Plenković o kontroli na granici sa Slovenijom: 'Treba naglasiti da je ovo privremeno rješenje' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 78

Plenković o kontroli na granici sa Slovenijom: 'Treba naglasiti da je ovo privremeno rješenje'

Plenković o kontroli na granici sa Slovenijom: 'Treba naglasiti da je ovo privremeno rješenje'

Plenković je rekao da će donijeti odluku o radi kako bi ono što je naša tradicija i poštovanje prema onima kojih nema bili sasvim normalni

VIDEO

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade bit će i odluka o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na dan blagdana 1. studenoga 2023. - Svi sveti, kojom će takvim objektima biti omogućen rad na blagdan.

Osim toga raspravljat će se i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o šumama te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. 

PRATITE UŽIVO:

Plenković se na početku sjednice prisjetio 32. obljetnice pogibije Blage Zadre.

- Najprije da se prisjetimo 32. godišnjice pogibije Blage Zadre i Alfreda Hila, izražavamo duboko poštovanje i zahvalu za sve ono što su učinili za slobodu. Sigurno je da oni ni drugi branitelji nikada neće biti zaboravljeni - istaknuo je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Govorio je i o sastanku na temu problema s afričkom svinjskom kugom.

- Zastupljena je bila i znanstvena i stručna zajednica. Ponovili smo opet sve što radimo po pitanju ovog problema i zaštite naših svinjogojaca i poljoprivrednika. Ne postoji ni lijek ni cjepivo. Da postoji već bismo taj lijek nabavili. Trenutno je afrička svinjska kuga u Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj BiH i Srbiji. Eutanizirano je 26.000 svinja, to je oko 2,5 posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj - kazao je premijer naglasivši kako su do sada donijeli mjera u iznosu 30 milijuna eura. 

- Donosit ćemo i dalje programe pomoći za naše svinjogojce - dodao je i naglasio još jednom podršku ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Najavio je donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu. 

- Ova ova propisa kontinuitet su naše politike brige za osobe s invaliditetom i dodatne potpore obiteljima s djecom. Zakon o inkluzivnom dodatku stupit će na snagu 1. siječnja, a o dječjem doplatku 1. ožujka. Zakon o inkluzivnom dodatku objedinit će četiti naknade, provodit će se samo jedno vještačenje i smanjiti administrativni procesi. Kad je riječ o dječjem doplatku, umjesto dosadašnjih godišnje 120.000 korisnika, broj obitelji podiže se na 271.000, a umjesto 247.000 djece, povećava se na 511.000. To je ogroman iskorak - poručio je.

Plenković: Terorizam se oslanja na ovakva zbivanja, sigurnosne službe trebaju pratiti situaciju
Plenković: Terorizam se oslanja na ovakva zbivanja,  sigurnosne službe trebaju pratiti situaciju

- Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku je kao što vidimo i odluka pojedinih članica EU dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, ali i koje je Slovenija najavila Hrvatskoj. Italija će prema Sloveniji uvesti unutarnji privremeni nadzor, a isto će Slovenija napraviti i za Hrvatsku. Ja sam jučer razgovarao sa slovenskim kolegama i povod je naravno bila najava Italije prema Sloveniji. Privremeno uvođenje kontrala moguće je ako se pojavi ozbiljna prijetnja sigurnosti. Države članice mogu uvesti jednostrano u slučaju hitnosti. Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje već 9 država članica i to pretežno zbog migracija, ali i zbog prijetnji terorizma. Ovaj napad Hamasa na Izrael pokazuje i svoje posljedice u Europi. Podsjećam da smo i mi u situaciji da pratimo sigurnosnu situaciju u zemlji. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprječavanja ilegalnih migracija. Hrvatski policajci ulažu iznimne napore u čuvanje granice i zahvaljujući njima spriječen je značajan broj ilegalnih migracija. Slovenija je uvela i policijske punktove uz granicu. Mi smo ostvarili brojne uspjehe u sprječavanju krijumčarskih skupina koje zarađuju na tuđoj nesreći. Važno je napomenuti da je ovo privremeno uvođenje granične kontrole i treba ostati iznimka koja se uvodi samo u posebnim uvjetima. Prije odluke članice trebaju procijeniti i obrazložiti koliko će ta mjera koristiti - rekao je Plenković o odluci Slovenije da uvede nadzor na granici s Hrvatskom.

- Ideja je da se vrlo brzo tri ministra nađu i rasprave ovu situaciju, zajedničkom suradnjom spriječe eventualne ugroze od terorizma i nelegalne migracije. Proces konzultacija je važan proces za nas - kazao je.

Ključ je zaštiti na čvrst način vanjske granice EU, dodao je. 

- Naš je cilj da vrlo skoro, a ja ću danas popodne boraviti u Sarajevu, da BiH sklopi sporazum s Frontexom kako bi im mogao pomoći u suzbijanju nelegalnih migracija - naglasio je.

Radit će se na blagdan Svih Svetih

Podsjetimo, premijer Plenković još je ranije ovaj tjedan najavio da će za blagdan Svih svetih iznimno dozvoliti prodaju cvijeća i svijeća, a u kontekstu Zakona o trgovini i odredbi kojima je ograničen rad nedjeljom i blagdanima.

- Donijet ćemo odluku na Vladi da bi taj dan iznimno mogle raditi specijalizirane prodavaonice, prodavati se cvijeće i svijeće,  kako bi ono što je naša tradicija i poštovanje prema onima kojih nema bili sasvim normalni - rekao je Plenković jučer u Rijeci.

Plenković: Dozvolit ćemo prodaju specijaliziranim prodavaonicama za Svi svete
Plenković: Dozvolit ćemo prodaju specijaliziranim prodavaonicama za Svi svete

Split blagdane i nedjelje proglasio sajmenim danima

Svi blagdani i nedjelje do kraja godine na području Splita zaključkom gradonačelnika Ivice Puljka proglašeni su "sajamskim danima", priopćeno je u srijedu iz Gradske uprave.

Time se, kako je obrazloženo, u blagdansko vrijeme omogućava prigodna prodaja na kioscima, štandovima i sl, koja se kao dio sajamskih događaja može odvijati od 8 do 24 sata.

Tom odlukom podržava se inicijativa Udruženja obrtnika Split i omogućuje rad obrtnicima u vrijeme kada mnoge djelatnosti generiraju većinu svog prometa, što im Zakonom o trgovini nije dopušteno, pojasnili su iz Gradske uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 78

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.