Obavijesti

News

Komentari 70

Tata je skupio snagu i rekao: 'Anita, moraju ti odrezati noge'

Tata je skupio snagu i rekao: 'Anita, moraju ti odrezati noge'
13

Anita je prije nekoliko mjeseci oboljela od meningokokne sepse, zbog koje su joj doktori morali amputirati obje potkoljenice. U lipnju je Anita napravila svoj prvi korak s protezama

VIDEO

Tata je došao i pitao me: ‘Hoćes da ti kažem baš svu istinu koju su mi rekli liječnici?’. Rekla sam mu: ‘Samo mi nemoj lagati, što god bilo’, rekla je hrabra Anita Markuš (16) iz Sesveta.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:12

 

Anita (16) iz Sesveta ima želju tešku pola milijuna kuna: 'Trebam nove noge da mogu samostalno hodati' Reporterka: Iva Milotić

Posted by 24sata on Monday, October 23, 2017

Anitin otac Željko (56) bio je slomljen. Ipak, skupio je, kaže, snagu za koju nije ni znao da je ima i otkrio kćeri da joj liječnici moraju odrezati obje noge.

- Rekao sam joj: ‘Anita, idemo dalje, nema nam druge’. I prihvatila je to. Prihvatila je to puno bolje nego ja - rekao je Željko u suzama, koje nije mogla sakriti ni Anitina mama Nevenka (56).

- Kad se samo sjetim kako je zapomagala: ‘Mama, hoće li se meni ta grozna bolest opet vratiti’. I danas se toga boji, to me najviše pogađa. Još živi u strahu - rekla je Nevenka. A sve je počelo u veljači ove godine. Anita je toga dana zatražila da je puste s nastave jer je osjećala strašnu grlobolju i mučninu. Mislila je da ima virozu. Otišla je kući i legla u krevet.

- Cijelu noć sam loše spavala i imala strašne noćne more - prisjetila se Anita s nelagodom. Ujutro se probudila s crnim pjegama po tijelu i temperaturom iznad 40 stupnjeva. Roditelji su je odmah odvezli u zagrebačku zaraznu bolnicu “Fran Mihaljević”. Uspostavilo se da je došla u posljednji tren.

Vrištala je da je bole noge, a potom da ih više ne osjeća. Čula sam je neko vrijeme kako komunicira s liječnicima, a onda više ništa nisam čula, priča mama Nevenka.

Uslijedili su, kaže, najgori sati u njezinu životu. Od 8.30 do 17 sati liječnici su se borili za Anitin život. Nekoliko su je puta oživljavali. Dijagnoza je bila: meningokokna sepsa, upalna reakcija organizma na bakteriju u krvi, odnosno otrovanje krvi. Nakon što su joj stanje stabilizirali, stavili su je u induciranu komu. Tako je provela tri tjedna, a onda još dva na odjelu. Život su joj spasili, ali onda je uslijedio novi šok. Liječnici su joj morali amputirati obje potkoljenice.

Nadali su se čudu

- Spominjali su nam tu opciju, ali nadali smo se da se to neće dogoditi. Gledao sam joj te noge jedan dan, bile su potpuno crne. A onda sam drugi dan primijetio jednu bijelu flekicu na njima i odmah pomislio: ‘Evo ga, povlači se sve, bit će to dobro, ozdravit će moja Anita. Ali nije bilo tako - kaže Željko.

U lipnju je Anita napravila svoj prvi korak s protezama.

- Najgore mi je što ovisim o tuđoj pomoći i što će tako biti još dugo. Baš ništa ne mogu sama, ni ono osnovno. Moraju me kupati i voditi na WC. U školi trpim jer ne mogu u WC pa idem tek kad dođem kući - objasnila je djevojka.

Proteze koje je dobila u bolnici dosta su krute, žuljaju je i imaju lošu amortizaciju. Zbog njih hoda prema van pa joj zbog toga stradaju kukovi. Liječnik Ognjen Živković, koji ju je operirao, objasnio im je da postoje mikroprocesorska elektronička koljena kojima se maksimalno postiže funkcija odrezanih nogu.

Mogla bi živjeti kao prije

- Kako čovjek hoda, tako koljenima daje naredbu. S obzirom na to da je riječ o mladoj djevojci, mislim da bi joj baš to trebalo jer bi joj dovelo život do razine normalnog, odnosno živjela bi najsličnije onome kako je živjela prije nego što se razboljela - rekao je primarijus Živković.

Specijalna proteza može se naručiti samo u Njemačkoj, a stoji pola milijuna kuna. Kako je Željko i sam ratni invalid te član Hvidre, oni su mu odlučili pomoći. Pokrenuli su humanitarnu akciju za Anitu te prikupljaju novac za skupocjene umjetne noge. Anita o njima sanja.

- Sve bi se promijenilo da ih imam. Roditelje bih rasteretila, a možda bih čak mogla s prijateljicama na kavu - kaže skromna djevojka koja pohađa drugi razred srednje Tehničke škole “Nikola Tesla” u Zagrebu. Dodaje da joj je učenje zasad najbitnije jer želi studirati.

Novac za kupnju pomagala za Anitu može se uplatiti na račun Hvidre Maksimir na broj: HR0224080021500006643

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:28
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.