Obavijesti

News

Komentari 12

Svjedočenje Josipa Boljkovca: O Mili Dakiću nisam ništa znao

Svjedočenje Josipa Boljkovca: O Mili Dakiću nisam ništa znao
2

Milu Dakića (81) se tereti da je poticao na ubojstvo iz zasjede troje hrvatskih policajaca i ranjavanja još jednog u kolovozu 1991. godine u Budačkoj Rijeci

VIDEO

Ništa ja o Dakiću nisam znao. Predmet naših istraživanja su bili Plavšićka, Martić, Babić i Milošević u Beogradu. Dakić nije imao nikakvih ovlaštenja, a bez odobrenja Martića, Plavšićke i Beograda se nije moglo ništa raditi, kazao je Josip Boljkovac (91) na Županijskom sudu u Karlovcu u utorak gdje je svjedočio na ponovljenom suđenju Mili Dakiću (81), nekadašnjem šefu Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine. 

Dakića se tereti da je poticao tzv. “Dakićevu skupinu“  na ubojstvo iz zasjede troje hrvatskih policajaca i ranjavanja još jednog u kolovozu 1991. godine u Budačkoj Rijeci. Boljkovac je dodao da je čuo dok je bio pomoćnik šefa SIS-a da se na policajce priprema napad. 

- Naša obavještajna služba je bila obaviještena da se policijske ophodnje ne šalju svakodnevno u ophodnje u isto vrijeme na ista mjesta jer postoji opasnost da ih se likvidira. To je dojavljeno s Petrove Gore, ali ne znam tko - kazao je Boljkovac i dodao da ubojstvo hrvatskih policajaca smatra našom greškom, a posebice greškom načelnika policije Krajačića koji je primio obavijest ali nije djelovao. 

- Kasnije kao ministar MUP-a sam imao sve izvještaje u rukama, a Dakićevo ime se ne spominje niti u jednom dokumentu. Za njega mi je kazao tek Dmitar Obradović s kojim sam se sastao na Kordunu gdje mi je kazao da će nazvati u Vojnić da se ne dogodi kao što se dogodilo u Vrginmostu, a kasnije su i njega ubile crvene beretke - dodao je Boljkovac.        

Osim Boljkovca na suđenju je ispitan i nekadašnji pripadnik „Martićevaca“ koji je iskazao da je šef Martićeve skupine bio Ilija Šaula, dok za Milu Dakića prvi put čuo ove godine iz medija.

Dakićev branitelj Ljubiša Dragiljević je kazao da suđenje Mili Dakiću smatra nepravičnim jer se Dakić više od godinu dana ponovno nalazi u istražnom zatvoru u postupcima koji su nerazumno dugi, te da se ne poštuju zakonski rokovi optužnog Vijeća kojem je uputio prijedlog da mu se ukine istražni zatvor u zamjenu za jamstvo, te da je rok od  20 dana već prošao. 

- Ovih dana ću o tome obavijestiti Vrhovni sud kao i Ministarstvo pravosuđa, a upravnu tužbu smo već podnijeli Ustavnom sudu RH - kazao je Drageljević.

Za mjesec dana se nastavlja suđenje kada će audio–video uređajem biti saslušani svjedoci optužbe i obrane koji se nalaze izvan Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.