News

Komentari 55

'Tata, ja ću pobijediti leukemiju i ponovno zaigrati nogomet...'

'Tata, ja ću pobijediti leukemiju i ponovno zaigrati nogomet...'

Valentino (14) iz Svetog Križa Začretje traži donora koštane srži kako bi nastavio živjeti i zaigrao za neki veliki klub. Na ljeto mu je dijagnosticirana akutna limfatična leukemija

Moj Tino je bio potpuno zdravo dijete, sportaš od svoje šeste godine. Ovo ljeto, samo odjednom, srušio nam se čitav svijet kad smo saznali da boluje od leukemije. Hitno mu je potrebna transplantacija koštane srži koja bi trebala biti u siječnju iduće godine. Tražimo donora, a vrijeme curi.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Drhtavim glasom nam kaže Ivica Družinec (40), otac mladog Valentina (14) iz Svetog Križa Začretja. Ovaj mladić je do nedavno uživao na terenu s loptom i u bezbrižnom dječjem životu, a sad se bori za život. Agonija je počela krajem srpnja, kad se pripremao na preseljenje u Zagreb zbog škole. Upisao je željenu srednju školu, kao i učenički dom u kojem će boraviti, ali umjesto u školskim klupama s novim prijateljima, završio je, nažalost, u bolničkom krevetu.

- Krajem srpnja je došao doma s treninga i požalio se kako ga boli rame, a imao je i temperaturu. Popio je lijekove i to je prošlo, a nakon dva dana otišao je u Zagreb upisati se u školu i učenički dom. Igrao je za NK Zagorec iz Krapine, ali nije zbog preseljenja u Zagreb htio zapostaviti nogomet pa je otišao u NK Zagreb na probni trening. ‘Tata, tata, igrat ću protiv Dinama i Hajduka’, uzbuđeno mi je govorio i veselio se tome.

'TATA, POBIJEDIT ĆU BOLEST'

Počelo ga je pritiskati oko srca, mislili smo da je samo uzbuđen zbog novog kluba i preseljenja. Odgodio je trening i došao sutra, ali opet je bilo isto. Odmah smo otišli doktoru - priča nam tata Ivica dodajući kako je ultrazvuk pokazao da je srce u redu pa su doktori najprije posumnjali na mononukleozu. No krvna slika pokazala je, nažalost, da se radi o nečemu puno opasnijem. Akutnoj limfatičnoj leukemiji.

- Od početka kolovoza Tino je u KBC-u Rebro u izolaciji i prima kemoterapiju koja ne djeluje kako se očekivalo pa je transplantacija koštane srži najbolje rješenje. Tino je u registru, postoje potencijalni donori u Njemačkoj, Poljskoj i Austriji, ali s obzirom na to da je malo vremena, bilo bi puno brže kad bismo tu nekoga našli - kaže Ivica.

Tino, kako ga tata od milja zove, donedavno nije mogao ni jesti, samo preko infuzije, ali ne gubi nadu da će ozdraviti. Jedva čeka ponovno zaigrati nogomet.

- Nevjerojatno je koliko je pozitivan i veliki borac. ‘Tata, ja ću to riješiti, pobijedit ću bolest i ponovno igrati nogomet. Nema predaje, sve će biti dobro’ - svaki dan mi ponavlja.

SAMO O NOGOMETNOJ KARIJERI

Nogomet je njegova najveća ljubav, samo o njemu priča - kaže tata dodajući kako su iz Dinama predviđali Tinu uspješnu nogometnu karijeru o kojoj ne prestaje maštati i zbog koje ostaje pozitivan u ovoj teškoj životnoj situaciji. Sanja da će postati poput svojih uzora Rakitića, Modrića, Perišića ili Ronalda.

- Nikad nije propustio treninge, bilo sunce, kiša, snijeg, hladno... Trenirao je i u Školi nogometa Dinamo, gdje su ga zapazili, i onda se dogodila ova podmukla bolest. Samo se molimo da nađemo donora i da može nastaviti živjeti - kaže tata.  

Najčitaniji članci