News

Komentari 7

Talijan prodavao kamione koji ne postoje: Nagodio sa sudom

Talijan prodavao kamione koji ne postoje: Nagodio sa sudom

Talijan (60) platit će kazne i od služiti šest mjeseci iza rešetaka. Proglašen je krivim da je počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprava i pronevjeru

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Pazinu prihvaćen je sporazum državnog odvjetništva sa 60-godišnjim državljaninom Italije, te trgovačkim društvom iz Poreča. Muškarac je proglašen krivim da je počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprava i pronevjeru , dok je trgovačko društvo iz Poreča, a kojem je isti Talijan ujedno bio i odgovorna osoba, proglašeno odgovornim za kaznena prijevare i krivotvorenja isprava. 

Muškarcu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, na koju je primijenjena djelomična uvjetna osuda na način da se dio kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci izvršava, dok je na ostatak kazne u trajanju od jedne godine primijenjena u uvjetnu osudu, ali sa rokom provjeravanja u trajanju od pet godina i uz izrečenu posebnu obvezu vraćanja imovinske koristi u roku od jedne godine pod prijetnjom opoziva izrečene uvjetne osude. Uz sve to izrečena mu je  i sporedna novčana kazna u visini od 112.514 ‪kuna, a dužan je snositi i nastale troškove postupka.

Prema postignutom sporazumu, okrivljeni talijanski državljanin je na ime naknade štete prevarenima već isplatio novčani iznos od 82.800 eura, te gore navedeni  novčani iznos sporedne novčane kazne, a djelomično je obavio i naloženu posebnu obvezu vraćanja imovinske koristi na način da je do sada vratio iznos od oko 90.000 eura. Trgovačkom društvu je, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, izrečena kazna ukidanja pravne osobe.

Podsjetimo, Talijan je proglašen krivim da je od travnja do lipnja 2020. godine, kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Poreču, a u cilju da za to trgovačko društvo pribavi nepripadnu imovinsku korist, na raznim internetskim stranicama neistinito oglašavao i nudio za prodaju nepostojeća teretna vozila.

Na te se oglase javilo dvoje državljana Iraka, jedan državljanin Egipta, te jedan državljanin Francuske, koji su kao predstavnici inozemnih trgovačkih društava stupili s njim u kontakt, a on im se predstavljao lažnim imenom predočivši lažnu osobnu iskaznicu kao i lažne predračune i lažnu dokumentaciju teretnih vozila koje je prodavao. Strani su državljani vjerujući u istinitost njegovih navoda i predočene im dokumentacije, za kupnju teretnih vozila na račun tog trgovačkog društva uplatili dogovorenu kupoprodajnu cijenu. Budući da im potom nije nikakva teretna vozila nisu isporučena, prijavili su ga policiji. 

Nakon ispitivanja 60-godišnjak je bio uhićen te ga se teretilo da je na taj način na štetu inozemnih trgovačkih društva pribavio si nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 82.800 eura, te također da je od 1. siječnja do 15. lipnja 2020. sa računa navedenog trgovačkog društva, a s kojeg je bio ovlašten podizati novac, u više navrata za sebe podigao ukupno i 158.200‬ eura. Na njegovu žalost prijevare mu nisu uspjele. 

Najčitaniji članci