Obavijesti

News

Komentari 1008

'Skinuli' su Josipa Broza: Trg maršala Tita otišao u povijest

'Skinuli' su Josipa Broza: Trg maršala Tita otišao u povijest
4

Vrijeme je da prošlost ostavimo iza sebe i okrenemo se budućnosti. Riješimo se totalitarnih režima i postignimo napredak koji je svima nama potreban, rekao je Bandić

VIDEO

U 16. satu zasjedanja, oko 00.40 sati iza ponoći, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine izglasali su da se, nakon 71 godine, Trg maršala Tita preimenuje u Trg Repubilke Hrvatske. Tito je tako otišao u povijest, a Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine, zaključio je: 'Nadam se da će tamo i ostati'. Za tu odluku je glasalo 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Navodno je suzdržan bio Jozo Milićević sa Nezavisne liste Sandre Švaljek.

ADIO, Tito! Iz središta Zagreba odlazi njegovo ime! Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata on Friday, September 1, 2017

Glasovalo se nakon duge i burne rasprave u kojoj su predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, a predstavnici manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba.

>>> Tijek rasprave u Skupštini:

Tito je 'pao'

00.42 - Nakon Bandićevog izlaganja pristupilo se glasovanju o preimenovanju Trga maršala Tita. Za je bilo 29 zastupnika, protiv ih je bilo 20, dok je jedan zastupnik ostao suzdržan i - Tito je 'pao'.

Skupština je donijela zaključak o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Mikulić: Trg je otišao u povijest i nadam se da će tamo i ostati

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić rekao je kako je ovom odlukom Titov trg otišao u povijest te se nada da će tamo i ostati.

Bandić: Pozivam Vladu da maknu sve ploče i obilježja koja rade podjelu u društvu

00.35 - Zastupnicima u Skupštini obratio se gradonačelnik Milan Bandić.

- Bez patetike. Ovo nije nikakva povijesna večer. Povijesna večer je bila kada smo raskinuli sve državnopravne veze s Jugoslavijom, a i to je bila ostavština Josipa Broza Tita. Dana 26. lipnja održao sam presicu ispred Glazbene akademije i dao svoj prijedlog. Stojim do zadnje svoje riječi, sve do zareza. Dana 10. srpnja sam prijedlog uputio Odboru. Proteklih dana i tjedana čuli smo niz argumenata za i protiv preimenovanja. Sve sam opaske razmotrio i moram priznati da nisam čuo niti jedan dobar argument koji bi nas trebao udaljiti od ove odluke. Vrijeme je da prošlost ostavimo iza sebe i okrenemo se budućnosti. Riješimo se totalitarnih režima i postignimo napredak koji je svima nama potreban. Ja sam ponosan na hrvatski antifašizam koji nas je svrstao na pobjedničku stranu, ali ne mogu biti ponosan na režim - kazao je Bandić.

Dodao je kako se on ne odriče antifašizma jer je on, kako je rekao, 'istinski hrvatski antifašist'.

- Ali ne možemo biti licemjeri i zatvoriti oči na crna razdoblja. Ostavimo to muzejima, povjesničarima i arhivima. Pozivam i HOS-ove pripadnike da maknu i tu ploču. Pozivam hrvatsku Vladu da maknu sve ploče i obilježja koja rade podjelu u društvu. Nemojmo biti zarobljenici prošlosti, već se okrenimo budućnosti - kazao je Bandić.

Na kraju govora rekao je da Hrvatska nikada nije imala Trg Republike Hrvatske, ali da će ga od sutra imati. 

- Završimo ovo, ujutro idemo otvarati ceste - rekao je Bandić.

Brumnić: Sramotno je da ćemo izglasati da je antifašizam zločin

00.14 - Nastavljena je rasprava. 

- Sramotno je da ćemo ovdje večeras izglasati da je antifašizam zločin. Gradonačelniče, ovo ide vama na dušu - kazao je Brumnić.

Hasanbegović: Ovdje više nikad neće sjediti titoistička većina

23.50 - Zastupnicima se obratio Zlatko Hasanbegović. 

- Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove točke posljednje što ste imali za reći u obranu komunističkoga diktatora Jugoslavije zvanoga Tito. Siguran sam da u ovome domu više nikad neće sjediti titoistička većina. Ova odluka koju moramo donijeti je zakašnjela počast svim žrtvama komunističkog režima. Ovo je moralna pobjeda svih onih koji su bili za preimenovanje trga. Ovo je moralna pobjeda hrvatskog građanstva - rekao je Hasanbegović.

Ostojić: Čestitam, Hasanbegović će postati gradonačelnik

Prije Hasanbegovićeva izlaganja Rajko Ostojić čestitao je Hasanbegoviću i Esih što su članovi jedine stranke koja će ispuniti izborna obećanja i da će zato ući u povijest. Također je čestitao Hasanbegoviću što će, ako prijedlog prođe, postati gradonačelnik Zagreba.

Nakon Hasanbegovićeva izlaganja, nezavisni zastupnik Zvane Brumnić zatražio je stanku od 15 minuta koju je Andrija Mikulić odobrio. Kako piše N1, stanka je zatražena jer zastupnicima "nije jasno o čemu se raspravljalo".

HSS: Tito je započeo diktaturu, mi smo za promjenu imena

23.46 - Ilija Ćorić iz Hrvatske seljačke stranke rekao je da se neće skrivati iza suzdržanosti, nego da ima identičan stav kao i osnivač HSS-a, Vlatko Maček, a taj je da je Tito započeo diktaturu u Jugoslaviji. Iz tog razloga, dodao je, podržat će prijedlog promjene imena Trga.

