News

Komentari 0

Švicarski je franak oslabio, ulagače su ohrabrili pomaci u pregovorima Rusije i Ukrajine

Švicarski je franak oslabio, ulagače su ohrabrili pomaci u pregovorima Rusije i Ukrajine

Švicarski franak, tradicionalno utočište ulagača u nesigurnim vremenima, oslabio je u utorak nakon naznaka pomaka u pregovorima Ukrajine i Rusije o primirju i evakuaciji civila iz bombardiranih ukrajinskih gradova

Dvodnevni izravni razgovori ukrajinskih i ruskih pregovarača počeli su danas u Turskoj, u palači Dolmabahçe u Istanbulu, podsjeća agencija dpa.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je "oslobađanje" regije Donbas "'glavni cilj" Moskve u Ukrajini i da je potencijal ukrajinskih oružanih snaga znatno smanjen, prenosi njemačka novinska agencija.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika izjavio je da su sigurnosna jamstva i humanitarna pitanja glavne teme za raspravu na sastanku u Turskoj.

Pred početak razgovora ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je njegova vlada spremna razmotriti zahtjev Rusije da Ukrajina usvoji status neutralne države, uz međunarodna jamstva, i kompromis oko statusa regije Donbas, nabraja Dpa.

Reuters navodi i da je Rusija na razgovorima obećala drastično smanjiti vojne operacije oko glavnog grada Ukrajine Kijeva i Černihiva na sjeveru.

Švicarski franak spustio se u takvom okruženju na 1,0349 franaka za euro, najnižu razinu u gotovo dva tjedna, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko bio dosegnuo 1,0251 franak za euro.

Švicarska valuta oslabila je i prema dolaru, kliznuvši na 93,74 švicarska centima za dolar, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko bila ojačala pa je za dolar trebalo izdvojiti 93,26 centima.

Pomak u pregovorima znatnije je pak podupro tečaj eura, koji je skočio na 1,1125 dolara, najvišu razinu od 18. ožujka, ojačavši za 1,3 posto prema zelenoj novčanici u odnosu na jučerašnji završetak trgovanja.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci