News

Komentari 9

'Ta djeca su mi kuću obnovila besplatno! Hvala im do neba'

'Ta djeca su mi kuću obnovila besplatno! Hvala im do neba'

Humanitarna udruga Abunde drugu godinu obnavlja kuće potrebitima u Hrvatskoj Kostajnici. Do sada su obnovili pet kuća, a prošle godine su u obnovi sudjelovali čak i studenti volonteri iz SAD-a

Ne može se tu puno reći. Samo im mogu zahvaljivati stotine i tisuće puta što su pokrenuli ove radove. Moj sin i ja to nikada ne bi mogli sami jer nemamo novaca, priča nam Anto Vuković (60) iz Hrvatske Kostajnice kojemu je humanitarna udruga Abunde obnovila kuću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Radi se o udruzi koja uz pomoć Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica odabire obitelji čiji su stambeni uvjeti dosta loši te im potom uz studente volontere obnove životne prostore. Udruga ovaj projekt provodi od prošle godine kada su radove na kućama tri obitelji izvodili američki volonteri. Ove godine, udruga Abunde surađuje sa studenima volonterima s Tehničkog veleučilišta Zagreb.

- Priča o ovom projektu zapravo je počela prije 12 godina jer sam ja kao studentica volontirala za jednu američku organizaciju. Bili smo u Indiji i gradili smo kuće za potrebite. Moj voditelj tima je tako pokrenuo priču da bi mogli nešto slično u Hrvatskoj pokrenuti. Dugo se kuhala ta priča i onda smo prošle godine odlučili pokrenuti cijeli projekt - objašnjava nam predsjednica udruge i arhitektica Marija Kovačević.

I nisu to mali zahvati koji bi se mogli odraditi u nekoliko minuta i sati. Anti su u potpunosti obnovili kupaonicu, zagletali hodnik i dnevnu sobu te ih i okrečili, a potom još postavili nove prozore i popravili mu odvod vode u kanalizaciju. Kako objašnjava Marija, na projektu im veliku pomoć pruža Centar za socijalnu skrb uz čiju pomoć odabiru obitelji i koji ujedno i nabavlja građevinski materijal.

Osim što pomažu drugima, studenti TVZ-a pomažu i sami sebi. Kako kaže profesorica Sanja Lađarević koja s Marijom nadgleda radove, sve to će im pomoći i jednog dana kada postanu inženjeri.

- Inženjer je najbolji kada je sam radio prave građevinske radove jer onda on zna kako što funkcionira. Ovo pomaže našim studentima na profesionalnom planu, ali i osobnom. Lijepo je okrenuti se i vidjeti što ste svojim rukama napravili za nekoga - kaže profesorica, a s njom se slaže i studentica Ivona Jakubek koja se na ovaj projekt prijavila s prijateljicom.

- Ne može se opisati osjećaj kada pogledate neku osobu kojoj ste obnovili sobu ili nešto drugo i znate da je to njemu velika pomoć jer si sam to ne može priuštiti - kaže Ivona. Anto je upravo zato bio oduševljen te je s osmjehom pomagao u čemu god je zatrebalo.

- Za sada smo koncentrirani na Hrvatsku Kostajnicu jer sam ja odavde i situacija još od rata ovdje nije došla na svoje. Pomaže nam puno i DVD, a očekujem da ćemo uskoro imati i više grupa studenata te da ćemo češće obnavljati kuće svima kojima to zatreba - zaključuje Marija.

Najčitaniji članci