Obavijesti

News

Komentari 86

Svi na svijetu su čuli za njega, ali ove detalje možda ne znate

Svi na svijetu su čuli za njega, ali ove detalje možda ne znate
1

Na današnji dan 1937. za javnost je otvoren most Golden Gate u San Franciscu. Vojska skoro nije dozvolila njegovu izgradnju, a prepoznatljivu narančastu boju dobio je slučajno

VIDEO

Golden Gate može podnijeti potres od 8 stupnjeva

Most Golden Gate nije neuništiv, ali izgrađen je tako da može izdržati potres jačine 8 stupnjeva po Richteru i udare vjetra od 144 kilometra na sat. Most je rijetko zatvoren zbog vremenskih uvjeta. Zapravo, više puta je promet na njemu bio obustavljen zbog prolaska moćnika nego zbog lošeg vremena.

Izgradnju mosta financirali su građani

Izgradnju mosta financirali su građani San Francisca iz posebnog fonda u koji su uplatili 35 milijuna dolara. Neki su bili spremni jamčiti svojim domovima, farmama i tvrtkama kako bi se most izgradio. Udio vladinog i državnog novca u izgradnji bio je zanemariv. Građanima San Francisca ulog se isplatio jer im je most omogućio odličnu povezanost i put za trgovinu, a i privlači brojne turiste.

Facebook/Golden Gate Bridge

Narančasta boja je temeljni premaz

Arhitekti su Golden Gate namjeravali obojati su sivu boju, no kada je stigao metal za most bio je premazan temeljnim premazom narančaste boje. To im se svidjelo i zaključili su da će most tako bolje izgledati pa su je ostavili. Most se redovito održava i premazuje novim slojevima boje kako bi uvijek bio u najboljem izdanju.

Facebook/Golden Gate Bridge

Svaka tri tjedna netko želi skočiti s mosta

Osim što je popularna turistička lokacija, most Golden Gate privlačan je i onima koji se žele ubiti. Otprilike svaka tri tjedna netko pokuša skočiti s mosta. Zbog toga je uvedeno 11 specijalnih telefona duž mosta koji su povezani sa savjetnicima kojima se potencijalni samoubojice mogu obratiti. 

Prvi dizajn izgledao kao klopka za miševe

Prvi dizajn za most iz 1921. je odbijen jer nije bi dovoljno elegantan za San Francisco. Uspoređivali su ga s kolopkom za miševe okrenutom naopako. Kako bi smislili prihvatljivo rješenje glavni inžinjer obratio se konkurentskoj tvrtci za konzultacije. Most kakav vidimo danas zajedno su osmislili Joseph Strauss, Irving Morroe i Charles Ellis. 

Facebook/Golden Gate Bridge

Truba za maglu jednom je trubila punih 15 dana

Starinsku trubu tehničar ručno pali samo kada se od magle iz naplatnih kućica ne vidi sjeverni toranj. Trube su jednistvene služile su i tome da navigiraju brodove kako se ne bi zaletjeli u most. U kolovozu 1992. bilo je toliko maglovito da su trube trubile punih 15 dana. 

Američka mornarica se protivila izgradnji mosta

Brodovi američke mornarice nalazili su se u Zaljevu San Francisco, zato je mornarica bila protiv izgradnje mosta jer bi u slučaju da se most sruši brodovi ostali zarobljeni. Na kraju su se ipak složili s izgradnjom, no nije im se sviđala planirana siva boja jer se teško uočava u magli pa su htjeli su da most bude obojan u žuto-crne crte.

Flickr/Dawn Endico
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa