Obavijesti

News

Komentari 13

Svjedočanstva i istrage: Istina o pedofilu u crkvi, don Ivanovu

Svjedočanstva i istrage: Istina o pedofilu u crkvi, don Ivanovu
8

Otkrivamo: Kako je priča o župniku pedofilu iz Bibinja šokirala Hrvatsku, tko su mu bile žrtve, zašto su šutjeli 20 godina i hoće li svećenika ikad stići zaslužena kazna?

VIDEO

Ispovijed: Otkopčao mi je šlic, dotaknuo me i rekao 'Pa ti si u pubertetu'

Don Ivanov, po svemu sudeći, zbog zastare neće odgovarati

Don Nedjeljko Ivanov (72), svećenik kojeg bivši sumještani iz Bibinja optužuju za pedofiliju, ne izlazi iz sobe u svećeničkom staračkom domu u Zadru. Posjetio ga je nadbiskup Želimir Puljić, no nije želio reći što o optužbama kaže svećenik za kojeg se nagađa da je zlostavljao više od 100 djece.

- Suočio sam ga s ovim i rekao mu da je proces počeo. Dok proces traje, ja ga ne osuđujem kao što ga novinari osuđuju - rekao je Puljić i dodao kako ga hrvatski zakon izuzima od prijavljivanja ovog zločina. Slučaj je zato, nakon što mu je u New Yorku za zlostavljanja rekao iseljenik dr. Nenad Bugarija, prijavio Vatikanu, ali ne i policiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Probajte se staviti u kožu don Nedjeljka. Optužen je prije procesa. Ne kažem da će biti kažnjen, ili da neće, ali je medijski optužen. I on zaslužuje časnu obranu, a ovako mu možemo samo pomoći da, ne daj Bože, prije umre - pun je razumijevanja za svećenika Puljić. 

Iako u naputku svećenicima, koji je 2010. potpisao papa Benedikt XVI., piše kako su dužni slučajeve prijavljivati i civilnim vlastima, Puljić ga drugačije tumači.

Bez suda: Od zločina je prošlo 20 godina pa Ivanov neće pred lice pravde

- U tom dokumentu stoji: ‘U nekim zemljama anglosaksonskog i američkog prava te u Francuskoj biskupi su, ako je izvan sakramenta svete ispovijedi došlo do nekog saznanja, dužni prijaviti takve svećenike sudskoj vlasti’. Dakle, mi ne živimo ni u Francuskoj, ni u Americi, ni u Engleskoj.  U dodatku piše: ‘U zemljama u kojima ne postoji takva odredba i zakonska obaveza kongregacija ne obvezuje svećenike da moraju prijaviti takve svećenike civilnim vlastima.’ Ja sam taj izvadak iz dokumenta dostavio policiji, da znaju. Ono što kongregacija od mene traži, učinio sam mirne savjesti i svjedoci to znaju. Pa nisam ja institucija koja surađuje s Udbom i slično. Svi trebamo surađivati, ali ne moramo svi prijavljivati - kazao je Puljić. 

Žrtvama don Ivanova trebalo je 20 godina da smognu hrabrosti i prijave stravična zlostavljanja. Budući da je prošlo toliko godina, don Ivanov bi, po slovu zakona, mogao proći nekažnjeno. Potvrđuje nam to i jedan neimenovani odvjetnik županijskog državnog odvjetništva te riječki advokat koji je branio svećenika Krčke biskupije za bludničenje. Naime, kazneni zakon jasno propisuje zastare za pokretanje kaznenog postupka koje teku od dana počinjenja kaznenog djela. Za slučajeve bludničenja nad djetetom ili maloljetnikom najveća predviđena kazna zatvora je do pet godina. Prema zakonu, za kaznena djela s propisanom kaznom duljom od pet godina kazneni progon ne može se poduzeti kada protekne 10 godina nakon počinjenja djela, a za kaznena djela s propisanom kaznom duljom od tri godine zatvora, zastara nastupa nakon pet godina. 

