News

Komentari 63

Teretnom brodu kod Norveške prijeti potonuće, na njemu su i brodovi iz naših brodogradilišta

Teretnom brodu kod Norveške prijeti potonuće, na njemu su i brodovi iz naših brodogradilišta

Svi su na sigurnom, ali brodu prijeti potonuće, kazali su norveški dužnosnici. Brod se nalazi oko 130 kilometara od obale na Sjevernom moru

Nizozemski teretni brod koji pluta na pučini kod Norveške mogao bi potonuti i izazvati izlijevanje nafte, pošto je posada evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom vremenu, kazale su u utorak mjesne vlasti.

POGLEDAJTE VIDEO: Evakuirali su posadu

Oko 12 članova posade skočilo je s jako nagnutog broda Eemslift Hendrika u vodu nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube, po snimci koju je objavio Norveški centar za koordinaciju spašavanja

Svi su na sigurnom, ali brodu prijeti potonuće, kazali su norveški dužnosnici. Brod se nalazi oko 130 kilometara od obale na Sjevernom moru.

POGLEDAJTE VIDEO: Akcija spašavanja posade s nizozemskog teretnog broda

- Brodu je tijekom noći otkazao glavni motor i pluta prema kopnu - rekao je Hans Petter Mortenson iz Norveške obalne uprave, za televiziju NRK. 

- Postoji rizik da bi se mogao prevrnuti i potonuti - rekao je, dodajući da bi pritom moglo doći do izljeva nafte.

Brod prenosi oko 350 tona nafte i 50 tona dizela.

Smit Salvage, podružnica nizozemske tvrtke za pomorske usluge Boskalis, kazala je da je angažirana da pokuša spasiti brod i kasnije tijekom dana poslat će tim u Norvešku.

Prevozi brodove iz hrvatskih brodogradilišta

Među teretom koji prevozi nizozemski brod, su i brodovi proizvedeni u Hrvatskoj, potvrđeno je iz šibenskog i pulskog brodogradilišta Iskra i Tehnomont.

- Ona dva plava su naša, jedan double decker (s dvije palube) namijenjen norveškim ribogojilištima, dimenzija 15×10 metara, a drugi je hibrid, odnosno električni brod dimenzija 14×7,5 metara - potvrdio je za MorskiHR Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilišta u Šibeniku.

- Ovi brodovi su isporučeni početkom ožujka i išli su prema Rotterdamu, od kud se dalje transportiraju za Norvešku - dodao je Vuletić i potvrdio da šibensko brodogradilište u slučaju potonuća nema štete.

Na nizozemskom teretnjaku nalazi se još jedan brod iz hrvatskog brodogradilišta Tehnomont u Puli specijaliziran za prijevoz jahti i manjih brodova.

- To je ovaj zeleni na palubi. Mi smo ga kupcu isporučili 10. ožujka, a ukrcan je na taj brod 20. ožujka. Radi se o servisnom brodu za ribogojilišta - potvrdio je za Morski HR Niko Skala, voditelj gradnje i tehnički direktor

 Vrijednost jednog takvog broda oko 5 milijuna eura.

Najčitaniji članci