jedne i druge strane da se to riješi kroz neke nagodbe, ili će se opet prebaciti na leđa potrošača da idu u pojedinačne parnice, još ćemo vidjeti, kazala je.

Za razliku od Aleksića, Kwiatkowski napominje da svaka parnica nosi rizik te da kao odvjetnica nikad neće reći da je nešto "sto posto sigurno", no kako je presuda vrlo dobra podloga da se krene u postupak "koji je vrlo izvjestan da će uspjeti".

Pokretanje videa...

01:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik