Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Tajna 'vile Sanader': Kako je nestao suterenski stan?

Mirjana Sanader i njen otac vlasnici su tri stana u Kozarčevoj ulici. Četvrti, koji je postojao do 1997., izbrisan je iz evidencije, a vlasnici nisu obeštećeni

R. Anić
Foto: R. Anić
30 komentara

Vesna Škare-Ožbolt optužila je premijera Sanadera da je, koristeći političku poziciju, besplatno dobio podrumski stan u Kozarčevoj ulici 21 u Zagrebu. Priča ide ovako. Nakon povratka iz Austrije Sanaderova supruga i punac kupili su 1993. i 1994. godine tri stana u Kozarčevoj 21 blizu Britanskog trga. Riječ je o dva stana od 113 četvornih metara koje je kupila Mirjana Sanader te jednom od 116 četvornih metara kojega je kupio njen otac Ivan Šarić.  U četvrtom, suterenskom stanu površine 49 kvadrata živjela je gospođa Božena Šešljaga. Ona je, kako su tvrdili brojni mediji, tih godina bila izložena pritisku obitelji Sanader i Šarić, a Grad joj je dao i zamjenski stan u Malešnici pa se iselila iz te kuće. Tako je cijela zgrada prešla u vlasništvo Sanaderove obitelji. Poteškoća je to što je ta zgrada 1959. godine bila nacionalizirana, za suterenski stan gospođe Šešljage podnesen je zahtjev za denacionalizacijom! Zahtjev su podnijeli Đuro Papac i Željko Hrastar. No ministarstvo pravosuđa, pod ravnanjem Ane Lovrin, odbilo je njihovu žalbu. Bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt, danas tvrdi, odbijala je to učiniti i zbog toga je navodno smijenjena.
 - Slučaj Kozarčeva u Ministarstvo pravosuđa stigao je 2005. Prethodno su mi ga najavili premijerovi ljudi. Sanader je osobno nekoliko mjeseci kasnije pitao me kad će biti riješen taj predmet, a ja sam mu odgovorila:  Kad dođe na red!, prisjetila se  bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Kaže da predmet nije rješavala jer je bio dvojben odnosno jer je nestao stan kojeg potražuju Papac i Hrastar.
- Predmet sam spremila u sef da ga nitko ne bi rješavao preko reda. Kad sam smjenjena predmet sam predala ministrici Lovrin i pritom joj napomenula da je ovo 'vrući' predmet Ive Sanadera, na što se ona samo kiselo nasmijala, ispričala je Škare Ožbolt. Poručila je i kako je predmet u Sanaderovu korist riješen samo par mjeseci nakon njezine smjene.
 Željko Hrastar i Đuro Papac od Grada su dobili obrazloženje kako predmetni stan više ne postoji jer je, zbog vlage, kanalizacije i podzemnih voda, bio neupotrebljiv pa je otpisan iz evidencije stanova zagrebačkog GSKG-a.
Oni su, preko odvjetnice Zvjezdane Žnidaršić, opet podnijeli tužbu Upravnom sudu. Ako je dobiju, Grad Zagreb će taj stan morati platiti i drugi put - nakon što je gospođi Šešljagi dao zamjenski stan, sada bi mogao odštetu dati i Željku Hrastaru i Đuri Papcu, a Sanaderovoj obitelji stan će svakako ostati besplatno.
- Ne nadamo se da ćemo taj stan dobiti u fizičkom obliku, ali financijsku naknadu svakako očekujemo - rekao je za 24sata Željko Hrastar. Stan površine 49,9 četvornih metara, s pripadajućim zemljištem, u elitnom dijelu Zagreba vrijedi bar 100.000 eura. U zemljišnim knjigama je danas Mirjana Sanader vlasnica samo 1/3 objekta, a Sanaderov punac Ivo Šarić vlasnik je 2/3 objekta.  Iz Ministarstva provosuđa kažu da je slučaj pravno čist te da je on obrađen u redovnoj proceduri odbacujući time tvrdnje da je slučaj riješen zahvaljujući intervenciji ministrice Lovrin. Priopćenje u cijelosti pogledajte ovdje. Glasnogovornik Vlade zasad nema komentara. 
DOKUMENTI u PDF-u:
1. Kako je mali stan postao neupotrebljiv
2. Kako se izbjegla denacionalizacija

VILA VRIJEDI 10 MILIJUNA KUNA
Kuća u kojoj stanuje Sanader i njegova obitelj ima oko 400 četvornih metara, a stručnjaci procjenjuju da na tako atraktivnoj lokaciji vila vrijedi oko 10 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message