Obavijesti

News

Komentari 4

Tek kad u ruke uzmu škare i motike đaci postaju stručnjaci

Tek kad u ruke uzmu škare i motike đaci postaju stručnjaci
1

Dobro raspoložena ekipa maturanata, njih 20, s dvoje su mentora obrezivali masline u dvorištu osnovne škole u Arbanasima. Oni su na taj način obavili praksu

VIDEO

Najprije se režu suhe grane, ovako. Zatim se bacaju one koje su u neprirodnom položaju. Za njima polomljene, pa one koje se križaju, odnosno smetaju jedna drugoj te na kraju vodopije.

To su grane koje ne rađaju nego samo troše vodu i hranu biljci, a prepoznati ih možete jer obično rastu pod kutem od 90 stupnjeva. Stručno nam je objasnio zadarski maturant Matija Kovačić (18). Sa svojim kolegama iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole “Stanka Ožanića” početkom tjedna odradio je dio prakse u jednome masliniku.

- U rezidbi zapuštene masline pokida se 500-600 grana, dok se s onih održavanih skine stotinjak - rekao nam je Matija viseći s masline i pokazujući nam kako podrezati neželjene grane. U šali je napomenuo da on nije Mateo Kovačić, igrač Intera, da ga ne bismo pobrkali, nego srednjoškolac koji iz svih stručnih predmeta ima peticu, osim iz stočarstva koje mu je ocijenjeno četvorkom.

Dobro raspoložena ekipa maturanata, njih 20, s dvoje su mentora obrezivali masline u dvorištu Osnovne škole “Kruna Krstića” u zadarskim Arbanasima. Oni su na taj način obavili praksu, a osnovci domaćini, kojih je također bilo 20-ak, za pomaganje su dobili profesionalno sređene masline. Nakon rezidbe maslina u knjižnici Osnovne škole “Krune Krstića” uslijedila je prezentacija koju su održale profesorice - Valentina Prtenjača o uzgoju maslina, a Anastazija Milardović o proizvodnji maslinova ulja.

- Njima je ovo praktična nastava, a mi na taj način pomažemo školama, pa i privatnicima, posebno starijim ljudima koji imaju masline, a nemaju stručno obrazovanje da ih pravilno održavaju. Već tri godine to prakticiramo jer nemamo svoje nasade, nedostaje nam prostora, pa idemo u gostovanja. Jer jedno je teorija, prikazivanje slajdova i filmova, a dok učenik ne uzme škare u ruke, nije to - to - rekao nam je dipl.ing. agronomije Ante Gospić, profesor poljoprivredne grupe predmeta u Srednjoj školi “Stanka Ožanića” u Zadru. S njim se slaže kolegica iz iste škole, mentorica Valentina Prtenjača.

- Jako je važno djecu odvesti na praktičnu nastavu. Teorija je jedno, a tijekom prakse se uči. Pa i na pogreškama, iako ih moram pohvaliti da ne griješe puno. Kad se to i dogodi, biljke pretrpe pogreške, a tu smo i mi pa popravimo što se popraviti može. Oni obožavaju terenski rad i jedva čekaju da prođe zima da izađu u prirodu jer im je teško biti zatvoren u učionici. U tom razdoblju radimo cvjetne aranžmane, ali puno im je draže izaći iz školske zgrade. Mi u školi imamo i zadrugu Vridne ruke u sklopu koje sadimo i uzgajamo povrće, cvijeće i dendrološke vrste, odnosno ukrasne trajnice kao što su lavanda ili ružmarin. Imamo i pomoćne cvjećare - djecu s poteškoćama u razvoju. Sadnice prodajemo i od novca koji dobijemo kupimo novi potrebni materijal pa ponovno sijemo, presađujemo, sadimo.Uz lijepo vrijeme i čist zrak učenici se razmašu u poslu baš kako treba - kaže profesorica Valentina Prtenjača.

Akcija obrezivanja maslina je ujedno i jedna od aktivnosti europskog projekta SEECEL u kojem sudjeluje i zadarska poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola.

U sklopu SEECEL učenici se uče poduzetništvu, a rezidba maslina i voćaka bitna je vještina o kojoj u konačnici ovisi urod. Učenici nakon završene škole, kako ističu njihovi nastavnici, postati će stručnjaci te će imati mogućnost samozapošljavanja.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.