News

Komentari 59

200.000 kuna kao motivacija za povratak iz EU ili Švicarske, a 175.000 za preseljenje u Liku

200.000 kuna kao motivacija za povratak iz EU ili Švicarske, a 175.000 za preseljenje u Liku

Vlada je na sjednici usvojila zaključak kojim podržava mjere zapošljavanja za 2022. godinu, kojima žele potaknuti vraćanje iseljenih u Domovinu te naseljavanje iseljenih ruralnih područja Hrvatske

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila zaključak kojim se uvode mjere aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu, a kojima, između ostalog, žele potaknuti vraćanje iseljenih Hrvata u Domovinu, ali i naseliti iseljene dijelove Hrvatske.  

- Vidimo da je poseban interes izazvala ova mjera samozapošljavanja koju sada oplemenjujemo - istaknuo je premijer Andrej Plenković. 

Ministar rada Josip Aladrović naglasio je kako Vlada kontinuirano potiče gospodarski razvoj i nova zapošljavanja te utječe na otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta.

- Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini bit će usmjerene na poticanje zapošljavanja, pripravništva, samozapošljavanja, osposobljavanja i obrazovanja s ciljem povećanja zapošljivosti i zadržavanja u zaposlenosti. Potaknut će i gospodarski razvoj kroz osam različitih intervencija - istaknuo je. 

Tako HZZ priprema potpore za zapošljavanje, pripravništvo, pripravništvo u javnim službama, usavršavanje, samozapošljavanje i proširenje poslovanja, obrazovanje i osposobljavanje, javni rad te stalni sezonac. 

Jedna od mjera je "Biram Hrvatsku", koja je, kako je istaknuo premijer, nadgradnja mjere samozapošljavanja. Naime, za pokretanje vlastitog posla do sada se moglo dobiti 130.000 kuna, a sada se taj iznos povećava na 150.000, dok će potpora za proširenje poslovanja iznositi do 100.000 kuna. Oni koji se vrate u Hrvatsku iz država Europskog gospodarskog prostora i Švicarske te žele pokrenuti svoj posao, povrh toga mogu dobiti još 50.000 kuna, dakle sveukupno 200.000. 

Osim toga, kako bi potaknuli preseljenja u ruralna područja, oni koji se presele u Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski Kotar, Slavoniju, Banovinu povrh 150.000 kuna za pokretanje posla mogu dobiti još 25.000, odnosno sveukupno 175.000 kuna. 

Do sada je Vlada u ova dva mandata, dodao je Aladrović, uložila gotovo šest milijardi kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su obuhvatile 185.000 osoba. U okolnostima epidemije je, istaknuo je, uložila preko 12 milijardi u očuvanje radnih mjesta te sada prelazi u fazu kreiranja radnih mjesta. 

Upravno vijeće HZZ-a, najavio je Plenković, kroz idućih nekoliko dana će usvojiti odluku, a u proračunu je za mjere zapošljavanja za iduću godinu osigurano milijardu i 20 milijuna kuna.

Najčitaniji članci