Obavijesti

News

Komentari 0

Tajnik splitskog SDP-a: 'Grad ne mari za brodogradilište, pola radnike nije dobilo niti plaću'

Tajnik splitskog SDP-a: 'Grad ne mari za brodogradilište, pola radnike nije dobilo niti plaću'

U 90 godina, koliko je duga povijest brodogradilišta u Splitu, proizvodnja nikada nije bila zaustavljena, a danas je zaustavljena", istaknuo je Matijević

VIDEO

Gradski vijećnik i tajnik splitskog SDP-a Davor Matijević upozorio je u petak na stanje u brodogradilištu te je zamjerio splitskoj politici što to prešućuje i što prešućuje zaustavljanje proizvodnje u tom brodogradilištu.

"Sablasnu tišinu strojeva prati još gora tišina splitske politike", istaknuo je Matijević u priopćenju.

Po njegovim riječima, pola radnika splitskog brodogradilišta nije dobilo plaće za svoj rad, a zadnju plaću u cijelosti su dobili u siječnju.

"U 90 godina, koliko je duga povijest brodogradilišta u Splitu, proizvodnja nikada nije bila zaustavljena, a danas je zaustavljena", istaknuo je Matijević i dodao kako se o sudbini gotovo 2000 radnika splitskog škvera neće čuti ničije izjave, a neće biti čak ni prepucavanja ni prebacivanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nitko u gradu ne mari za ovim. Ova situacija prolazi mimo Grada, Gradskog vijeća i Županije kao da se radi o radnicima brodogradilišta u Gdanjsku, a ne u Splitu", istaknuo je Matijević i dodao kako ti ljudi, mahom naši sugrađani, ne primaju plaću i ostaju bez posla, što je tema o kojoj bi se trebalo pričati.

Podsjetio je kako se pošle godine slično dogodilo u Trogiru, gdje radnici u brodogradilištu nisu primili plaću više mjeseci.

Tamošnja gradska vlast, napomenuo je Matijević, sazvala je tematsku sjednicu na kojoj su bili i predstavnici radnika, vlasnik i predstavnici uprave te predstavnici Ministarstva gospodarstva.

Vlast i oporba su bili ujedinjeni po ovom pitanju, a radnicima s prebivalištem u Trogiru koji nisu primili tri ili više plaća isplaćena je jednokratna naknada u iznosu od 3000 kuna.

"Ako postoji jedna tema oko koje bi se ovako podijeljena i nefunkcionalna splitska politika mogla i trebala ujediniti i poslati jaku poruku, to je definitivno splitski škver", poručio je Matijević.

Brodosplit je krajem ožujka izvijestio da je prekinuo proizvodnju nakon što mu je blokirano 60 milijuna eura zbog financiranja gradnje dvaju brodova novcem VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu, koja je pod restrikcijama zbog rata u Ukrajini. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1