Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
132 komentara

Tarifa za križni put: 'Za vaše ime uz glavni križ 3.000 kuna'

Župnik župe Reka u Koprivničkoj županiji vjernicima podijelio listiće s iznosima koje moraju uplatiti ako žele da im ime bude uz jednu od postaja križnog puta

Foto: Facebook
132 komentara

'Dragi župljani i poštovani prijatelji župe Reka, zahvaljujemo na dosadašnjoj materijalnoj i duhovnoj pomoći. U 2019. godini naša župa želi postaviti vanjski križni put kod crkve u Reki. Na taj način ćemo kao vjernici moći moliti i slaviti Boga te imati uređeniji prostor. Pozvani ste pridružiti nam se da zajedno izgrađujemo našu župu. Preporučujemo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kn - hvala. Ako želite da vaše ime bude uz određenu postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1.000 kn. Za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3.000 kn'

'Hoće li onaj tko da više tako biti bliže Bogu? '

Piše to na listiću koji je ovih dana podijeljen župljanima župe Reka u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naveden je i broj računa u banci za uplate, a vjernici će moći novac predati i osobno pastoralnim vijećnicima do 8. travnja. Listić je izazvao oprečne reakcije među mještanima. Jedni podržavaju župnika u takvom načinu skupljanja novca, dok drugi smatraju da nije u redu dijeliti ljude po tome koliko novca mogu ili ne mogu izdvojiti, piše večernji.hr

- Ako je i htio tražiti novac, bilo bi u najmanju ruku skromno i ponizno kako mu vjera nalaže moliti ljude onoliko koliko tko može dati, pa makar i 10 lipa - napisao je jedan mještanin na društvenoj mreži, koji se pita hoće li onaj tko da više tako biti bliže Bogu? 

Nezadovoljstvo je, naime, izazvalo i to što se za veće iznose može dobiti i istaknuto ime uz postaje križnog puta, a za mjesto uz glavni križ treba iskeširati čak 3.000 kuna. Župnik vlč. Mario Križanac kaže da se radi o korizmenoj akciji u kojoj već pet godina za redom župno ekonomsko i pastoralno vijeća na poticaj župljana u Župi Presvetog Trojstva Reka prikuplja dobrovoljne donacije za župne projekte i tom prigodom dijeli besplatno župni časopis.

'Tko nije u mogućnosti ništa donirati, nije obavezan'

Župnik vlč. Mario Križanac kaže da se radi o korizmenoj akciji u kojoj već pet godina za redom župno ekonomsko i pastoralno vijeća na poticaj župljana u Župi Presvetog Trojstva Reka prikuplja dobrovoljne donacije za župne projekte i tom prigodom dijeli besplatno župni časopis.

- Obično župljanima radi orijentacije pismeno podijelimo letke te predložimo dobrovoljni iznos koji je oko 100 kn. U 2019. želimo napraviti vanjski križni put te smo predložili onim župljanima i prijateljima župe Reka koji su u mogućnosti donirati iznose od oko 1000 i 3000 kn (npr. poduzetnicima, obrtnicima...) kako bismo s više financijskih sredstava mogli brže i kvalitetnije izgraditi navedeni križni put. U znak zahvale planirali smo na određenom mjestu navesti imena donatora. Cilj, dakle, nije omalovažiti one župljane koji nisu u mogućnosti donirati veliki iznos. Dapače, tko nije u mogućnosti ništa donirati, nije obavezan. Onim župljanima koji su u materijalnoj i duhovnoj oskudici rado pomažemo preko župnog Caritasa - odgovara na kritike župnik i zahvaljuje svim dosadašnjim i budućim donatorima koji će pomoći da se uredi prostor oko crkve.

'On je vrlo osebujan svećenik'

Župnik Križanac našao se na udaru kritika i kad je prošlog studenog na kraju mise raspustio crkveni zbor. Varaždinski biskup Josip Mrzljak pozvao ga je tada da izgladi nesporazum s članovima zbora, a župnik se ispričao i kazao da mu nije bio cilj ikoga povrijediti. Za vlč. Križanca neki kažu da je vrlo osebujan svećenik koji voli planinarenje i duge šetnje prirodom. Propješačio je tako u 27 dana 800 kilometara dugu rutu 'Camino - Put sv. Jakova' do hodočasničkog središta u Španjolskoj Santiago de Compostele. 
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message