Obavijesti

News

Komentari 107

Svjetske katastrofe: Kursk tone, trupla žrtava su svuda

Svjetske katastrofe: Kursk tone, trupla žrtava su svuda
4

Vangu su svi optuživali za naklapanja i raspravljali kako Kursk nije blizu vode. U brodogradilištu se gradila podmornica imena Kursk. Potonula je 20 godina kasnije

VIDEO

Baba Vanga je 1980-ih izrekla nešto što čak i njezini najveći analitičari nisu shvaćali. Vidim - rekla je tada već cijenjena i nadaleko poznata proročica - Kursk koji tone, trupla posvuda, ljude koji se guše.

- Potkraj stoljeća Kursk će prekriti voda i cijeli svijet će plakati nad njim - zaključila je. Godine 1999. ovo proročanstvo je emitirano i na nacionalnoj televiziji u emisiji posvećenoj vidovnjakinji.

- Ruski grad Kursk - objašnjavali su mnogi, shvaćajući Vangine rečenice doslovno - nalazi se daleko od neke veće vode koja bi ga mogla poplaviti, pa čak i kad bi se znatno podigla razina zbog otapanja leda - secirali su stručnjaci Vangino katastrofično proročanstvo. Vodile su se rasprave na svakom koraku.

- To nema veze sa zdravim razumom - komentirali su mnogi.

- Ali to je Vanga! Ostvarit će se - uvjeravali su njezini obožavatelji. U brodogradilištu Severnodvinsk 12 godina nakon izrečenog proročanstva, kad se Rusija konačno izdigla iz apokaliptične gospodarske situacije i sukoba, počinje gradnja 155 metara duge borbene podmornice. Imala je pogon od dva nuklearna reaktora, pod vodom je neprimjetno mogla ostati rekordno vrijeme... Građena je tako da može izdržati izravan pogodak torpeda. Isplovila je na vojnu vježbu u kolovozu 2000. godine.

Megazdanje, čija je gradnja stajala milijardu dolara, a koje je sve ostavljalo bez daha, nazvali su - Kursk. Dva dana nakon isplovljavanja podmornica je nakon snažne eksplozije, potonula. Za posadu su uslijedili dani strepnje. Reaktori su se brzo pogasili, a i pomoćna rasvjeta uskoro je prestala s radom, ostavljajući preživjele u potpunoj tami dok se temperatura naglo spuštala, a voda prodirala na sve strane. Nepoznato je koliko su članovi posade uspjeli preživjeti.

- Mračno je za pisanje, ali pokušavam. Čini se da više nemamo šanse. Ovo je popis ljudi. Pozdrav svima, ne treba očajavati. Kolesnikov - stajalo je u potresnoj poruci koju je napisao kapetan podmornice.

Kad su iskusni britanski ronioci došli do devetog odsjeka, u kojem je bila većina posade, bilo je prekasno. Preživjelih nije bilo. Tako je ugašena i posljednja nada o čudesno preživjelim mornarima. Riječi Babe Vange, poput prijetećih tamnih oblaka, nadvile su se nad glave Rusa.

- Vidjela je tijela 118 mornara, vidjela je tragediju. Dvadeset godina prije! - shvatili su.

Odmah nakon katastrofe krenule su teorije i zavjere uključujući i ruske da su američke i britanska podmornica, koje su se nalazile u toj zoni, uništile Kursk. Neki su izvještavali da se među posadu infiltrirao bombaš ili da je naletjela na minu iz 2. svjetskog rata. O svemu su snimani i filmovi. Ostaci podmornice Kursk izrezani su i uništeni, a u izvještajima kao uzrok potonuća navedena je eksplozija do koje je došlo zbog pokvarenog torpeda. Neki su ovaj događaj nazvali prvom laži Vladimira Putina aludirajući na to da je Kursk uništen u sudaru s američkom podmornicom, a on je sve prešutio radi dobrih odnosa s Amerikancima. Tragedija je obilježila početak njegove vladavine. Mrtva usta ne govore - a jedino mornari mogli su otkriti cjelovitu istinu o Kursku.

24sata

Vangelia, širom svijeta poznata kao Baba Vanga, svojim je vizijama i proroštvima godinama unosila snažan nemir u mase najavljujući duboke tektonske potrese u svijetu oko nas - one u doslovnom, ali i u prenesenom značenju. No poruka je bila jasna, poput značenja njezina imena - Vangelia - nositeljica radosnih vijesti. Sa svakom točnom najavom mit o njoj je bujao, kao i nemir onih kojima su Vangine vizije remetile sve moguće računice. Vangeliju su njezini, ne tako malobrojni i nipošto bezopasni, pomalo ogorčeni protivnici katkad nazivali lažnom, špijunkom ili starom vješticom. Ipak, nakon smrti štovatelji su se borili da u povijesti bude zapamćena kao svetica iako joj, unatoč velikom trudu, nisu uspjeli osigurati tu titulu. Ipak, u njezinoj kući sad je muzej u kojem poklonici Vange kažu: “Osjećamo njezin duh i dalje”. 

Nakon uragana, više nije bila ista

Najpoznatija proročica svijeta božanski dar dobila je s 12 godina. Igrala se s djevojčicama na polju. U jednom trenutku nebo se zacrnjelo. Strašan vjetar nosio je sve što mu je bilo na putu. Djevojke su zanijemile od straha. Silina vjetra podigla je malenu, nemoćnu Vangeliju. Bacao ju je, koturao i gurao poljima nekoliko kilometara. Nije mu se mogla oduprijeti. Nitko ne zna koliko je zapravo trajao taj uragan. Malena je nestala. Mještani su pretražili cijelo selo i podigli svaki kamen. Bojali su se najgoreg - da je više nikad neće vidjeti. Nakon mukotrpnog traženja izbezumljenu i krhku djevojčicu, sasvim iscrpljenu, našli su usred neke njive zatrpanu prašinom i kamenjem. Oko nje gomila otrgnutih grana, smeća... Škiljeći, pogledala je prema spasiocima. Trljala je oči pune pijeska. Jedino što je vidjela bio je potpuni mrak. Vangelia više nikad nije bila ista kao prije nesreće. Nakon oluje počela je gubiti vid, otkrila je svijetu njezina nećakinja Krasimira Stojanova. 

Optuživali su je da je špijunka

Vangi se pripisuju proročanstva koja su izbezumila cijeli svijet. Njezine vizije nagovijestile su najveće svjetske tragedije i katastrofe, posjetili su je, prema predaji, Hitler, Staljin, princeza Diana, bugarski kralj Boris... Predvidjela je raspad SSSR-a i Jugoslavije te da će 42. američki predsjednik biti crnac. U knjizi “Tajne poruke Babe Vange” potpuno je razotkrivamo. Njezin dom u Bugarskoj pohodilo je milijun ljudi kako bi saznali što ih čeka u budućnosti. Fenomen Vange nikad nije dovoljno istražen, ali svi koji su je upoznali rekli bi: “Njezina energija je bila božanska!’’. Prema svjedočanstvima nećakinje, Vanga se nije smatrala ni proročicom ni sveticom. Nazivala se mučenicom. Ipak, kako god bilo, optuživali su je da je špijunka, a zbog toga je jednom čak i završila iza rešetaka. Sve je zanimalo kako ‘‘vidi’’.

- Kako vidiš budućnost različitih ljudi? - upitala ju je nećakinja.

- Kao na filmu - odgovorila bi.

- Ako predvidiš tragediju ili smrt, može li ta osoba utjecati na to i promijeniti ishod? - zanimalo je mnoge.

- Nitko ne može utjecati na to - objašnjavala je vidjelica. Vangin život bio je ispunjen usamljenošću i borbom, ali i dubokom vjerom. Posjetitelji su joj iznosili svoje tragedije, bolesti, boli, kao i vjeru u neograničene moći te nadu za duhovno i tjelesno ozdravljenje. Sve ljudske bijede i patnje prošle su kroz njezino srce. Spas je tražila u prirodi s kojom je komunicirala. Knjiga donosi i njezine recepte za izlječenje od svih bolesti te za očuvanje mladosti i ljepote.

Razotkrivena proročica Vanga

Baba Vanga je vizijama i proroštvima godinama unosila snažan nemir u mase najavljujući duboke tektonske potrese u svijetu. 'Tajne poruke Babe Vange' potpuno je razotkrivaju. U knjizi se isprepliću špijunski zapleti, krvavi ratovi, sudbine vladara..., ali i priča o Vanginoj ljubavi - prema Bogu.

24sata

U prvih nekoliko godina dana knjiga je razgrabljena

Baba Vanga, Nostradamus u suknji, žena kojoj se u bljeskovima ukazivala budućnost, intuitivna manipulatorica ili špijunka. Knjiga o njoj je zapanjujuća kao i lik o kojemu govori. U prodaji je za 39,90 kuna. U prvih nekoliko dana je razgrabljena na kioscima, a u ponudi je i na Interliberu.

Marko Prpić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa