Obavijesti

News

Komentari 0

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella položio prisegu

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella položio prisegu

Sergio Mattarella preuzeo je u četvrtak drugi mandat predsjednika Italije položivši prisegu uoči zajedničkog zasjedanja dvaju domova parlamenta

VIDEO

Ponovno imenovanje Mattarelle, koji je u početku odbijao po drugi put preuzeti sedmogodišnji predsjednički mandat, donijelo je privremeno smirivanje napetosti u redovima vladajuće koalicije nakon što su tjedan dana trajali bezuspješni pokušaji da se pronađe drugi kandidat.

Mattarella je rekao da se zbog aktualne pandemijske krize i loših socio-ekonomskih uvjeta u zemlji osjećao dužnim prihvatiti odluku parlamenta o svom ponovnom imenovanju, prenosi Reuters.

Osamdesetogodišnji Mattarella, porijeklom sa Sicilije, prije preuzimanja predsjedničke uloge bio je ministar u talijanskoj vladi, a povjerenje građana stekao je smirenim i skromnim pristupom u rješavanju političkih kriza kao i zdravstvene krize izazvane covidom-19.

U talijanskom političkom sustavu predsjednik je moćna figura, može imenovati premijera i često je osoba koja na sebe preuzima rješavanje političkih kriza. Inače u Italiji, čije je gospodarstvo treće po veličini unutar eurozone, vlade u prosjeku traju oko godinu dana.

U vladajućoj koaliciji, na čijem je čelu premijer Mario Draghi, očekuje se jačanje tenzija zbog stranačkih borbi uoči nacionalnih izbora koji se trebaju održati početkom sljedeće godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk