Obavijesti

News

Komentari 306

Franak se izjednačio s eurom; Udruga: Ovo je katastrofalno!

Franak se izjednačio s eurom; Udruga: Ovo je katastrofalno!
1

Zagrebačka banka savjetuje korisnike kredita vezanih uz CHF da rate u ovome mjesecu podmire najkasnije danas, dok je još u primjeni postojeći tečaj HNB-a

VIDEO

Tečaj franka u odnosu na kunu na deviznom tržištu trenutačno iznosi 7,38 kuna za franak. Riječ je o porastu od čak 15,38 posto. Najviša razina tijekom današnjeg dana iznosila je 8,89 kuna za franak, ali nakon toga došlo je do smirivanja trgovanja. 

Dogodilo se to nakon što je Švicarska središnja banka značajno smanjila kamatne stope i snizila kamate za depozite na -0.75 posto. Time je prestala s jačanjem švicarskog franka koji je usred krize eurozone dosegao vrijednost od 1,2 franka za 1 euro, piše Financial Times.

- Minimalni tečaj bio je uveden u razdoblju iznimne precijenjenosti švicarskog franka i ekstremno visoke nestabilnosti financijskih tržišta. Takva izvanredna i privremena mjera štitila je švicarsko gospodarstvo od ozbiljnih problema. Iako je švicarski franak i dalje visok, precijenjenost se generalno smanjila. Gospodarstvo je uspješno iskorištavalo tu fazu prilagodbe na novu situaciju. U zadnje vrijeme razlike u monetarnim politikama glavnih valuta strašno su se povećale, a to je trend koji će vjerojatno biti još izraženiji. Euro je dosta pao u odnosu na američki dolar, a to je prouzročilo da švicarski franak oslabi u odnosu na američki dolar. U takvim uvjetima Švicarska središnja banka je zaključila da nije opravdano daljnje zadržavanje i održavanje minimalnog tečaja franka prema euru - objasnio je medijima Thomas Jordan, predsjednik uprave Švicarske središnje banke. 

Udruga Franak: Tražili smo hitan sastanak s ministrom Lalovcem 

 - Tražili smo hitan sastanak s ministrom Lalovcem i to već danas. Ovo znači potpuni kolaps, jer ako se tečaj ne štiti može u bilo kojem trenutku rasti na bilo koji iznos - kazala nam je predsjednica Udruge Franak Katarina Lucić. 

Zagrebačka banka: Ratu za ovaj mjesec platite danas

Već od petka rate kredita za hrvatske građane bit će znatno veće. Zagrebačka banka savjetuje korisnike kredita vezanih uz CHF, da rate/anuitete u ovome mjesecu podmire najkasnije danas, dok je još u primjeni postojeći objavljeni srednji tečaj Hrvatske narodne banke.

Minimalan tečaj štitio je švicarsku ekonomiju

Tijekom 2011. godine franak i euro gotovo su se izjednačili, prije nego što je švicarska centralna banka bila prisiljena uvesti ograničenje i na tečaj djelovati tiskanjem franaka za otkup obveznica eurozone u vrijednosti nekoliko milijarda eura.

Minimalni tečaj je uveden u razdoblju iznimne precijenjenosti švicarske valute i iznimno visoke razine neizvjesnosti na financijskim tržištima. Ova iznimna i privremena mjera štitila je švicarsku ekonomiju od ozbiljne štete, navodi se u priopćenju SNB-a. Dok je 'švicarac' i dalje visok, precijenjenost mu je ipak bila smanjena uvođenjem minimalnog tečaja. Mjera je to koja je bila uvedena u rujnu 2011. godine.

Švicarska središnja banka danas je pomaknula i ciljani raspon stope tromjesečnog Libora (međubankovne kamatne stope). Trenutni raspon je između -0.75 posto i 0.25 posto, a novi ciljani raspon je između -1.25 posto i -0.25 posto.

- Prije tri godine u jeku dužničke krize u Eurozoni, središnja banka u Švicarskoj je administrativno odredila najveću vrijednost njihove valute u odnosu na jedinstvenu europsku valutu (od 1,2 franka za jedan euro). Navedena odluka je donesena kako bi se smanjili rizici za izvozno orijentirano gospodarstvo te umanjili rizici od deflacije. Tijekom jutra je središnja banka neočekivano donijela odluku o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, što je zateklo međunarodna financijska tržišta te rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro. Trenutno jedan franak vrijedi tek nešto manje od eura, a posljedično se može očekivati i rast vrijednosti franka u odnosu na kunu odnosno rast tečaja CHF/HRK, rekao je financijski analitičar Splitske banke, Zdeslav Šantić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 306
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.