Obavijesti

News

Komentari 0

Svjetski muzeji vratili posjetitelje, ali ne i pretpandemijske brojke

Svjetski muzeji vratili posjetitelje, ali ne i pretpandemijske brojke

Ispitani svjetski muzeji su u 2022. imali skok od 98 posto, sa 71 na 141 milijun posjetitelja, dok su prije pandemije imali 230 milijuna posjetitelja

VIDEO

Sto najposjećenijih muzeja u svijetu u prošloj su godini, prvoj u kojoj su se napokon otvorili nakon pandemije, udvostručili broj posjetitelja u odnosu na 2021., no dosegli su tek 61 posto od pretpandemijskih rezultata.

Pokazali su to rezultati istraživanja britanskog The Art Newspapera, a prenosi Muzejski dokumentacijski centar (MDC), čije je ranije istraživanje hrvatskih muzeja pokazalo slične rezultate.

Ispitani svjetski muzeji su u 2022. imali skok od 98 posto, sa 71 na 141 milijun posjetitelja, dok su prije pandemije imali 230 milijuna posjetitelja.

Najposjećeniji Louvre želi ograničiti broj posjetitelja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pariški Louvre i dalje je najposjećeniji na svijetu - imao je 7,7 milijuna posjetitelja, 20 posto manje nego 2019., ali 179 posto više nego pandemijske 2021.

Iz MDC-a podsjećaju da je Louvre, kako bi smanjio nepodnošljive gužve i sve češće pobune zaposlenika, odlučio u ovoj godini ograničiti broj posjetitelja na 30 tisuća dnevno. To bi mu trebalo osigurati od 7,5 do 8,5 milijuna posjetitelja godišnje, razinu od prije 17 godina, koja je niža u odnosu na rekordnu 2018. kada je imao 10 milijuna posjetitelja.

Posjetitelje su vratili i ostali pariški muzeji - Musée d’Orsay imao je 3,3 milijuna posjetitelja, a Centar Georges Pompidou 3 milijuna.

Izgorjelo krovište muzeja u Varaždinskim Toplicama
Izgorjelo krovište muzeja u Varaždinskim Toplicama

Vatikanske muzeje je posjetilo pet milijuna ljudi, 215 posto više u odnosu na 2021., ali 26 posto manje nego 2019.

Muzeji u Ujedinjenom Kraljevstvu sporije se oporavljaju, Britanski muzej u Londonu imao je četiri milijuna posjetitelja, Tate Modern 3,8 milijuna posjetitelja, a Muzej Viktorije i Alberta pao je na 14. mjesto s 2,3 milijuna posjetitelja.

Najviše je izgubila Nacionalna galerija koja je od pretpandemijskih šest milijuna vratila tek 2,7 milijuna posjetitelja.

Kineski muzeji žrtve striktnih mjera, a ruski ratnih okolnosti

Od azijskih muzeja najposjećeniji je Nacionalni muzej Koreje s 3,4 milijuna posjetitelja, dok su kineski muzeji i u 2022. bili žrtve najrestriktivnijih epidemioloških mjera.

Ruski muzeji su, napominje se u istraživanju, bili žrtve rata u Ukrajini. Dok su među prvih deset na svijetu u 2021. bili Državni ruski muzej u Sankt-Peterburgu, Ermitaž i Tretjakovska galerija, u prošloj godini samo se Ermitaž zadržao na desetome mjestu najposjećenijih.

Prije rata muzeji Sankt-Peterburga su profitirali zahvaljujući kruzerskom turizmu, a sada je udio stranih turista među posjetiteljima pao s 38 posto u pretpandemijskoj godini na svega jedan posto u ratnoj godini.

Njujorški Muzej umjetnosti Metropolitan obišlo je 3,2 milijuna posjetitelja, a i ostali veliki muzeji u tom gradu također nisu sustigli ranije rezultate - Guggenheim je još uvijek 42 posto slabiji nego u posljednjoj pretpandemijskoj godini.

Posjetili smo Muzej bećarca u Pleternici, zapjevali i svirali: Prostorija 16+ je najzanimljivija
Posjetili smo Muzej bećarca u Pleternici, zapjevali i svirali: Prostorija 16+ je najzanimljivija

Po riječima Maje Kocijan iz MDC-a, broj posjetitelja svakako nije jedini način vrednovanja uspješnosti rada nekog muzeja, no, nažalost, muzeji u svijetu najviše zarađuju od prodaje ulaznica, članarina i donacija.

Britanski nacionalni muzeji su prije pandemije 58 posto sredstava zarađivali sami, dok je Louvre samo na ulaznicama zarađivao i do deset milijuna eura.

"Kolikogod one koji u muzeje ne idu samo da bi snimili selfie s Mona Lisom veseli što su se u 2022. muzejima mogli kretati, jasno je da brojčano izražena posjećenost nije puko nadmetanje u blokbasteriziranoj kulturi, već i ozbiljan čimbenik poslovanja muzejskih kuća", poručila je Kocijan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...