News

Komentari 15

Svjedokinja: Kirin je tražio da se surađuje s Fimi medijom

Svjedokinja: Kirin je tražio da se surađuje s Fimi medijom

Svjedočio je i Milivoj Fučkar, bivši predsjednik Uprave Narodnih novina koji je rekao da se ne može sjetiti gdje je radio od 2003. do 2009. godine. Poslije se ipak sjetio

U nastavku suđenja za aferu Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je Dabiša Bučanac, zaposlenik Plinacro-a. Rekao je kako je Plinacro od 2006. imao četiri ugovora s Fimi medijom na ukupan iznos od 6,1 milijun kuna. 

- Prije prvog ugovora kojeg smo potpisali s Fimi medijom, a radi se o poslu vrijednom 1,7 milijuna kuna, uprava je donijela pravilnik o poslovnoj tajni. U njemu je sva poslovna komunikacija proglašena poslovnom tajnom, te sve ono što uprava odluči da je tajno. Razmatrajući taj ugovor s Fimi medijom utvrdio sam da nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i da ne bi trebao biti proglašen poslovnom tajnom te da ga treba promijeniti, odnosno podijeliti na dva dijela. Unatoč tome ugovor je potpisan na zahtjev predsjednika uprave Branka Radoševića - ispričao je Bučanac.

Nakon njega je svjedočio Milivoj Fučkar, bivši predsjednik Uprave Narodnih novina koji je rekao da se ne može sjetiti gdje je radio od 2003. do 2009. godine. 

- Čekajte samo malo da se sjetim gdje sam tada radio... - rekao je, na što mu je sutkinja Ivana Čalić odgovorila: "Pa tko to zna bolje od vas?". Tada se ipak prisjetio da je radio u Narodnim novinama. Ispričao je kako mu je Mladen Barišić, s kojim je 1993. radio u Carinskoj upravi, preporučio da posluje s Fimi medijom.

Svjedočila je i Nevenka Cujzek, koja je od 2004. do 2008. radila u nadzoru financijskih poslova u MUP-u. S Fimi medijom su sklopili dva ugovora za izradu promotivnih materijala u sklopu provođenja nacionalnog plana o sigurnosti u prometu. Tadašnji ministar Ivica Kirin naložio je da se razgovara s Nevenkom Jurak i oko printanja plakata za turističku sezonu 2006. Prije potpisivanja ugovora Barišić i Jurak su bili kod Kirna, a ministar je poslije ispitivao je li Fimi mediji plaćen posao te je inzistirao da im se plati na vrijeme, ispričala je svjedokinja. 

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

Najčitaniji članci