News

Komentari 31

Švicarska se otvorila za Hrvate: Traže 90.000 radnika, plaće na godinu i do pola milijuna kuna

Švicarska se otvorila za Hrvate: Traže 90.000 radnika, plaće na godinu i do pola milijuna kuna

Hrvatskoj je Švicarsko savezno vijeće dodijelilo status slobodnog protoka ljudi. To znači da će Hrvati od 1. siječnja 2022. godine moći konkurirati na švicarskom tržištu zbog novog statusa pojednostavljene birokracije

Od 1. siječnja 2022. godine Hrvati će moći biti u kompetenciji na radnom tržištu u Švicarskoj. Savezno vijeće Švicarske je odlučilo na sjednici dodijeliti status slobodnog protoka ljudi za sve državljane Republike Hrvatske.

Iako će granice biti otvorene, savezno vijeće je istaknulo kako postoji mogućnost za posezanjem zaštitne odredbe i ponovnim ograničavanjem dozvola za ranike iz Hrvatske 1. siječnja 2023., ili najkasnije pred kraj 2026. godine, ako se prijeđe postavljeni prag.

Kako javlja Net.hr, prema stranici jobs.ch, švicarsko tržište je u potrazi za otprilike 92 tisuća djelatnika u gotovo 10.000 kompanija. Najveća potražnja je u građevinskom i zdravstvenom sektoru.

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje traže se njegovatelji/ce, električari, software developeri, voditelji projekata, savjetnici u prodaju, stolari, prodavači, instalateri i referenti.

Prema portalu Lohnanalyse, prosječna bruto plaća primjerice njegovatelja iznosi nešto više od 420.000 kuna. To bi mjesečno iznosilo oko 35.000 kuna.

Što se tiče ostalih zanimanja, električari u prosjeku zarade 37.000 kuna mjesečno, a softare developeri 55.000 kuna.

Za one koji se žele prijaviti trebati će im boravišna dozvola za strance koja se izdaje na godinu dana, u općini će se trebati prijaviti uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice te priložiti kopija radnog ugovora i ugovora o najmu stana. Isto tako će im trebati iskaznica uz koju je potrebna fotografija te će ju trebati platiti. Nekoliko dana nakon što se podnese zahtjev iskaznica dolazi u poštanski sandučić.

U gradovima je trenutno potražnja stanova velika, stoga su i cijene najma veće. Stoga imajte to na pameti.

Najčitaniji članci