Obavijesti

News

Komentari 78

Plenković o kontroli na granici sa Slovenijom: 'Treba naglasiti da je ovo privremeno rješenje'

Plenković o kontroli na granici sa Slovenijom: 'Treba naglasiti da je ovo privremeno rješenje'

Plenković je rekao da će donijeti odluku o radi kako bi ono što je naša tradicija i poštovanje prema onima kojih nema bili sasvim normalni

VIDEO

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade bit će i odluka o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na dan blagdana 1. studenoga 2023. - Svi sveti, kojom će takvim objektima biti omogućen rad na blagdan.

Osim toga raspravljat će se i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o šumama te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. 

PRATITE UŽIVO:

Plenković se na početku sjednice prisjetio 32. obljetnice pogibije Blage Zadre.

- Najprije da se prisjetimo 32. godišnjice pogibije Blage Zadre i Alfreda Hila, izražavamo duboko poštovanje i zahvalu za sve ono što su učinili za slobodu. Sigurno je da oni ni drugi branitelji nikada neće biti zaboravljeni - istaknuo je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Govorio je i o sastanku na temu problema s afričkom svinjskom kugom.

- Zastupljena je bila i znanstvena i stručna zajednica. Ponovili smo opet sve što radimo po pitanju ovog problema i zaštite naših svinjogojaca i poljoprivrednika. Ne postoji ni lijek ni cjepivo. Da postoji već bismo taj lijek nabavili. Trenutno je afrička svinjska kuga u Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj BiH i Srbiji. Eutanizirano je 26.000 svinja, to je oko 2,5 posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj - kazao je premijer naglasivši kako su do sada donijeli mjera u iznosu 30 milijuna eura. 

- Donosit ćemo i dalje programe pomoći za naše svinjogojce - dodao je i naglasio još jednom podršku ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Najavio je donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu. 

- Ova ova propisa kontinuitet su naše politike brige za osobe s invaliditetom i dodatne potpore obiteljima s djecom. Zakon o inkluzivnom dodatku stupit će na snagu 1. siječnja, a o dječjem doplatku 1. ožujka. Zakon o inkluzivnom dodatku objedinit će četiti naknade, provodit će se samo jedno vještačenje i smanjiti administrativni procesi. Kad je riječ o dječjem doplatku, umjesto dosadašnjih godišnje 120.000 korisnika, broj obitelji podiže se na 271.000, a umjesto 247.000 djece, povećava se na 511.000. To je ogroman iskorak - poručio je.

Plenković: Terorizam se oslanja na ovakva zbivanja, sigurnosne službe trebaju pratiti situaciju
Plenković: Terorizam se oslanja na ovakva zbivanja,  sigurnosne službe trebaju pratiti situaciju

- Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku je kao što vidimo i odluka pojedinih članica EU dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, ali i koje je Slovenija najavila Hrvatskoj. Italija će prema Sloveniji uvesti unutarnji privremeni nadzor, a isto će Slovenija napraviti i za Hrvatsku. Ja sam jučer razgovarao sa slovenskim kolegama i povod je naravno bila najava Italije prema Sloveniji. Privremeno uvođenje kontrala moguće je ako se pojavi ozbiljna prijetnja sigurnosti. Države članice mogu uvesti jednostrano u slučaju hitnosti. Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje već 9 država članica i to pretežno zbog migracija, ali i zbog prijetnji terorizma. Ovaj napad Hamasa na Izrael pokazuje i svoje posljedice u Europi. Podsjećam da smo i mi u situaciji da pratimo sigurnosnu situaciju u zemlji. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprječavanja ilegalnih migracija. Hrvatski policajci ulažu iznimne napore u čuvanje granice i zahvaljujući njima spriječen je značajan broj ilegalnih migracija. Slovenija je uvela i policijske punktove uz granicu. Mi smo ostvarili brojne uspjehe u sprječavanju krijumčarskih skupina koje zarađuju na tuđoj nesreći. Važno je napomenuti da je ovo privremeno uvođenje granične kontrole i treba ostati iznimka koja se uvodi samo u posebnim uvjetima. Prije odluke članice trebaju procijeniti i obrazložiti koliko će ta mjera koristiti - rekao je Plenković o odluci Slovenije da uvede nadzor na granici s Hrvatskom.

- Ideja je da se vrlo brzo tri ministra nađu i rasprave ovu situaciju, zajedničkom suradnjom spriječe eventualne ugroze od terorizma i nelegalne migracije. Proces konzultacija je važan proces za nas - kazao je.

Ključ je zaštiti na čvrst način vanjske granice EU, dodao je. 

- Naš je cilj da vrlo skoro, a ja ću danas popodne boraviti u Sarajevu, da BiH sklopi sporazum s Frontexom kako bi im mogao pomoći u suzbijanju nelegalnih migracija - naglasio je.

Radit će se na blagdan Svih Svetih

Podsjetimo, premijer Plenković još je ranije ovaj tjedan najavio da će za blagdan Svih svetih iznimno dozvoliti prodaju cvijeća i svijeća, a u kontekstu Zakona o trgovini i odredbi kojima je ograničen rad nedjeljom i blagdanima.

- Donijet ćemo odluku na Vladi da bi taj dan iznimno mogle raditi specijalizirane prodavaonice, prodavati se cvijeće i svijeće,  kako bi ono što je naša tradicija i poštovanje prema onima kojih nema bili sasvim normalni - rekao je Plenković jučer u Rijeci.

Plenković: Dozvolit ćemo prodaju specijaliziranim prodavaonicama za Svi svete
Plenković: Dozvolit ćemo prodaju specijaliziranim prodavaonicama za Svi svete

Split blagdane i nedjelje proglasio sajmenim danima

Svi blagdani i nedjelje do kraja godine na području Splita zaključkom gradonačelnika Ivice Puljka proglašeni su "sajamskim danima", priopćeno je u srijedu iz Gradske uprave.

Time se, kako je obrazloženo, u blagdansko vrijeme omogućava prigodna prodaja na kioscima, štandovima i sl, koja se kao dio sajamskih događaja može odvijati od 8 do 24 sata.

Tom odlukom podržava se inicijativa Udruženja obrtnika Split i omogućuje rad obrtnicima u vrijeme kada mnoge djelatnosti generiraju većinu svog prometa, što im Zakonom o trgovini nije dopušteno, pojasnili su iz Gradske uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.