Obavijesti

News

Komentari 1

Tako kaže popis stanovništva: Na jugu Dalmacije najbrojnija prezimena su Zhang i Wang

Tako kaže popis stanovništva: Na jugu Dalmacije najbrojnija prezimena su Zhang i Wang

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su proveli popis stanovništva 2021. godine, dva kineska prezimena Zhang i Wang uvrštena su među deset najbrojnijih prezimena u Općini Slivno.

VIDEO

Popisivači 2021. u službene statistike u mjestima Komarna i Slivno uvrstili su Kineze na privremenom boravku koji su bili tamo u trenutku popisa i gradili Pelješki most. Ali sada, dvije godine poslije, Kineza nema, ali u službenoj objavi prezime Zhang i Wang uz Sršen, Dragobratović, Babić, Bartulović, Bjeliš, Popović, Kadijević, Mustapić su najbrojniji u Slivnu.

Tako je zapisano i tako je ostalo za povijest do idućeg popisa stanovništva za 10 godina, piše Slobodna Dalmacija.

- Kada se popis radio uistinu je upisano i do 500 kineskih radnika koji su sudjelovali na izgradnji Pelješkog mosta. Znači, informacija je provjerena pa eto da ne uznemirujemo narod - pojasnio je jedan od starosjedioca Denis Šešelj, čije je prezime ispalo s liste najzastupljenijih koju je objavio DZS, piše Slobodna Dalmacija.

- Što se tiče prezimena Šešelj, a izvorišno je misto Podgradina, tu Kinezima neće bit teško pobijediti s nekoliko obitelji jer smo odavno napustili izvorište, a napučili Opuzen, Ploče, Metković, Zagreb te daleku Irsku - rekao je sugovornik.

- Domaća prezimena svakim danom gube značaj u izvorištu. Na primjer u popisu za Grad Opuzen prvih značajnijih deset prezimena su izvorišno slivanjska, što se vidi i po nedostatku opuzenskog šušura, a za Općinu Slivno vrlo brzo će među prvih deset ući strana prezimena moguće čak i kineska, što hoće reci da politički čelnici ove dvije lokalne jedinice ozbiljno moraju razmišljati o udruživanju jer su upućeni jedni na druge - smatra Šešelj.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.