Već nekoliko godina zakon propisuje da zastara za kaznena djela počinjena na štetu djece i malodobnika ne teče do njihove punoljetnosti, međutim, u konkretnom slučaju na don Ivanova primjenjivao bi se stari, za njega povoljniji zakon, osim ako istražitelji ne uspiju dokazati neko kazneno djelo novijeg datuma. Don Ivanov bi se na optuženičkoj klupi, a potom i u zatvoru, mogao naći jedino u slučaju da mu se dokažu eventualne optužbe da je bludničio nad maloljetnicima u zadnjih deset godina jer taj period ne izlazi iz okvira roka zastare. Za bludničenje nad djetetom ili maloljetnikom predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

- Nisam upoznat s predmetom, pa ne znam o čemu se točno radi u slučaju don Ivanova, ali, po ovome iz medija, čudim se tko uopće i zašto istražuje nešto što se zbilo prije  20-ak i više godina. Državno odvjetništvo ne može odbiti nijednu prijavu pa ni onu za kaznena djela u zastari, ali ih poslije mora odbaciti zbog zastare. Po mome mišljenju, riječ je o apsolutnoj zastari - kaže riječki odvjetnik Milenko Škrlec, koji je branio rapskog svećenika Dragu Ljubičića, osuđenog za bludničenja nad petoricom dječaka. 

Neslužbeno doznajemo da istražitelji još nisu razgovarali s izopačenim svećenikom iz Bibinja. Začuđuje to što su mještani šutjeli o svećenikovim gnjusobama nad maloljetnicima o kojima se šuškalo još dalekih ‘80-ih godina. Strahote koje su zlostavljana djeca proživjela, danas izlaze na površinu. 

Bibinjac Josip Lenkić Barać (36) don Ivanova je u ponedjeljak prijavio policiji.

- Policiji sam se javio jer me strah da Vatikan nakon svega ne pusti da se sve zaboravi. Vidim da se neki pitaju zašto odmah o tome nismo govorili. S dvanaest godina nisam shvaćao što mi se događa te svoj šok i nevjericu nisam imao hrabrosti ni s kim podijeliti. Danas sam odrastao čovjek i svjestan sam težine koju sam nosio u sebi sve ovo vrijeme - kaže Lenkić Barać. 

Don Ivanov ga je počeo zlostavljati kad je imao 12 godina, no nije prestao ni s 14 godina kad je otišao u Sjemenište u Zadar. 

- Bio sam sjemeništarac pa me mogao zvati da dođem kod njega i nitko ništa ne bi posumnjao - kaže.

Svakog dana javljaju se nove žrtve svećenika

Dr. Nenad Bugarija, koji je emigrirao u SAD, prijavio je pohotnog svećenika nadbiskupu Želimiru Puljiću u New Yorku. Razgovarao je i s prijateljima iz djetinjstva u Bibinju, koji su mu potvrdili zlostavljanja. Nakon toga počelo se javljati sve više muškaraca koji su kao djeca bili žrtve don Ivanova. Nagađa se kako bi ih moglo biti i više od 100 s obzirom na to da je Nedjeljko Ivanov 20 godina službovao u Bibinju. Djecu je zlostavljao na ispovijedi “u četiri oka”, a nadređeni su navodno sve znali. 

Zavjet šutnje: nadbiskup ga prijavio Vatikanu, ali ne i policiji

Služio misu: Kaptol nije smatrao spornim da osuđeni pedofil služi misu

Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na ‘duhovne razgovore’ u različitim dnevnim terminima kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje. Od mene je tražio da mu pokažem spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi ‘redalicom’ izmjeri koliko mi je spolovilo... i o tome kako muškarac i žena opće. Kako je te ‘duhovne razgovore’ provodio kao i ispovijed, na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati. Bio sam izrazito krhke građe i na ispovijedi bi me obgrlio rukama i prislonio me na svoj trbuh, i ja sam u tom ‘medvjeđem zagrljaju’ morao biti cijelo vrijeme tijekom ispovijedi, nastavlja strašnu priču Lenkić Barać, koji je danas direktor u jednoj zadarskoj tvrtki i sa suprugom čeka prvo dijete. Obitelj, kojoj se tek nedavno povjerio, daje mu punu podršku. 

