Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ta je trasa sigurnija': Heroin u Europu putuje i preko Hrvatske

Balkanska ruta najkraći je krijumčarski put za heroin koji stiže iz Afganistana u Europu. Smatra se najaktivnijom, no stopa zaplijena duž ove rute prilično je niska zbog dobre organiziranosti

Foto: Google Maps/Pixsell
6 komentara

U novom izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i Europola o europskom tržištu narkotika ističe se kako heroin iz Turske u Europu stiže trima balkanskim rutama od kojih jedna prolazi kroz Hrvatsku. Navodi se kako je balkanska ruta najkraći krijumčarski put za heroin koji stiže iz Afganistana preko Irana i Turske u Europu, ali i za ostale droge.

Istanbul je ključna točka na tom putu gdje se orkestriraju pošiljke heroina u EU, navodi se u izvješću te podsjeća na to da je prije nekoliko godina Turska zaplijenila najveću količinu heroina u zadnjih deset godina, pišu Nezavisne novosti.

POGLEDAJTE VIDEO

Ne hvataju ih često jer su dobro organizirani

- Heroin se može isporučiti iz Turske na tržišta EU koristeći tri grane balkanske rute. Jedna prolazi kroz Grčku, Albaniju i/ili Italiju, koristeći pomorski i kopneni prijevoz. Druga prolazi kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju pa u Italiju ili Austriju. Treća vodi u Mađarsku, Austriju, Češku, Poljsku ili Njemačku - stoji u izvješću ECMDDA i Europola.

Dodaje se kako dostupne informacije sugeriraju da heroin većinom ulazi u EU na kopnenim graničnim prijelazima u Bugarskoj i Grčkoj.

DROGA SPREMNA ZA PRODAJU Uhitili dvojicu dilera u Zadru, zaplijenili im heroin i oružje

- U nekim slučajevima heroin se privremeno čuva u skladištima na području Balkana prije daljnjeg transporta - stoji u izvješću.

Iako se balkanska ruta za krijumčarenje heroina smatra najaktivnijom, stopa zaplijena duž ove rute prilično je niska u odnosu na velike količine heroina zaplijenjene u Iranu i Turskoj.

- To sugerira da je trgovina heroinom preko Balkana dobro organizirana - zaključuje se u izvješću.

Heroin je najčešće skriven u kamionima

Heroin se na balkanskoj ruti uobičajeno krijumčari skriven u autobusima, automobilima, a naročito kamionima. Zapadni Balkan obilježen je kao ključna tranzitna regija za drogu koja stiže u EU.

Ilustracija ovisnosti o kockanju, narkoticima i alkoholu KAZNENA DJELA Uhićena dva splitska dilera: Kod njih našli heroin i kokain

Marko Nicović, član Svjetskog udruženja šefova policija, kazao je za banjalučke Nezavisne novine da je Zapadni Balkan najpogodniji prostor za šverc droge prema EU jer je najkraća kopnena veza između Azije i Europe. On smatra kako političke pretpostavke često sprječavaju bolju suradnju policijskih agencija na našim prostorima.

- Uvijek kada neka policija traži od druge informativnu ili neku drugu pomoć, to se najprije promatra u političkom, a tek onda u kriminalističkom kontekstu. To je jedan od problema suradnje policija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i drugih - kazao je Nicović.

Možda vas zanima i ovo:
Message