Obavijesti

News

Komentari 106

Švicarce osvaja misteriozna Sanaderova nećakinja Nadine

Švicarce osvaja misteriozna Sanaderova nećakinja Nadine
5

RADI U MARKETINGU Nadine Sanader (23) pobjeđuje na konjičkim natjecanjima. Njen otac ima vilu vrijednu 2,5 mil. franaka, nije ju ponudio kao jamčevinu za Ivu

VIDEO

Na konjičkim natjecanjima diljem Švicarske pozornost već neko vrijeme privlači Nadine Sanader (23). Nepoznata nećakinja bivšeg premijera Ive rođena je u Švicarskoj, a osim talentom, plijeni i izvanrednom ljepotom.

Kći Flavija Sanadera, Ivina brata, natječe se aktivno već četiri godine na konjičkim natjecanjima. Ako je suditi prema javno objavljenim ljestvicama s natjecanja, ne ide joj loše te dobiva dobre ocjene sudaca. U posljednje vrijeme je u vrhu na švicarskim ljestvicama, no, iako je hvale lokalni listovi, nije poznato planira li inozemnu karijeru.

Privatni album

Majka Lilo ima konje

Posljednje dvije godine jaše na konju La Corona, pasmine Westfalen, koji je star 11 godina te je u vlasništvu njezine majke Lilo, koja se i sama prije aktivno natjecala.

O majci Lilo ne zna se mnogo, tek da je vlasnica brojnih konja, koje priprema za natjecanja diljem Švicarske. Za svoju Nadine kupila je i konje Tosca Nantuel i Zamoru II, na kojima je jahala do 2013. Obitelj Sanader je čak i sponzorirala neke konjičke turnire na kojima je jahala njihova kći. Lijepa Nadine očito je velika zaljubljenica u životinje jer radi u švicarskom lancu trgovina za životinje Meiko kao asistentica marketinga.

Taj tzv. švicarski dio Sanaderove obitelji nije se previše pojavljivao u medijima - niti kad je Sanader bio na vlasti niti kad je uhićen. Doduše, Vlado Sanader, odnosno Flavio, kako se predstavlja u Švicarskoj, bio je spreman prije četiri godine dati 400.000 eura kako bi pomogao bratu da izađe, tada, iz austrijskog pritvora.

No novac nije bio potreban jer su Sanadera izručili Hrvatskoj. S obzirom na to da mu je propala jamčevina koju su mu planirali osigurati pomoću nekretnina supruge i odvjetnika, možda bi mogao ponovno zatražiti bratovu pomoć. Ugledni hrvatski pravnici kažu kako nema zakonske prepreke da i ovaj put Flavio ponudi svoju imovinu za bratovu slobodu.

Iako je riječ o drugoj državi, jamstvo je jamstvo te, ako su papiri uredni i vlasništvo čisto, Flavio svojom kućom može jamčiti.

- Bitno je da se nekretnina može unovčiti. Ako je rješenje o jamčevini pravomoćno, onda je i izvršno. Od 1. srpnja 2013. godine za Hrvatsku i ostale članice Europske unije vrijede identična pravna pravila, a za Švicarsku vrijedi stari zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima - govori Veljko Miljević, odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo.

PR guru i konzultant

Flavijeva vila s bazenom u mjestu Niederwillu pokraj Züricha bila je procijenjena na oko 2,5 milijuna švicarskih franaka. Flavio je kupio vilu 2008., a dotad je živio u nešto skromnijoj kući u obližnjem selu. Iako formalno nema zapreke da se nekretnine iz inozemstva ponude kao jamčevina da se netko brani sa slobode na najvećem županijskom sudu u zemlji, zagrebačkom, dosad nisu imali takav slučaj.

Naime, odluku o jamčevini hrvatskog suda mora prihvatiti i preuzeti druga država. Suci smatraju da je čitava procedura komplicirana i da bi taj postupak dugo trajao, a država traži garanciju da će se u slučaju kršenja odredbi puštanja na slobodu uz jamčevinu moći brzo naplatiti.

Oni koji poznaju Flavija Sanadera kažu kako je njegov uzlet počeo kad mu je brat postao premijer. Prije toga je Flavio Sanader pisao PR tekstove te izdavao knjige i brošure, a 2003. osnovao je tvrtku Redana, sa 100.000 švicarskih franaka, koja se bavila savjetovanjem međunarodnih kampanja i osoba, kupnjom nekretnina i kupnjom udjela u drugim tvrtkama u Švicarskoj i inozemstvu. Redana je navodno posredovala u ulaganjima nekih stranih investitora u RH. Radio je u brojnim izdavačkim tvrtkama, a od kolovoza 2008. ima PR tvrtku FS Media, čiji je osnivački kapital 100.000 švicarskih franaka. Sjedište te tvrtke danas je u obiteljskoj vili u Niederwillu.

Flavio je prije nekoliko godina bio konzultant lokalnih ogranaka švicarskih političkih stranaka, a osim s desno orijentiranim političkima strankama, poslovno je surađivao i s tamošnjom Liberalnom strankom. Zadnjih godina Flavio Sanader najviše posluje preko vlastite PR agencije i izdaje poslovni časopis Facility Services.