Tada se, govori, nije znalo puno o pedofiliji i nije znao kome da se obrati. Prvi svećenik prijavljen i osuđen za pedofiliju u Hrvatskoj bio je Ivan Čuček

Godine 2000. škola u Šestinama prijavila je, nakon pritužbi roditelja, župnika Čučeka. Optužili su ga da je pipkao djevojčice u petom i šestom razredu kojima je na zamjeni predavao vjeronauk. Tek četiri godine poslije proglasili su ga krivim za 16 kaznenih djela bludnih radnji, iako je navodno bilo čak 37 slučajeva, no za ostale nije bilo dovoljno dokaza. Osuđen je uvjetno na zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci uz rok kušnje od tri godine. 2008., nakon što mu je prošla uvjetna kazna, Čuček je mijenjao župnika u crkvi svete Marije na Dolcu, gdje je služio misu i pripremao djecu za krizmu. Nakon što su vjernici oštro protestirali, javio se i Kaptol

Piljić: Svi trebamo surađivati, ali ne trebamo javljati policiji

- Velečasni Čuček može služiti misu, pa je tako nedavno služio misu u župi svete Marije na Dolcu. No nije riječ o redovitoj službi, nego je izvanredno zamijenio župnika jer je bio spriječen. Treba spomenuti i to da je velečasni Čuček odslužio uvjetnu kaznu i taj je slučaj za mjerodavni sud zaključen - rekli su tad iz Zagrebačke nadbiskupije. Prvi svećenik koji je zbog pedofilije završio u zatvoru je rapski svćenik don Drago Ljubičić (68). U svibnju bi trebao izaći iz zatvora u Lepoglavi, gdje služi kaznu. Velečasni Ljubičić uhićen je u lipnju 2007. godine zbog sumnji da je u Banjolu, gdje je imao župu, bludničio nad petoricom dječaka u dobi od osam do jedanaest godina. 

Ministrante je dirao kad im je “pomagao” oblačiti odoru i kad ih je vozio kući ili na izlete. Navedeni su i slučajevi u kojima je dječake za vrijeme vjeronauka u školi pozivao da mu sjednu u krilo i na taj način pregledavao bilježnice te ih pritom dodirivao preko odjeće. 

Od učenika je navodno tražio da skine odjeću kako bi mu “pregledao” ogrebotinu na nozi od pada s bicikla. I dok je služio u Novalji, kružile su priče o njegovim bolesnim sklonostima, a gradom je kružila doskočica - idite u Crikvu da vam pop piriće pomuzga. Ljubičić je osuđen na tri godine zatvora, no pustit će ga sedam mjeseci ranije zbog dobrog vladanja i životne dobi te zato što je prošao program prevencije recidivizma, koji prolaze svi počinitelji seksualnih delikata. 

Nakon izlaska iz zatvora otići će u Dom za umirovljene svećenike na Krku. Svećenika pedofilskih sklonosti Marka Tomušića, koji je služi  u slavonskom selu Berak, snimili su prošle godine “istomišljenici” s kojima je razgovarao na Skypeu. Svećenik je bio odjeven u sado-mazo odijelo, a govorio je kako mašta o dječacima iz škole. Na pitanje poznanika: “Kako znaš koji bi to htjeli?”, odgovorio je: “To se osjeti, vidi se u pogledu, u smiješku.” Poznaniku je potom rekao: “Nisam siguran bih li se to ovdje usudio učiniti.”

Naime, iz župe Gorjani, u kojoj je radio prije Berka, premješten je navodno jer je bio osumnjičen za seksualno zlostavljanje nećaka. Tomušić je iz Berka otišao na iznenadni “godišnji odmor”, a đakovački nadbiskup Marin Srakić razriješio ga je dužnosti župnika u kolovozu prošle godine. No Tomušić se ponovno pojavio u Sisačkoj biskupiji, u župi Pokupsko. Nakon što se otkrilo da su zaposlili perverznog svećenika, razriješili su ga dužnosti i u Pokupskom. 

