Obavijesti

News

Komentari 89

Svjedokinja: Mirku i Vinki na ruke sam dala 1,5 milijuna kn

Svjedokinja: Mirku i Vinki na ruke sam dala 1,5 milijuna kn
4

ČETIRI OPTUŽNICE Supružnike Vinku i Mirka Cetinskog tereti se da su od srpnja 2008. do lipnja 2011. iskoristili svoj položaj i sastavili i ovjerili fiktivne ugovore

VIDEO

Vruća sudska jesen za obitelj Cetinski počela je jučer na Općinskom sudu u Bujama. Prema još nepotvrđenoj optužnici, supružnike Vinku i Mirka Cetinskog tereti se da su od srpnja 2008. do lipnja 2011. godine iskoristili svoj položaj i sastavili i ovjerili fiktivne ugovore o ortakluku. 
Vinka Cetinski tada je bila direktorica tvrtke Kermas ulaganja u vlasništvu Danka Končara. Mirko Cetinski bio je direktor Arting radija koji je prema Kermas ulaganjima imao 14 milijuna kuna duga. Ugovorima su htjeli izbjeći plaćanje te obveze.

Proces u Bujama je već četvrta optužnica protiv bračnog para Cetinski i njihovih suradnika.

Županijski sud u Puli odredio je da će Vinka i Mirko Cetinski s još desetak suokrivljenika sjesti na optuženičku klupu u studenome. Zbog “mutnih poslova“ u aferi teškoj vrtoglavih 11 milijuna eura na štetu jednog od najbogatijih Hrvata Danka Končara “klanu Cetinski“ sudit će iskusan sudac Zdravko Garić. 

'Rovinjska' i 'porečka' skupina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da je riječ o jednom od složenijih sudskih procesa pokazuje i činjenica da je sudac dogovorio rasprave koje se protežu na po tri dana gotovo tri tjedna, sve do početka prosinca. Prve dvije optužnice terete ih za malverzacije u Rovinju i Poreču, odnosno organizaciju tzv. rovinjske i porečke skupine. Za pranje novca i zloporabu položaja i ovlasti Županijsko državno odvjetništvo u Puli je lani u ožujku na 182 stranice optužilo Vinka i Mirku Cetinski s još devetero pomagača, među kojima je i jedan rovinjski odvjetnik, ali i sin im Matteo

Tereti ih se da su tijekom 2007., 2008., i 2009. godine u Rovinju, kako bi se okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva u vlasništvu Končara, određivali, odobravali i naplaćivali više cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti te su na taj način u ime razlike u cijeni prisvojili iznos od oko 26 milijuna kuna. Prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže kupoprodajne cijene od one koje su navodili u pismenom ugovoru pa su razliku između tako ugovorenih cijena zadržavali za sebe, čime su pribavili još nešto više od 52 milijuna kuna. Novac su potom radi prikrivanja njihovog pravog izvora doslovce “prali“ i ulagali, preuzimali, prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju.

Prema drugoj optužnici, iz veljače 2014., uz onu rovinjsku na čelu optužene tzv. porečke skupine opet su supružnici Vinka i Mirko Cetinski te porečki poduzetnik Drago Radolović s još dvije tvrtke u vlasništvu Radolovića i Cetinskih. 

Robert Anic/PIXSELL

Sve radili na Končarovu štetu

I u ovom slučaju tereti ih se za pranje novca, zloporabu položaja i ovlasti, opet sve na štetu Končarovih tvrtki. 
U optužnici stoji da su Cetinski i Radolović tijekom 2007. i 2008. na području Istre, kako bi se okoristili pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 trgovačka društva u Končarovu vlasništvu, određivali, odobravali i naplaćivali više cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti, pa su tako u džep stavili nešto više od 90 milijuna kuna.

Osim zakazanog sudskog procesa u Puli, supružnike Vinku i Mirka Cetinskog čeka još jedna teška optužba, ona da su uz pomoć dvoje riječkih poreznika oprali nekoliko milijuna eura.

Bračni par Cetinski prema toj, trećoj, optužnici terete da su, želeći prikriti podrijetlo svoje imovine, krivotvorili različite dokumente i poticali dugogodišnju riječku poreznu inspektoricu Mirjanu Grijak (63) i kolegu Silva Jelenčića (57) na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, da im progledaju kroz prste sve kako bi oprali silnu imovinu. Poslušali su ih, pa Uskok dvoje poreznih inspektora tereti da su tijekom poreznog nadzora od kolovoza 2011. do srpnja 2013. godine bili neprofesionalni i da su na zahtjev Vinke i Mirka prihvatili njihove lažne izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda. Poreznici, stoji u optužnici, nisu provjeravali vjerodostojnost lažnih dokumenata te su tako, na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode prihvatili iznose od ukupno 2,230.000 eura, 1,055.000 USD i 460.000 DEM, čime su zapravo Cetinski bili “čisti” u pranju svoje imovine.

Hajrudin Merdanović/24sata

Fiktivni ugovori za milijune

“Kralj kroma” Danko Končar (71), zagonetni hrvatski milijarder i jedan od najbogatijih Hrvata sve do prije nekoliko godina prijateljevao je s nekad uglednom i poznatom obitelji Cetinski iz Rovinja. Vinka je bogatom i poduzetnom Končaru ulijevala povjerenje, pa ju je postavio da upravlja njegovom tvrtkom Kermas ulaganja sa sjedištem u prostorima Cetinskih u Rovinju. Cijela obitelj, mama Vinka i tata Mirko, vodili su glavnu riječ, a i sinovi Tony i Matteo imali su svoju poslovnu ulogu. Imali su razgranatu mrežu suradnika, od odvjetnika do trgovaca nekretninama. Končar je uložio oko 120 milijuna eura u kupnju poljoprivrednih zemljišta, napuštenih maslinika, vinograda i ruševnih imanja diljem Istre i Kvarnera. Tad je shvatio da kupljeno ne vrijedi niti 30 milijuna eura. Sve to vrijeme luksuzna imovina Cetinskih rapidno je rasla. Shvativši da je prevaren krajem 2010., pukla je ljubav između Končara i obitelji Cetinski. Uz pomoć pulskih odvjetnika Končar je za tešku prijevaru i zlouporabu položaja i ovlasti tužio Vinku i Mirka Cetinskog pa su nakon dvije-tri godine policijsko-uskočke istrage podignute tri optužnice.

Novac je u pravilu uplaćivan na račune tvrtke Istra Bavaria u vlasništvu Drage Radolovića, koji je dio novca zadržavao za sebe, a dio je dijelio s Vinkom i Mirkom Cetinskim. Osim u novcu, Drago je Vinku i Mirka isplaćivao i u nekretninama. Novac iz Kermasa su izvlačili formalnim ugovorima u kojima je sudjelovao i sam Mirko Cetinski, koji se pojavljuje u ulozi kupca i pomagača u izvlačenju novca fiktivnim zajmovima i cesijama. Tako je Mirko Cetinski 5. rujna 2007. od Istra Bavarije, stoji u spisu, fiktivnim ugovorom za iznos od 600.000 eura kupio parcele i dvije velebne kuće s bazenima u selu Radetići kod Kanfanara da bi tog istog dana te nekretnine darovao svojim sinovima Anthonyju i Matteu, koji su i danas njihovi vlasnici. Nikakvog plaćanja nije bilo, a “mutan posao” je zatvoren fiktivnim zajmovima između Mirka Cetinskog i Radolovićeve tvrtke.

Naime, cijela obitelj Cetinski bila je na različite načine uključena u Končarovoj tvrtki Kermas ulaganja. Tako su Tony i sad bivša mu supruga Ivana imali tvrtku za odnose s javnošću, a mlađi sin Matteo pronalazio je i ulagao u nekretnine u Americi. Kupovali su gotovo sve, poljoprivredna zemljišta, maslinike, stara sela, započete projekte poput Barbarige i Dragonere, do udjela u medijima. Deseci milijuna eura uloženi su u kupnju poljoprivrednog zemljišta i atraktivnih lokacija sa starim istarskim kućama za obnovu, a sve preko tvrtke Kermas s Vinkom Cetinski na čelu. U tom poslovanja Vinka je uočila “rupu” kako od Končara gotovo neprimjetno izvući desetke milijune eura. Oko sebe i svoje obitelji okupila je ljude od povjerenja. Osim odvjetnika, bilježnika i agencija Vinka je imala “agente” na terenu koji su pronalazili prodavatelje.

Goran Kovacic/Pixsell

Na ruke sam im dala 1,5 mil. kn

Vinkina ekipa bi pronalazila atraktivne lokacije i objekte za kupnju kad bi napuhavanjem cijene uz malu nagradu prodavatelju u ugovorima gotovo poduplali vrijednost. Priča bi imala svoj kraj kad bi vlasnik izjavom potpisao da je od Kermasova posrednika na ruke primio sav novac iz ugovorene cijene, iako je u biti na ruke primio tek pola iznosa. Razlika je odmah završavala u njihovim džepovima.

Vinka i suradnici su, izvlačeći novac od Končara, kupovali apsolutno bezvrijedno zemljište. Najbanalniji slučajevi su kupnje klizišta na kojima je unaprijed predviđeno da vlasnik mora raditi sanacije jer se po njemu ne smije niti hodati a kamoli nešto graditi. To je u startu bio čisti trošak i promašaj. Zanimljive su i kupnje gdje preko zemljišta u blizini Kanfanara prolazi pruga, magistralni vodovodi ili potopljena zemljišta uz akumulacijsko jezero u središnjoj Istri. To su površine s više od 600 hektara samo u Istri, a ima ih još na Cresu, Lošinju, Krku i drugdje.

Danas “snalažljiva” obitelj Cetinski, osim raskošne kuće u središtu Rovinja, u vlasništvu ima više luksuznih nekretnina u Istri, Gorskom kotaru i Zagrebu, pa čak i izvan Hrvatske. U Bankima kod Tinjana turistima iznajmljuju luksuznu kamenu vilu znakovito nazvanu Capo. Dobro upućeni u slučaj tvrde da su optužnice protiv Cetinskih kvalitetno pripremljene. Najbitniji su im, tvrdi naš sugovornik, ključni svjedoci koji tvrde da su davali novac supružnicima Cetinski.

- U svojoj kući na području Rovinja u siječnju 2008. osobno sam u prvom navratu u ruke Vinki i Mirku Cetinskom dala 1,5 milijuna kuna, a nešto kasnije još 857.000 kuna. U prvom slučaju odmah su mi u stvarnu cijenu od 9,1 milijun kuna za prodanu nekretninu ugradili njihovu proviziju na način da je prikazana cijena od 10,6 milijuna kuna – stoji u iskazu jednog od ključnih svjedoka u procesu protiv Cetinskih.

Opjevao Jugoslaviju i primio Tuđmanovo odličje za kulturu

Mirko Cetinski nekad je bio popularni istarski pjevač koji je otpjevao brojne hitove, među kojima i posvetu Jugoslaviji na talijanskom. Kasnije je postao vlasnik lokalne radiopostaje i mnogih nekretnina. Franjo Tuđman ga je odlikovao ordenom s likom Marka Marulića za kulturu. Vinka je doktorica ekonomskih znanosti. Od 1993. do 2000. bila je zamjenica ministra turizma. Tuđman ju je odlikovao za zasluge u gospodarstvu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...