Kosor: I Budiša je htio promjenu imena

23.30 - Darinko Kosor rekao je da će članovi kluba zastupnika HSLS-a, potaknuti Draženom Budišom, koji je već predlagao promjenu imena Trga, glasati za promjenu imena. 

Torjanac: Ovo će Hrvatsku još dublje baciti u rasizam, seksizam i govor mržnje

Marko Torjanac, diplomirani kazališni glumac,  rekao je da neće kukati zbog Tita, nego zbog ponovne afirmacije NDH uzrokovanom promjenom imena Trga.

- Maknuti taj simbol, borbe protiv fašizma i NDH, Hrvatsku će još dublje baciti u rasizam, seksizam, i govor mržnje, što je u proteklih par godina i ovako uzelo maha - dodao je Torjanac.

Rada Borić rekla je, kao i neki zastupnici prije nje,  da bi kvaliteta života Zagrepčana trebala biti na prvom mjestu, a ne imena trgova. Govor je završila zaključkom da "ni jedna ovako tanka većina ne može preživjeti".

Bandić oprao Esih i Hasanbegovića: Srušit ćete kvorum!

22.50 - Nakon stanke Skupština opet ima kvorum. Kad su se Esih, Hasanbegović i ostali iz Kluba 'Neovisni za Hrvatsku' vratili sa stanke, Milan Bandić im je pružio jezikovu juhu i rekao da ne idu skupno van nego uvijek jedna po jedan kako ne bi opet srušili kvorum.

Tomašević je nastavio svoju riječ i prozvao Esih, Hasanbegovića i Lederer jer se niti jednom nisu javili za riječ tijekom rasprave.

Rekao je da će glasati protiv promjene imena Trga, pošto je njegov dojam da je javnost po tom pitanju podijeljena. Dodao je da su, od 15 vijeća gradskih četvrti, samo četiri vijeća prihvatila promjenu imena.

Tomašević: Nervozni su, prekinuli su me jer ne vole slušati kritike

22.30 - Dok je riječ imao Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), svi zastupnici Kluba 'Neovisni za Hrvatsku'  (Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo, Ana Lederer) izašli su iz vijećnice vjerojatno na konzultacije. Nakon njih i ostali zastupnici su krenuli van. U tom trenutku Skupština nije imala kvorum pa je predsjednik Andrija Mikulić pozvao stanku od 10 minuta.

- Nervozni su. Prekinuli su mi riječ jer ne mogu slušati kritike. To je njihova točka dnevnog reda i onda ju ne žele slušati - rekao je Tomašević za 24sata.

-------------------------------------------------------------------------------------

22.21 sati - Anka Mrak Taritaš kazala je da djeca rođena 1991. godine danas već imaju svoju djecu.

- Ali oni ne žive tu. Oni odlaze iz Hrvatske. Oni odlaze jer nemaju posla, nemaju nikakve uvjete za rad. Ali najvažnije je da mi ovdje raspravljamo o promjeni Trga. Ova preimenovanje se gura samo da se održi većina u Skupštini. Pozivam sve zastupnike da dobro razmisle kada će dizati svoje ruke. Hrvatska je zemlja svih nas. Idemo se baviti da ovaj Grad i ovu državu napravimo boljim mjestom za svoje sugrađane - dodala je Anka Mrak Taritaš

-------------------------------------------------------------------------------------

21.54 sati - U Zagrebačkoj skupštini počela je rasprava o prijedlogu preimenovanja Trga Josipa Broza Tita. 

- Imate vremena gospodine gradonačelniče da još uvijek promijenite odluku, da još uvijek budete gradonačelnik. Neka Lustig skine sako, zavrne rukav i pokaže vam tetovažu iz koncentracijskog logora. Budite gradonačelnik gospodine Bandiću i ispunite ono što građani traže, a to je referendum. Jer ako to ne napravite, onda je gradonačelnik ovog grada Zlatko Hasanbegović - rekao je Rajko Ostojić. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su u četvrtak odluku o osnivanju novog gradskog Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda, dok se rasprava o točki koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, očekuje u kasnim noćnim satima. 

Za odluku o ustrojstvu i diobi gradskih ureda glasovala su 35 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju, kao novoustrojenom tijelu, obavljat će se poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, suradnja s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji i inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske, poslovi u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći, te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijeljen je u tri zasebna ureda - Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

Uredi bi trebali započeti s radom s novom proračunskom godinom 1. siječnja 2018.

Mrak Taritaš: Broj ureda povećan jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta

U ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da se ovime očituje potreba za novim pročelnicima jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta. "Ništa se neće promijeniti u radu Grada, samo ćemo imati 25 pročelnika. Iz ovog iščitavamo nove pročelnike i urede i zadovoljavanje pojedinačnih interesa", ustvrdila je.

 U ime Kluba gradskih zastupnika nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Darinko Kosor podsjetio je na riječi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se, dok je on živ, samostalnog ureda za kulturu neće biti. "Danas nije ovdje jer ga je sram. To je kao da premijer nije prisutan na predstavljanju novog ministarstva", ustvrdio je.

Prihvaćena  odluka o novčanoj pomoći za novorođeno dijete

Zastupnici su na sjednici također prihvatili odluku o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

 Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem u  Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti; ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

 Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se gradskom upravnom tijelu u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev.

 Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2016., a donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika izabranih s liste grupe birača u 2017. Ukupno je do kraja ove godine preostalo za rasporediti i doznačiti sredstva u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna.

Rasprava o preimenovanju  Trga maršala Tita u kasnim noćnim satima

Na sjednici zagrebačke Gradske skupština, koja je počela jutros u 9 sati, do večeras u 20 sati odrađeno je 7 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo.

Od predviđenih 27  točaka, ona koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanje  Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske,  je 14. po redu i rasprava o njoj očekuje se u kasnim noćnim satima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1008
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa