Obavijesti

News

Komentari 45

Svijetom se sad širi kentaur, opet drukčiji omikron koji je pod povećalom stručnjaka

Svijetom se sad širi kentaur, opet drukčiji omikron koji je pod povećalom stručnjaka

Još se ne zna je li opasnija nego dosadašnje varijante, nema dovoljno dokaza za to. Korona je inteligentan virus, ali se još ponaša kao 'slon u staklani', jer je životinjski virus, zato ubija ljude', pojašnjava imunolog

VIDEO

Kentaur se širi Indijom, Velikom Britanijom, SAD-om i Australijom, zabilježen je i u Kanadi te Njemačkoj - riječ je o novoj podvarijanti omikrona, označenoj kao BA 2.75, što znači da je, kako nam pojašnjava imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača, riječ o 75. mutaciji virusa BA.2, od ukupno njih 81 dosad zabilježenih.

Pod lupom je zdravstvenih krovnih institucija - Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti - koje ga zasad vode kao "varijantu pod monitoringom". Postoje indicije da bi kentaur mogao biti zarazniji od prethodnika - sad dominantnih BA.4 i BA.5 -  ali i da bi mogao izazivati teže simptome COVID-a, no za to još nema dovoljno dokaza.

WHO: Covid-19 ostaje i dalje globalna izvanredna situacija
WHO: Covid-19 ostaje i dalje globalna izvanredna situacija

- Ne bih očekivao teže simptome kentaura u odnosu na njegovu izvornu varijantu, 'dvojku'. I sam BA.2 je izazivao blagu kliničku sliku. U Indiji se nisu toliko proširili BA.4 i BA.5, zato tamo postoji prostor za širenje kentaura. Međutim, kad se nešto širi Indijom, brzo stigne i u Veliku Britaniju, dođe onda i u SAD, i tako dalje - otkriva prof. Trobonjača. Drugim riječima, čak se i virus ponaša "geopolitički". Prof.dr. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog i suvoditelj sekcije za cjepiva Njemačkog imunološkog društva otkriva kako je problem brzog širenja virusa to što ono onda znači i veću vjerojatnost za njegove nove mutacije, promjene.

Trobonjača: Korona svakih pola godine 'izbaci' neku novu varijantu

Kentaur je biće grčke mitologije - pola čovjek, pola konj, simbolizira raskalašenost, naglost. Prof. Trobonjača dodaje kako nema nekog posebnog razloga zašto bi virus dobio ovo, ili neko drugo ime. Autori tih naziva, kaže, virusima vole davati zvučna imena.

Na jesen nam dolaze cjepiva prilagođena omikronu, no kako ističe imunolog, to su cjepiva prilagođena podvarijanti 1 i 2, a ne sad dominantnima, "četvorci" i "petici". Omikron je otkriven u studenom prošle godine, u prosincu se počelo raditi na cjepivu, ali prilagođenom tadašnjim podvarijantama. Međutim, utrka virusa i prilagodbe cjepiva nije čak ni mrtva trka, nego utrka u kojoj virus stalno pobjeđuje.

- Kompanije zato i nisu baš zainteresirane za prilagođena cjepiva jer se virus prebrzo mijenja. Ulože veliki novac, a virus kojemu prilagode cjepivo - nestane. Korona svakih pola godine izbaci neki novi soj koji se onda proširi svijetom. Ipak, i bez obzira na status cijepljenja i preboljenja, trebalo bi se cijepiti prilagođenim cjepivom, jer se tako prolazi s najlakšim simptomima - preporučuje imunolog.

'Ne znam što Capak priča, maske su i dalje učinkovite'
'Ne znam što Capak priča, maske su i dalje učinkovite'

Pojašnjava još nešto zanimljivo - virus prehlade je jako dugo s nama, primjerice, i ne ubija, prilagodio nam se, jer virusu nije u interesu ubiti svoga domaćina, nego se širiti. Ako domaćina ubije - ubija i sebe. Ova je korona, međutim, originalno životinjski virus pa se u čovjeku ponaša kao "slon u staklani", zato i ubija. Nije se još dovoljno prilagodila da ne bude smrtonosan virus. Ako u startu bolesti jako prodre u mozak - bilo je takvih slučajeva i u Hrvatskoj - izaziva neuro-COVID, koji također može biti smrtonosan, dok se dugo može zadržati i u drugim tkivima, od tuda toliko oboljelih od post-COVID-a. 

Čičin-Šain: Ne može se predvidjeti kako će se simptomi Covida mijenjati, a hoće

Coronavirus - Helmholtz Centre for Infection Research

Prof. dr. Luka Čičin-Šain napominje kako je BA2.75 varijanta, poput BA.5, novija omikron varijanta koja je pokazala pojačanu sklonost širenju, i u ovom času potiskuje BA.2 varijantu.

- Radi se o virusu koji ima dodatne mutacije koje otežavaju imuno prepoznavanje protutijelima, a stoga se i ovaj virus jače širi u populaciji koja je pretežno već imuna, na primjer zbog preboljene omikron infekcije s početka ove godine. Zasad nema jasnih rezultata o virulenciji BA2.75 varijante, odnosno sposobnosti da izaziva težu bolest, a još nije jasno hoće li ova mutacija dominirati u odnosu na BA.5 varijantu, koja se trenutno širi Europom, ističe dr. Čičin-Šain.

U svakom slučaju, kaže, visoke brojke inficiranih pogoduju bržoj virusnoj evoluciji, jer kad se više virusa širi, raste i vjerojatnost da dođe do novih mutacija.

- Stoga možemo očekivati da će se COVID nastaviti mijenjati, a smjer evolucije i utjecaj mutacija na težinu kliničke slike u budućim varijantama je nepredvidiv. Na razini pojedinca i dalje pomažu maske, ali samo FFP2, kad ih se ispravno nosi. 'Booster' doza cjepiva može pružiti zaštitu od infekcije i pogotovo od teže bolesti, ali ta zaštita ne traje dulje od one po infekciji, zaključuje virusni imunolog. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.