Obavijesti

News

Komentari 13

Tehnologija: U našoj školi svi razredi imaju pametne ploče...

Tehnologija:   U našoj školi svi razredi imaju pametne ploče...

Bez krede i spužve učenici i nastavnici Osnovne škole u Vrsaru rade već dvije godine. U opremu je uloženo oko 600.000 kuna koje je dala lokalna uprava

VIDEO

Primjer kako hrvatsko školstvo može ići uz bok najrazvijenijim europskim školama je vrsarska Osnovna škola “Vladimira Nazora”, koja cijeli obrazovni proces provodi uz pomoć pametnih ploča.

U školi, naime, ima 16 razreda, pa tako i 16 pametnih ploča. Bez krede i spužve učenici ove škole rade već dvije godine, a profesori nemaju dnevnike rada. Ono što je još zanimljivo je činjenica da je upravo lokalna zajednica platila tu investiciju.

- U svim našim učionicama koristimo najsuvremenije interaktivne SMART ‘pametne ploče’ na kojima su instalirani svi elektronički udžbenici i na kojima učitelji zajedno sa svojim učenicima kreiraju najsuvremenije aplikativne sadržaje u nastavnim procesima. Ploče u vrijednosti od oko 600.000 kuna financirala je lokalna zajednica s kojom imamo dugogodišnju suradnju i sinergiju - kaže ravnatelj škole Esad Mujaković.

Viša razina informatike

Dodaje kako su jedina škola u državi u kojoj se sva nastava održava uz pomoć pametnih ploča. Mujaković je do 2006.godine bio učitelj informatike u pazinskoj školi, kad je to bio deficitarni kadar, te je predavao u čak sedam područnih škola u Istri taj predmet.

- Sjećam se da smo još prije 14 godina u pazinskoj školi ispisivali svjedodžbe za sve učenike ‘jednim klikom’ na računalu jer sam napravio program za to. Lokalna zajednica u Vrsaru htjela je učenike, ali i djelatnike podići na višu razinu informatičke pismenosti te opremiti školu u tom pravcu. Tako su svaka učionica, kabinet, zbornice, uredi i informatička učionica opremljeni računalima - objasnio je Mujaković.

Osnovna škola “Vladimira Nazora” ima 210 učenika. Profesori su prihvatili nove napredne tehnologije jer je to u interesu djece, a učenici obožavaju “pametne ploče”. To se najbolje vidi u razredu, jer kad učitelj ili nastavnik pita “tko će na ploču”, baš svi učenici dižu ruku.

- Svi udžbenici ozbiljnih izdavača imaju svoja elektronička izdanja te je na portalu Nikole Tesle dostupna većina školskoga materijala s kojim se služimo. Primjerice, ako se obrađuju Plitvička jezera, jednim ‘klikom’ nastava se upotpuni prigodnim videomaterijalom te postaje interesantna - rekao je ravnatelj.

Potvrda ovog načina rada u nastavnom procesu je što se zadnje dvije godine broj učenika koji odlaze na županijska, ali i državna natjecanja, tvrdi ravnatelj, povećao 200 posto.

- S druge strane, borimo se da djecu povučemo iz tog virtualnog svijeta te da ih okrenemo sportu, prirodi i zdravom načinu života. Naša škola je već nekoliko godina dio projekta ‘Najljepši školski vrtovi’, a imamo svoje masline i lavandu. Nisam za to da se djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ‘opskrbe’ tabletima - rekao je ravnatelj.

Gradivo im je zanimljivije

Na satu matematike učenik prvog razreda Roko Andričević spretno se služi pametnom pločom.

- Volim kad na toj ploči zbrajamo i oduzimamo te kad nam ploča kaže da smo ispravno riješili zadatak - rekao je Roko koji ni ne zna što je kreda i spužva. Isto misli i njegov vršnjak Mateo Maras koji pak na pametnoj ploči najviše voli učiti hrvatski jezik. Učiteljica razredne nastave Sanja Sabatti, koja 25 godina predaje, rekla je da se puno toga promijenilo.

- Kod kuće gotovo svi imaju računala i tablete pa je potreba za znanjem drugačija. Ovakvim načinom rada gradivo postaje zanimljivije i dostupnije, a sve se događa kroz igru. Učenikova pažnja i volja usmjereni su na zadatke koji se rješavaju - rekla nam je učiteljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.