U lipnju prošle godine dvije su tinejdžerice prijavile svećenika Antu Madunića iz Imotske krajine koji im je plaćao za seks i slao im perverzne poruke. Za njim je raspisana tjeralica jer je navodno bio pobjegao u Italiju, no nakon dva mjeseca sam se javio policiji. Prološki svećenik priznao je da je spavao s dvjema 16-godišnjakinjama. Optužili su ga za kazneno djelo spolnog odnošaja zloporabom položaja jer je maloljetnicama s kojima se seksao bio vjeroučitelj, a jednoj od njih je davao novac. Rekao je da se nada da će mu Bog oprostiti, a Crkva ga je udaljila iz službe.

Bibinjcima pisao pisma i čestitao rođendane 

U ponedjeljak slaviš rođendan. Otkad sam te krstio, u mom si srcu i mojim molitvama... Ovih dana prisjećam se tebe. Svih vas se sjećam i ne želim vas nikad zaboraviti, napisao je u razglednici don Ivanov jednoj Bibinjki. Iako je iz župe otišao 1996., slao je razglednice i pisma svojim bivšim sumještanima, a redovito im je čestitao rođendane i blagdane. Često im je pisao kako još uvijek moli za njih i kako prati sve dobro i loše što se u Bibinju zbiva.

Istraživanje: U SAD-u je čak četiri posto svećenika pedofila

Irska i SAD: Najviše prijava za pedofiliju u crkvi ima u SAD-u i Irskoj

Kao i u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, Crkva je većinu slučajeva pedofilije među svećenstvom rješavala premještanjem u drugu župu. Tek kad bi svećenici bili pravomoćno osuđeni, dobili bi neke sankcije, no nitko od njih nije isključen iz reda. Vatikan je prije dvije godine uveo ubrzanu proceduru za rješavanje najhitnijih slučajeva pedofilije, no ni ti propisi nisu odredili suradnju s civilnim vlastima. Prema kanonskom pravu, slučajeve zlostavljanja djece ili maloljetnika nadležni biskup mora nakon istrage prijaviti Kongregaciji za nauk vjere, koja zatim odlučuje o daljnjem postupku. Kazne idu od opomene do ukora te suspenzije od obavljanja svećeničke službe. Iako je najveća kazna gubitak kleričkog staleža, u Hrvatskoj Crkva nijednog svećenika koji je pravomoćno osuđen za pedofiliju nije na taj način kaznila. 

U jeku medijskih napisa o bludničenjima don Ivanova kastavski župnik Franjo Jurčević kaže da homoseksualizam i drugi poremećaji seksualnosti oduvijek postoje u svim porama društva pa i u Crkvi, samo što se prije za to nije toliko znalo jer nije bilo interneta. Pedofile bilo kojeg zanimanja, pa i svećenike, smatra bolesnicima koje ponajprije treba liječiti, kao i don Ivanova. Čudi se zašto su već odavno odrasli ljudi tek sada odlučili progovorit  o svećenikovim nastranostima iz njihova djetinjstva. 

Studija: Svećenici pedofili za žrtve biraju većinom dječake

- Jasno je da toga ima i u Crkvi i drugdje. Ja bi svakom 100 posto dokazanom pedofilu, bio on svećenik ili bilo kojeg drugog zanimanja, da prostite, odrezao ‘onu stvar’, eto što mislim. To sam odavno jasno napisao, ali nitko na to nije reagirao. Znam da je to što kažem o odsijecanju ‘one stvari’ jako žestoko, ali govorim to zato što mi je sve to gnjusno - slikovit je kastavski svećenik Jurčević. Dodaje da bi bio i žešći da nije pod sudskom zabranom medijskog istupanja o nekim temama. Župnik Franjo Jurčevć kaže da je apsolutno na strani žrtava pedofila, ali se pita odakle tolika mržnja prema bolesnicima. 

Kastracija: U Češkoj i Moldaviji uveli su kemijsku kastraciju

- Prije svega se primjećuje da se linčuje samo svećenike pedofile, u konačnici i samu Crkvu, i to bez obzira što još istraga i sud nisu rekli svoje. Osuđujem pedofiliju i mislim da je svaki normalan čovjek mora osuditi kao tešku bolest. Društvo ih treba onemogućiti da to rade i pokušati ih liječiti, a ne izvrgavati linču i pustiti da im sudi ulica prije nego što se dokaže da su doista pedofili. Kako se sada odjednom priča o nečemu starom 30 godina? Sumnjam da se ovakvo što moglo zataškati u malom mjestu poput Bibinja. Ono što ujutro zna dvoje ljudi, do večeri sazna cijelo mjesto i zato za mene u slučaju don Ivanova nema ničega konkretnog te mi sve ovo sliči nekoj smišljenoj namještaljki - pojašnjava kastavski svećenik. Kastraciju pedofila, ali onu kemijsku, već su uvele Moldavija, Poljska, Rusija i Južna Koreja, a provodi se u Njemačkoj i Češkoj, no dobrovoljno, kao zamjena za manju kaznu. 

