Obavijesti

News

Komentari 40

Talijan umro od trovanja na Hvaru, djeca su bila kritično: 'Šalili smo se da dugo spavaju'

Talijan umro od trovanja na Hvaru, djeca su bila kritično: 'Šalili smo se da dugo spavaju'

U Splitu je nastavljeno suđenje za slučaj trovanja na brodu na Hvaru kad je poginuo Talijan, a još sedmero njegovih sunarodnjaka je otrovano. Među njima je bilo i dvoje djece koja su bila u jako teškom stanju

VIDEO

Danas je nastavljeno  suđenje u Splitu gdje Zorana Bauka (26) i Jerka Marasovića (30) terete da su 10. kolovoza 2019. u Omišu, kao vlasnik i kapetan broda Atlantia, protivno odredbama Pomorskog zakonika zajednički i prema prethodnom dogovoru u strojarnicu broda ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem.

Tužiteljstvo smatra da su znali kako agregat ispušta otrovne plinove, a među kojima je i ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi te da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt.

Dvoje djece bilo u teškom stanju

Tada je kao posljedica trovanja ugljičnim monoksidom preminuo 57-godišnjak. Otrovano je još sedam Talijana, a dvoje maloljetnika s osobito teškim i po život opasnim ozljedama, spasila je reakcije Hitne pomoći. Za ovakvo teško kazneno djelo u kojem je prouzročena smrt jedne ili više osoba, po zakonu, propisana je kazna zatvora od tri do petnaest godina. 

Svjedokinja: Bilo nam je čudno što se dica nisu probudila

Prva svjedokinja je Marijeta Jeran koja je bila dadilja na brodu gdje je preminuo 57-godišnji Talijan.

- Angažirana sam bila kao dadilja, sve je teklo normalno do tog jutra. Probudili smo se i meni i Zoranu je bilo čudno što se dica nisu još probudila - rekla je svjedokinja te dodala kako su se na taj račun i našalili.

Ističe da je tada došla majka djece sva zabrinuta te je nastala drama i oživljavanje djece.

Split: Suđenje za tragediju na brodu Atlantia na kojem je jedna osoba preminula od trovanja

Agregat se nalazio ispod salona točnije u strojarnici.

- Mislim da smo sa brodom krenuli prema Korčuli i sjećam se da je supruga od preminulog prva došla. Nakon toga smo shvatili što se događa. Mislim da su vrata kabine bila zaključana, posada je uspjela doći do svih osoba. Počeli smo ih oživljavati i zvali smo Hitnu. Tada smo krenuli odmah prema Hvaru - rekla je.

- Svi članovi posade prema mom mišljenju dobro su se ophodili prema gostima. Bili su korektni prema njima, meni su gosti izgledali onako nekako uzvišeni. Kada se to sve dogodilo svi članovi posade su odmah reagirali, ljudski. Odmah se zvala hitna pomoć - rekla je svjedokinja i dodala da su svi bili angažirani oko nastradalih te da su bili u kontaktu s liječnicima koji su davali upute kako pomoći.

- Kad smo pristali u Hvar, barem na meni nisu bili obavljeni nikakvi zdravstveni pregledi. Za druge ne znam - rekla je.

Unesrećeni dječak bio je s ocem i majkom u kabini, dok je djevojčica bila sama.

Kuhar: 'Isprobali smo agregat, sve je bilo u redu'

Drugi svjedok je Tonči Brahović bio je kuhar na brodu.

- Prije ovog događaja pokvario nam se agregat, uzeli smo novi. Probali smo ga, bilo je sve uredu - rekao je kuhar koji je na brodu radio oko šest godina.

- To jutro, išao sam po hranu i nakon mog povratka dolazim do saznanja što se događa - rekao je kuhar te dodaje kako je iz kabine izašla žena preminulog te kaže da joj je mužu slabo.

Brahović dodaje kako su nakon toga išli provjeriti sve kabine.

- Što se tiče agregata, nakon što se prethodni pokvario, postavljan je novi. Bio je dosta težak i sjećam se da smo ga ja, Zoran i Jerko zajedno odnijeli i postavili u strojarnicu. Tamo se nalazio i veliki ventilator za odvod plinova. Prethodno je dolazio i električar Tomislav Kadić, ali se ne sjećam je li dao neke upute gdje da se postavi agregat - kaže Brahović.

Split: Suđenje za tragediju na brodu Atlantia na kojem je jedna osoba preminula od trovanja

- Još bih dodao da je nakon nesreće tu večer kad se Zoran, Jerko i ja nalazimo u obližnjem kafić, nakon toga smo primijetili da neko ulazi na brod koji je bio zapečaćen i na koji nam je bio zabranjen pristup. Što su radili i o kome je riječ, ja to ne znam - rekao je Brahović te dodao da se u blizini nalazio policajac koji im nije dao na brod.

Brahović je rekao da je prvo nakon što se pokvario agregat, kupili su polovni, ali odmah je izbacilo struju. Električar im je savjetovao da svakako kupe neki drugi te da taj polovni nije adekvatan. 

Nakon toga kupili su drugi.

'Ja sam testirao agregat'

Idući svjedok je Tomislav Kadić koji je bio električar prilikom postavljanja spornog agregata.

- Bio sam upoznat da je agregat na brodu ono što se kaže ‘izgorio’. Ja sam Zoranu i Jerku kao i zoranovoj majci dao savjet da trebaju nabaviti agregat od 5-6kw sa savjetom da se postavi na brodsku palubu gdje neće smetati. No, nakon toga gospođa je nabavila trofazni agregat, ali taj agregat nije odgovarao. I nakon toga su nabavili novi agregat te sam ja bio pozvan na testiranje. Čekao sam na rivi da stigne agregat. Nakon što je donesen, on je isproban te sam opet dao savjet da se navedeni agregat mora postaviti na palubu broda - rekao je električar.

Dodao je da nije bio nazočan tijekom unošenja agregata na brod.

- Postojao je samo jedan uvjet da bi se agregat mogao staviti u zatvoreni prostor, a to je da bi agregat morao imati auspuh kroz koji bi izlazili plinovi - rekao je Tadić.

Naime, po pitanju trofaznog i monofaznog agregata nema nikakve razlike te oba ispuštaju co2. Tadić je istaknuo da bi sva ugradnja trebala biti evidentirana preko registra brodova.

- Iskaz svjedoka Tomislava Tadića znatno se razlikuje od iskaza svjedoka Tončija Brahovića koji je prisustvovao ugradnji agregata, rekla je obrana optuženih.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk