Obavijesti

News

Komentari 51

'Svi štićenici su dobro': U Domu za starije u Umagu 11 oboljelih

'Svi štićenici su dobro': U Domu za starije u Umagu 11 oboljelih

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese novinarima je kazao kako u domu inače boravi 100 štićenika i radi 60 djelatnika. Dodao je da se još neki nalazi čekaju te da još od veljače nema posjeta domu kao niti kontakata

VIDEO

Korona virus ušao je u umaški Dom za starije i nemoćne "Atilio Gamboc" gdje je potvrđeno 11 pozitivnih briseva, od čega su šest štićenika i pet radnika tog doma. U umaškom domu djelatnica je kazala kako je stanje pod kontrolom.

- Svi štićenici su dobro i bez simptoma, te je stanje pod kontrolom - kazala je djelatnica. Potvrdio je to i prvi čovjek Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dino Kozlevac koji je kazao kako je virus u domu sasvim slučajno otkriven.

Korona nas razara: 'Dogodi li se jači proboj u zdravstvo, mi ćemo imati potpuni raspad sistema'
Korona nas razara: 'Dogodi li se jači proboj u zdravstvo, mi ćemo imati potpuni raspad sistema'

- Jedna štićenica je zatražila pomoć liječnika zbog sasvim drugih tegoba te joj je uzet bris kada je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Nije imala tegobe a kada je nalaz došao pozitivan, testirani su svi djelatnici i štićenici te je na kraju 11 pozitivnih na koronavirus iz doma. Stanje je pod kontrolom, a tek jučer se kod nekih štićenika javila lagana temperatura i to je za sada sve. Inače smo primijetili da su simptomi općenito blažeg karaktera. Svi iz umaškog doma se osjećaju dobro i zbrinuti su u bolnici. Napominjem da je istarski stožer prije svih zabranio posjete domovima za starije, a ovo stanje je zadovoljavajuće obzirom da u Istri imamo trenutno više od 150.000 turista koji su na odmoru. Niti jedan turist za sada nije donio koronavirus. Moramo se naučiti živjeti s virusom a spremni smo i u buduće za bilo kakav scenarij - rekao je Kozlevac. 

Kako nam ukratko kazao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Umaga, Bojan Štokovac, u toj ustanovi je još od početka prvog vala uspostavljen poseban nadzor štićenika, a koji su bili podijeljeni u više grupa upravo da ako dođe do prodora bolesti da se ona može kontrolirati i ujedno spriječiti daljnje širenje iste. Razboljela se jedna grupa, a još uvijek se istražuje tko je bio prvi zaraženi. 

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese novinarima je kazao kako u domu inače boravi 100 štićenika i radi 60 djelatnika. Dodao je da se još neki nalazi čekaju te da još od veljače nema posjeta domu kao niti kontakata. Djelatnici su trenutno u samoizolaciji u domu gdje imaju sve potrebno.

Prvo korona pa bubonska kuga: Jeli meso svisca pa se zarazili...
Prvo korona pa bubonska kuga:  Jeli meso svisca pa se zarazili...

U samoizolaciji su od petka te nitko ne izlazi vani. Virus se vjerojatno donio djelatnik. Raspon godina oboljelih osoba je od od 65 do 90 godina starosti. Proteklih 24 sata uzeto je u Istri 211 uzoraka briseva te je potvrđeno 16 pozitivnih na koronavirus. Osim 11 slučajeva iz umaškog doma za starije, kod tri osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. Dvije su osobe pregledane u Hitnoj službi pulske bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na Covid -19. U bolnici je hospitalizirano 30 osoba.  

- Lijepa i ohrabrujuća vijest je da je danas i dvoje sugrađana otpušteno iz pulske Opće bolnice kao ozdravljeni od koronavirusa - rekao nam Štokovac. 

Uz sve to napominje  kako je sukladno izvješću Stožera civilne zaštite Istarske županije situacija pod nadzorom i da nema mjesta panici. Kako bi se širenje zaraze na ovom području spriječilo na najbolji mogući način, u Umagu je jutros održan i sastanak predstavnika Stožera civilne zaštite IŽ i Grada Umaga, Zavoda za javno zdravstvo, Grada Umaga, Istarskih domova zdravlja i Doma za starije i nemoćne osobe.

Dogovoreno je do kraja ovog mjeseca sve javne manifestacije i eventi na području Umaga budu otkazani. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, redovne će se kulturno-umjetničke aktivnosti nastaviti se tek u kolovozu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.