Bolesni su: Jurčević kaže kako pedofiliju kao bolest treba liječiti

Kemijska kastracija je zapravo uzimanje hormona koji suzbijaju proizvodnju testosterona i smanjuju seksualnu želju. Zakon omogućuje sucima da seksualnim prijestupnicima koji su napali djecu mlađu od 16 godina narede da se podvrgnu medicinskom postupku čiji učinci mogu trajati do 15 godina. Zemlja s najvećim brojem katoličkih svećenika pedofila je SAD, a slijedi je Irska. U SAD-u je za seksualno zlostavljanje maloljetnika do 2004. prijavljeno ukupno 4392 svećenika. Njujorški koledž za kriminalistiku John Jay radio je istraživanje o katoličkim svećenicima koji su seksualno zlostavljali maloljetnike od 1950. do 2002. godine.

Najveće kazne u Bogoti

Male kazne: Svećenici su uglavnom osuđeni do sedam godina zatvora

Istraživanje je pokazalo da su od 10.667 žrtava 81 posto bili dječaci te kako ih je većina u vrijeme zlostavljanja imala između 11 i 14 godina. Čak četiri posto od svih američkih svećenika koji su služili u to vrijeme optuženo je za pedofiliju. U 27 posto slučajeva radilo se o seksualnom kontaktu sa žrtvom, a u 25 posto o silovanju. Na koledžu su izračunali kako je Crkva u SAD-u potrošila oko 2,6 milijardi dolara za sudske nagodbe sa žrtvama svećenika pedofila. 

U SAD-u su se slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi počeli prijavljivati sredinom 1960-ih, a u Irskoj su buknuli 30 godina poslije. Policija je tada masovno počela istraživati svećenike, što je rezultiralo ostavkama na visokim crkvenim funkcijama. Najozloglašeniji svećenik pedofil je Oliver O’Grady (65), koji je “djelovao” i u Irskoj i u SAD-u. U SAD-u je osuđen na sedam godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice braće. Nakon uhićenja je priznao gnjusne zločine nad više od 25-ero djece. O njemu je 2005. snimljen  dokumentarac “Spasi nas od zla”, u kojem o zlostavljanju tijekom 80-ih govore njegove žrtve. U dokumentarcu O’Grady detaljno, sa smiješkom na licu, opisuje što je radio svojim žrtvama. 

- Pitali su me uzbuđuju li me žene, rekao sam: ‘Ne’. Pitali su me uzbuđuju li me muškarci, rekao sam: ‘Ne’. Pitali su me uzbuđuju li me djeca, rekao sam: ‘Hm, pa da’ - govori O’Grady, koji tvrdi kako su njegovi nadređeni u župama diljem Kalifornije znali da zlostavlja djecu. Čim bi se roditelji požalili na njega, premjestili bi ga u drugu župu. 

Znali su: Župnici tvrde da su njihovi nadređeni znali što rade

- Trebali su me maknuti od djece jer si ne mogu pomoći. Više puta sam odlučio da neću to više raditi, no nisam izdržao - kazao je O’Grady. 

Nakon odsluženja kazne u SAD-u i izbacivanja iz Crkve O’Grady se vratio u Irsku. Na njegovu laptopu su prošle godine pronašli tisuće filmova i fotografija s dječjom pornografijom i zatvorili ga na tri godine. Mnogi svećenici optuženi za pedofiliju nikad nisu osuđeni zbog zastare, a oni koji su završili u zatvoru dobili su do sedam godina zatvora. Praksu malih kazni prekinula je Kolumbija, koja je svećenika Williama de Jesusa Mazu osudila na 33 godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četvorice dječaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)