Obavijesti

News

Komentari 21

'Teroristima su omiljene mete turistička središta i atrakcije'

'Teroristima su omiljene mete turistička središta i atrakcije'
1

Teroristi biraju popularne destinacije poput Luksora. Egipatska policija je prije mjesec dana spriječila krvoproliće jer je na vrijeme uočila samoubojice kod piramida

VIDEO

Naš najpoznatiji arabist i bivši veleposlanik u Egiptu Daniel Bučan kaže da je prvo i najvažnije načelo u situacijama otmica sve diplomatske korake poduzimati u najvećoj tajnosti i mimo javnosti jer bi sve ostalo ugrozilo pregovore.

- U zadnjih pola godine pokazali su jako dobru razgranatost i izvan Sinaja. U srpnju su čak na moru napali brod egipatske mornarice, a izvršili su i nekoliko atentata u Kairu. Očito je da su dobro povezani, ne samo s palestinskim terorističkim grupama, nego i s onim libijskim - kaže Bučan dodajući kako i sama činjenica da su se nazvali vilajet Sinaj govori da sebe smatraju dijelom halifata.

- Moguće je da žele još ojačati tu skupinu kako bi potpuno preuzeli kontrolu nad Sinajskim poluotokom - smatra Bučan.

Vjeruje da tajming objave snimke, dan prije najvažnijeg događaja u novijoj egipatskoj povijesti, otvaranja novog pravca Sueskog kanala, sigurno nije slučajnost jer teroristi i inače gledaju na propagandni efekt, odnosno pokušavaju dobiti što veću pozornost javnosti za svoje objave.

Otkako je Al-Sisi preuzeo vlast u Egiptu, više od 1500 islamista je ubijeno, a tisuće su zatvorene. Sisijeva vlast je objavila rat Muslimanskom bratstvu i ekstremističkim elementima u egipatskoj naciji. Kao posljedica, Egipat je iznimno napet, a ovakva podijeljenost nacije još nije viđena. Bombaški napadi samo pogoršavaju stanje, kojemu je potrebno samo jačanje ekstremista da se pretvori u pravi građanski rat. Naime, takfiristički radikali se ne zadovoljavaju svojim bastionima na Sinaju, nego ciljaju na ranjive dijelove egipatske države.

Vedran Obućina (na slici u krugu), politolog i stručnjak za Bliski istok, kaže da je sudbina Salopeka gotovo sasvim u rukama terorista i teško će se naći način da se oslobodi.

- Zahtjevi njihove strane su toliko općeniti da čak i da egipatska strana prihvati te uvjete (a što vjerojatno neće), teško je za očekivati da će s njima prestati. Cilj nije oslobođenje muslimanki iz zatvora, nego širenje straha, destabilizacije i osjećaja nesigurnosti, kako u Egiptu, tako i u cijelom Bliskom istoku te u Europi - kaže Obućina. 

Dodaje kako je sama otmica izvedena na klasičan teroristički način, s velikom vjerojatnošću da su teroristi dulje promatrali svoj cilj.

Otvoreno napadaju vojsku

- Militanti koji su toliko jaki da mogu napadati egipatsku vojsku dio su terorističke skupine Ansar Bajt al-Magdis koji su izveli niz napada na Sinaju, a posebno uz granicu Egipta i Gaze te Egipta i Izraela. Prošle godine su se proglasili Sinajskom provincijom tzv. Islamske države te položili vrijednost Daešu (ISIL). Njihove su sposobnosti značajne, jer su uspjeli koordinirati istodobni teroristički napad na 15 lokacija, a navodno su srušili i jedan egipatski zrakoplov, što nije potvrđeno od strane egipatske vojske - kaže Obućina i nastavlja da su turistička odredišta najpopularnija među teroristima. 

Ovog lipnja, kaže, egipatska je policija spriječila napad na turiste u Luksoru. Skupina terorista sjedila je u kafiću i mirno promatrala dolazak turista, ali su postali sumnjivi policiji te ih je uhvatila nakon kraće razmjene vatre. S obzirom na intenzitet egipatskog turizma, nije pitanje hoće li, nego kad će jedan takav teroristički napad biti uspješan. Slučaj Tunisa je mračan podsjetnik da nije potrebno mnogo da se takav pokušaj ostvari.

U Egiptu namjerno rade kaos

- Turizam je egipatska Ahilova peta. Cijela nacija ovisi o dotoku turista kao sigurnom prihodu. U pustinjskim krajevima gornjeg Nila malo što je toliko unosno kao turistički posjet antičkim egipatskim turističkim atrakcijama. Ove atrakcije mame turiste, ali i teroriste - objašnjava Obućina pozadinu Salopekove otmice.

Naglašava da takfiristički teroristi nastoje uništiti turističke industrije sjevernoafričkih zemalja kao učinkovit način destabilizacije vlasti i ugrožavanja ekonomije, kako bi time proizveli društveni kaos.

- Egipatska vojska je jedna od najvećih na Bliskom istoku i pripremljena je dobro za konvencionalne napade. Njezino naoružanje je uglavnom američko, uključujući ratno zrakoplovstvo, tenkove i dobro obučene vojnike. Problem je što se ne bore protiv konvencionalnog, nego asimetričnog neprijatelja. Terorističke ćelije s kojima se suočava egipatska vlast su male, mobilne i skrivene. Bojišnica nije samo 60 tisuća četvornih kilometara sinajske pustinje, nego svaki pedalj egipatskog teritorija. Stoga je njihovo iskorjenjivanje iz Egipta vrlo teško, a možda čak i nemoguće - zaključio je politolog Obućina sa Sveučilišta u Rijeci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi