Obavijesti

News

Komentari 90

Svi protiv svih, grad u blokadi: U Zagrebu je napeta situacija

Svi protiv svih, grad u blokadi: U Zagrebu je napeta situacija
5

Metropola je upala u novi politički vakuum. Ovo je prvi puta da je Zagreb u takvoj situaciji od samostalnosti: formalnog gradonačelnika nema, formalne većine nema

VIDEO

Milan Bandić u pritvoru, a u Skupštini koja treba potvrđivati odluke njegove zamjenice Sandre Švaljek, niti jedna politička opcija nema većinu. Današnja sjednica je prva koja se održava nakon raskida sporazuma između Bandićeve nezavisne liste i HSLS-a i HSS-a koji su im bili partneri i u novom političkom vakuumu u koji je upala metropola.

Zbog nove krize upravljanja u Zagrebu, Švaljek je povukla odluku o Generalnom urbanističkom planu što koči daljnji razvoj grada. Pitanje je hoće li proći i zagrebačka kulturna strategija bez koje se Zagreb ne može kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture. Bez podrške većine, teško će doći i do izdvajanja gradskog ureda za kulturu koje predlaže HSLS.

Današnja sjednica će ipak dati nekoliko odgovora na važna politička pitanja. 

Kao prvo, je li 17 zastupnika Kluba Milana Bandića zaista jedinstveno. Već duže se spekulira da je pet do sedam zastupnika otkazalo poslušnost i da bi mogli glasati zajedno sa HSLS-om i HSS-om. 

Osim toga, Klub je već napustila akademkinja Vida Demarin s ostavkom na mjesto zastupnice. Demarin je ključni svjedok USKOK-a protiv Milana Bandića i zbog nje je završio u pritvoru. Bandić je tražio, tvrdi USKOK, da lažno svjedoči i lažira dokumentaciju o njegovim umjetninama, pa je zbog toga završio iza rešetaka jer je utjecao na svjedoke i ometao istragu.

Drugo važno pitanje je jesu li HDZ, HSS i HSLS zaista prenijeli svoju Domoljubnu koaliciju i na Zagreb. 

HSLS i HSS na čelu s predsjednikom Skupštine Darinkom Kosorom imaju sedam zastupnika, a HDZ-ov klub 10. Ako im se pridruže tri iz HSU i šest s Bandićeve liste, mogli bi formirati većinu kao podršku Sandri Švaljek. Švaljek je potpuno otkazala Bandiću poslušnost, ali još obavlja funkciju njegove zamjenice. Ako Bandić prenese ovlasti drugoj zamjenici, Vesni Kusin, Švaljek je obećala dati ostavku i vratiti se u Skupštinu.

Treće, pokazat će se i je li SDP sa svojih 12 zastupnika spreman podržati neke odluke Švaljek ili će ostati oporba.

U Zagrebu je napeta politička situacija i zasad su svi protiv svih dok se ne sklope novi savezi. 

Zbog toga je svaka odluka upitna i ovisit će o trenutačnom raspoloženju i političkim preferencijama zastupnika. Ovo je prvi puta da je Zagreb u takvoj situaciji od samostalnosti: formalnog gradonačelnika nema, formalne većine nema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...