Obavijesti

News

Komentari 16

'Išli smo sve dublje u špilju, a onda smo vidjeli da ulazi voda'

'Išli smo sve dublje u špilju, a onda smo vidjeli da ulazi voda'
7

U tijeku je konferencija za medije na kojoj dječaci i njihov trener, koji su spašeni iz špilje na Tajlandu, odgovaraju na pitanja novinara. Nakon konferencije odlaze kući

VIDEO

Trener i 12 dječaka iz poplavljenog špiljskog kompleksa Tham Luang na sjeveru Tajlanda u srijedu se obraćaju javnosti prvi put nakon spašavanja. Podsjetimo, dječaci i njihov nogometni trener iz špilje su spašeni u operaciji koja je trajala tri dana.

Na konferenciji za medije uz njih su i liječnik i spasioci, a do pozornice je došao i ostatak nogometnog tima u kojemu spašeni dječaci treniraju. Svi spašeni mladi nogometaši na konferenciji su u dresovima i s loptama u rukama. 

Jedan od dječaka rekao je da je prvo što su čuli bio glas spasioca koji ih je pozdravio i pitao kako se osjećaju te koliko ih je u špilji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dul (13) rekao je da u početku nije vjerovao da su spasioci zaista do njih stigli sve dok im nije čuo glasove. 

- Malo govorim engleski. Čuli smo nešto među kamenjem i nismo mogli vjerovati da je pred nama netko nešto rekao. Bio sam iznenađen jer nije Tajlanđanin. To nam je bila prva nada u deset dana. Spasioc nas je zamolio da se svi popnemo na više mjesto. Srca su nam nakon toga bila ispunjena nadom - rekao je jedan od dječaka. 

PRATITE UŽIVO 

Jedno od pitanja bilo je i jesu li dječaci u bolnici gledali utakmicu finala Svjetskog prvenstva u nogometu. 

- Da, jesmo, bilo je odlično, navijali smo i gledali zajedno s liječnicima. Dio nas je navijao za Francusku, dio za Hrvatsku - kazali su dječaci. 

Rekli su i da su se svi zajedno dogovorili da odu u špilju jer nikad prije nisu bili tamo. 

- Ušli smo unutra i sve dublje i dublje, a onda smo vidjeli kako ulazi voda. Znali smo da smo zarobljeni kad smo prošli jedan dio špilje pa smo otišli dublje zbog vode, morali smo plivati. Svi znamo plivati, to da ne znamo je bila kriva informacija. Voda se podizala u samo jednom dijelu pećine. Nismo imali hrane. Prve noći smo se svi pomolili prije nego smo zaspali. Nadali smo se samo da će razina vode pasti da možemo izaći - rekli su i dodali kako prvog dana nisu osjećali ništa, no već sljedećeg ih je obuzeo strašan umor. 

- Pili smo samo vodu pa smo bili bez energije i jako umorni. Kad se voda koja je prodirala u špilju razbistrila počeli smo je piti. Takva nam je bila rutina prvih deset dana - ispričali su dječaci potresna svjedočanstva. 

Na pitanja su odgovarali i liječnik i spasioci. 

- Kad smo djecu našli trebali smo ih prvo ugrijati i nahraniti. Razmatrali smo najbolji plan za spašavanje i jedini je odgovor bio da prerone špilju. Dio plana je bio i da izbušimo rupu iznad njih, ali smo odlučili čelati da opadne razina vode. Donijeli smo im hrane za sedam dana i maske da uče roniti - rekao je liječnik. 

Završila nemoguća misija: 'Svi dječaci su psihički jako dobro'
Završila nemoguća misija: 'Svi dječaci su psihički  jako dobro'

Nakon izjava odlaze kući svojim obiteljima, piše BBC

- Razlog zbog kojeg smo organizirali konferenciju za medije je da ih novinari mogu pitati što ih zanima i da oni nakon toga nastave sa svojim životima bez da ih se više uznemirava - kazala je za AFP glasnogovornica tajlandske vlade Sunsern Kaewkumnerd. 

'Dječake moramo pripremiti na ono što ih čeka izvan bolnice'
'Dječake moramo pripremiti na ono što ih čeka izvan bolnice'

Guverner provincije Chiang Rai Prachon Pratsuka dodao je kako će to biti njihov 'jedini službeni razgovor s medijima'. Pitanja za spašene dječake i trenera novinari su morali poslati unaprijed, a djeca su razgovarala i s psihijatrima kako bi bili sigurni da im konferencija i razgovor o proživljenoj traumi neće biti preveliki stres. Pitanja koja su postavljena odobrili su psiholozi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...