O njegovu privatnom životu nema mnogo podataka, osim da slobodno vrijeme on i supruga provode u konjičkom klubu čiji su članovi već godinama. Flavio Sanader je doktor filozofije, a završio je germanistiku i povijest umjetnosti u Innsbrucku, a zatim i menadžment.

Samozatajni Flavio

Na suđenju Ivi Sanaderu njega je spomenuo svjedok Robert Ježić koji je tvrdio kako su nakon utakmice u Milanu on i Sanader otišli na sastanak s njegovim bratom u Švicarsku jer su preko njegove tvrtke trebale ići neke “mutne” transakcije. No Flavio je to opovrgnuo.

U međuvremenu njegov brat Ivo čeka u zagrebačkom zatvoru da se skupi jamčevina.

Sanaderovim odvjetnicima jučer je istekao rok u kojem su se mogli žaliti Vrhovnom sudu na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu. Do kraja radnog vremena suda žalba nije stigla, no to ne znači da je možda nisu poslali poštom.

Podsjećamo, Izvanraspravno vijeće odbilo je jamčevinu vrijednu 12,4 milijuna kuna u obliku dvaju nekretnina - kuće Sanaderova odvjetnika Gorana Suića na Srebrnjaku 94 i stana Mirjane Sanader u Kozarčevoj ulici. Pregledavajući dokumentaciju koju je dostavila obrana suci su utvrdili kako Suićeva kuća nema građevinsku i uporabnu dozvolu. Točnije, iz zemljišno-knjižnog izvatka proizlazi da je na kuću na Srebrnjaku stavljena negativna zabilježba jer nije položena ni građevinska ni uporabna dozvola. Stoga je za sudsko vijeće upitna vrijednost te kuće i kasnija moguća naplata jamstva.

- Što se tiče kuće u Kozarčevoj ulici, vijeće se rukovodilo činjenicom da ne postoji dovoljna garancija da bi se jamčevinom, odnosno hipotekom na dijelu kuće koja je u suvlasništvu Mirjane Sanader polučila potrebna svrha, odnosno osiguranje jamstva. Naime, obrana je predložila da se ta jedna trećina upiše na dvoetažnom stanu koji je u sklopu zgrade u Kozarčevoj, no riječ je o zgradi koja nije etažirana. Ta zgrada nema posebne dijelove, odnosno stanove, te je samim time, po stavu Vijeća, upitna komercijalna vrijednost dijela kojim se jamči.

Prijatelji su spremni

To više što je na toj zgradi otprije stavljena blokada na preostale dvije trećine kao garancija za oduzimanje eventualne imovinske koristi od Ive Sanadera - objasnio je odluku kojom je odbijena jamčevina glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Sanaderovi branitelji imaju mogućnost da se u svakom trenu pred sudom pojave s novom jamčevinom u gotovini ili u vidu drugih nekretnina. Prijatelji bivšeg premijera, Luka Bebić i Jerko Rošin, već su rekli kako su i dalje spremni svoje nekretnine dati kao jamstvo da Ivo Sanader neće pobjeći ako ga puste iz istražnog zatvora da na suđenja dolazi sa slobode. No ako se na to odluče, treba neko vrijeme da vještaci naprave nove procjene vrijednosti nekretnina i elaborate. Ako bi Izvanraspravno vijeće i prihvatilo novu jamčevinu, to ne znači da bi Sanader automatski napustio zatvor. 

Dok odluka o jamčevini ne postane pravomoćna, Sanader ne može izići iz Remetinca. Uskok se ima pravo žaliti Vrhovnom sudu na takvo rješenje suda u roku tri dana nakon što primi pisano rješenje Izvanraspravnog vijeća. Tek kad Vrhovni sud prihvati jamčevinu, Sanader će moći iz zatvora. Prije toga morat će ga dovesti na Zrinjevac, gdje mora obećati sucu da neće pokušati pobjeći. Čitava ta procedura mogla bi potrajati još neko vrijeme pa je upitno hoće li Sanader na sljedeće ročište u Planinskoj doći sa slobode. U četvrtak, 22. listopada, nastavlja se suđenje Sanaderu, Stjepanu Fioliću, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a i vlasniku nekretnine u Planinskoj ulici u Zagrebu, te Mladenu Mlinareviću, vlasniku tvrtke Inženjering biro koja je, tvrdi Uskok, napuhala cijenu Fiolićeve nekretnine. Sanadera terete da je za mito od 17 milijuna kuna sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka po napuhanoj cijeni od Mesnica Fiolić kupi zgradu u Planinskoj.

Kuća vrijedna nekoliko milijuna

Flavijevo imanje okruženo je zelenilom, a navodno ima i bazen. Prije nekoliko godina procijenjeno je na 2,4 milijuna švicarskih franaka. Njegova supruga Lilo (desno) cijeli se život bavila jahanjem te ima nekoliko konja koje sad jaše njezina kći. Obitelj često sponzorira konjičke utrke.

Privatni album

Sliči sestrični Petri Sanader

Ako je suditi po fotografijama, Nadine Sanader prilično sliči Sanaderovima, posebno sestrični Petri, koja u Americi gradi karijeru glumice i modela, a u posljednje vrijeme, navodno, sasvim solidno zarađuje izrađujući natalne karte. Nadine je aktivna na Facebooku i Instagramu, gdje najčešće komunicira s prijateljicama iz konjičkih klubova ili objavljuje selfieje iz izlazaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...