News

Komentari 12

Svjedočenje Josipa Boljkovca: O Mili Dakiću nisam ništa znao

Svjedočenje Josipa Boljkovca: O Mili Dakiću nisam ništa znao

Milu Dakića (81) se tereti da je poticao na ubojstvo iz zasjede troje hrvatskih policajaca i ranjavanja još jednog u kolovozu 1991. godine u Budačkoj Rijeci

Ništa ja o Dakiću nisam znao. Predmet naših istraživanja su bili Plavšićka, Martić, Babić i Milošević u Beogradu. Dakić nije imao nikakvih ovlaštenja, a bez odobrenja Martića, Plavšićke i Beograda se nije moglo ništa raditi, kazao je Josip Boljkovac (91) na Županijskom sudu u Karlovcu u utorak gdje je svjedočio na ponovljenom suđenju Mili Dakiću (81), nekadašnjem šefu Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine. 

Dakića se tereti da je poticao tzv. “Dakićevu skupinu“  na ubojstvo iz zasjede troje hrvatskih policajaca i ranjavanja još jednog u kolovozu 1991. godine u Budačkoj Rijeci. Boljkovac je dodao da je čuo dok je bio pomoćnik šefa SIS-a da se na policajce priprema napad. 

- Naša obavještajna služba je bila obaviještena da se policijske ophodnje ne šalju svakodnevno u ophodnje u isto vrijeme na ista mjesta jer postoji opasnost da ih se likvidira. To je dojavljeno s Petrove Gore, ali ne znam tko - kazao je Boljkovac i dodao da ubojstvo hrvatskih policajaca smatra našom greškom, a posebice greškom načelnika policije Krajačića koji je primio obavijest ali nije djelovao. 

- Kasnije kao ministar MUP-a sam imao sve izvještaje u rukama, a Dakićevo ime se ne spominje niti u jednom dokumentu. Za njega mi je kazao tek Dmitar Obradović s kojim sam se sastao na Kordunu gdje mi je kazao da će nazvati u Vojnić da se ne dogodi kao što se dogodilo u Vrginmostu, a kasnije su i njega ubile crvene beretke - dodao je Boljkovac.        

Osim Boljkovca na suđenju je ispitan i nekadašnji pripadnik „Martićevaca“ koji je iskazao da je šef Martićeve skupine bio Ilija Šaula, dok za Milu Dakića prvi put čuo ove godine iz medija.

Dakićev branitelj Ljubiša Dragiljević je kazao da suđenje Mili Dakiću smatra nepravičnim jer se Dakić više od godinu dana ponovno nalazi u istražnom zatvoru u postupcima koji su nerazumno dugi, te da se ne poštuju zakonski rokovi optužnog Vijeća kojem je uputio prijedlog da mu se ukine istražni zatvor u zamjenu za jamstvo, te da je rok od  20 dana već prošao. 

- Ovih dana ću o tome obavijestiti Vrhovni sud kao i Ministarstvo pravosuđa, a upravnu tužbu smo već podnijeli Ustavnom sudu RH - kazao je Drageljević.

Za mjesec dana se nastavlja suđenje kada će audio–video uređajem biti saslušani svjedoci optužbe i obrane koji se nalaze izvan Hrvatske.

Najčitaniji članci