Obavijesti

News

Komentari 35

Talačka kriza na Hipodromu: 'Zaključali su nam konje, sile nas da potpišemo ugovore'

Talačka kriza na Hipodromu: 'Zaključali su nam konje, sile nas da potpišemo ugovore'
4

Problem koji je danas eskalirao, kažu, traje već neko vrijeme jer Ustanova prednost korištenja Hipodroma daje prednost rekreativcima jer smatraju da im je to financijski isplativije

VIDEO

Na zagrebačkom Hipodromu jutros je počela prava talačka kriza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima 06:02

Naime, zaposlenici Ureda za upravljanje sportskim objektima sinoć su zaključali konje u bokseve te ne žele dopustiti pristup trenerima, jahačima i osoblju koje brine o njima da ih poje i hrane te čiste bokseve i izvode van.

- Ovo je iživljavanje nad životinjama. Sinoć su zarobili oko 160 konja. Provalili su u bokseve, potrgali brave i postavili svoje lance. To je naredio Korlaet s Jurošem i Kostanjevićem...Mi smo sportaši, nismo rekreativci. Mi smo zagrebački sportski savez za galop imamo vrhunske natjecatelje i konje, imamo oko 50-ak konja s našim članovima i klubovima i naši konji su zarobljeni od jučer navečer - rekao nam je Enimark Ponjević.

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima

Naglašava da su njihovi konji zarobljeni kao i konji rekreativaca iako smatra da ne spadaju pod istu kategoriju te da su im konji gladni i žedni.

- Mi smo poslali korištenje terena po programu javnih potreba, a rekreativci ne bi niti smjeli biti tu jer je to sportski objekt, a ne rekreacijski. Zarobljeni su i naši radnici kojima su zabranili da izlaze van, i zabranili da hrane i brinu o životinjama i sportašima da izvode konje. Niti da im daju vode, ne znam znaju li da neki nemaju vodu, jer nema pojilica u mnogim boksevima. Radi se o egzistenciji konja, očajni smo, sportski konji su gladni i žedni, a oni nemaju znanja o njima - rekao je Ponjević te dodaje kako imaju oko 45 konja.

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima

- Dio rekreativaca je potpisao dodatni ugovor mimo ugovornih obaveza ustanove prema sportskim savezima iz programa javnih potreba. Ne žele nas pustiti dok ne potpišemo te dodatne ugovore -  tvrdi on i naglašava kako je ovo talačka situacija u kojoj je tvrtka koja se brine o održavanju terena zarobila životinje da bi ucijenila sportaše da potpišu dodatni ugovor - kaže Enimark Ponjević.

Spomenute ugovore koje im nude, kako kaže Ponjević, jednaki su kao za rekreativce i ne žele ih potpisati jer se njihova djelatnost na Hipodromu financira iz programa javnih potreba u sportu.

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima

- To vam je slično kao da netko želi izbaciti Dinamo iz Maksimira jer neki rekreativni klub može više platiti korištenje stadiona. što je sljedeće? Hoće li Ustanova zarobiti braću Sinković i čamce na Jarunu? - pita se Ponjević.  

Problem koji je danas eskalirao, kaže, traje već neko vrijeme jer Ustanova prednost korištenja Hipodroma daje prednost rekreativcima jer smatraju da im je to financijski isplativije. 

Iz Grada Zagreba poručuju kako na Hipodromu godinama nije bilo reda, nije se znalo tko su vlasnici konja, i nije bilo dokumentacije o zdravstvenom stanju konja. Pojedinci su koristili ovu situaciju da si osiguraju prihode i povlastice koje im ne pripadaju, a Grad Zagreb zbog pravne nesigurnosti nije mogao ulagati u razvoj Hipodroma.

- Višegodišnji napori da se kroz dijalog uredi pravo korištenja bili su neuspješni. Zbog toga je bilo nužno jasno identificirati vlasnike konja i osigurati pravnu osnovu za korištenje infrastrukture Hipodroma. Stoga je Ustanova Upravljanje sportskim objektima donijela Pravilnik o redu, ponašanju, korištenju, pravima i obvezama na sportskom objektu Hipodrom „Zagreb“, kojim se jasno utvrđuju pravila ulaza, izlaza i boravka konja na Hipodromu kao i posjedovanje dokumenata kojima se dokazuje njihovo zdravlje. Svi korisnici koji žele mogu sklopiti ugovore o korištenju boksova i nesmetano koristiti Hipodrom u skladu sa zakonom - poručuju iz Grada te dodaju kako velik broj korisnika iskazao je interes za potpisivanje ugovora i većina njih je ugovore već potpisala i isti su dan dobili propusnice za ulazak na Hipodrom. Pristup boksu može ostvariti svatko tko je dokazao vlasništvo nad konjem koji se tamo nalazi.  Svi konji su zbrinuti i nahranjeni. Na Hipodromu je kontinuirano i veterinar koji vodi računa o sigurnosti i stanju životinja. 

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima

- Naglašavamo i da će registrirani sportski klubovi i sportski savezi kao i dosad imati pravo na besplatne termine za treninge i natjecanja na Hipodromu. No, pojedinci su u dosadašnjem neredu izbjegavali plaćanje bokseva i druge infrastrukture Hipodroma. Budući da se dodatno korištenje sportske infrastrukture plaća na svim sportskim objektima Grada Zagreba, ili se ti objekti daju u zakup putem natječaja, Hipodrom je do danas bio jedinstven negativni primjer. Današnjim je postupkom Grad Zagreb napokon počeo uvoditi red pod istim uvjetima za sve - poručuju iz Grada. 

- Ponavljamo još jednom da nam je dobrobit konja iznimno važna i da u svakom trenutku osiguravamo da su životinje dobro, napojene i nahranjene - zaključuju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije