News

Komentari 2

Talibani uveli nove zabrane za žene u Kabulu: Više ne smiju u zabavne parkove i teretane

Talibani uveli nove zabrane za žene u Kabulu: Više ne smiju u zabavne parkove i teretane

Žene se boje da će se sve stroža 'pravila života' uskoro proširiti na cijelu zemlju, ali i da će talibani uvesti nove zabrane

Vriskovi oduševljenja u zraku, vožnja na različitim atrakcijama zabavnog parka i uživanje u kreiranju uspomena sa svojom djecom. Sve je to sada uskraćeno majkama u Kabulu jer su talibani ženama zabranili ulazak u zabavne parkove.

I dok očevi uživaju s djecom, majkama je dopušten samo ulazak u restoran koji nadgleda park. Nedavno su ženama u glavnom gradu zabranili i ulazak na bazene te u teretane, piše BBC.

Očekuje se da će se pravila proširiti na cijelu zemlju, a dok talibani dodatno ograničavaju njihova prava, afganistanske žene i djevojke strahuju što bi moglo uslijediti.

Neki kažu da ovi potezi ne utječu na veći dio zemlje jer je za većinu ljudi večernji izlazak trenutno luksuz koji si ne mogu priuštiti.

Za mnoge afganistanske djevojke, međutim, ne radi se o razmjerima utjecaja, već o simbolici poteza i o tome što on otkriva o namjerama talibana koji su preuzeli vlast u kolovozu 2021. godine.

 

Najčitaniji članci