Obavijesti

News

Komentari 27

'Teško je bilo oponirati nekome iz države, fali samokritičnosti'

'Teško je bilo oponirati nekome iz države, fali samokritičnosti'

'Postojala je komunikacija, nismo ni mogli biti na terenu bez da se nekome javimo. Teško je bilo biti u sobi s nekime iz države i oponirati. Nedostaje nam samokritičnosti', ističe Jakominić iz udruge ugostitelja

Nadograđeni sistem dostave hrane koji je počeo danas je dogovoren sa ugostiteljima i našim snagama kad je dogovoreno da se nadograđujemo i nadopunjujemo. Od samog početka dobro komuniciramo, naša ministrica gospođa Brnjac došla je dva sata nakon potresa u doticaj s ljudima iz struke. I danas u ovom trenutku na zalihama imamo hrane koja se može kuhati u režimu u kojem smo bili još desetak dana. Cijelo je vrijeme vidljivo zajedništvo ugostitelja, volontera i naših operativnih snaga te ćemo tako i nastaviti - rekao je u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' državni tajnik Tonči Glavina.

Heroji kuhari u Banovini: Nismo imali šator, kuhali smo na kiši
Heroji kuhari u Banovini: Nismo imali šator, kuhali smo na kiši

Dva tjedna nakon razornog potresa država preuzima pripremu hrane za stradale na Banovini preko svoje tvrtke Pleter, a postavlja se i pitanje kako organizirati smještaj.

POGLEDAJTE VIDEO: Ledena noć u Majskim Poljanama

Pokretanje videa...

Reportaža 15:07

- Postojala je komunikacija, nismo ni mogli biti na terenu bez da se nekome javimo. Teško je bilo biti u sobi s nekime iz države i nekome oponirati. Nedostaje nam samokritičnosti, sustav je trebao bolje reagirati, a mi smo samo trebali biti potpora. U 14.32 je prve ekipa bila na putu prema Petrinji, u 16 sati su bili spremni obroci i već su kretali novi kamioni. Tražili smo od volontera koji su voljni da se organiziramo u smjene, bila je ledena voda, nije bilo uvjeta za rad, struje, potres je bio prije toga i rasčisčavale su se ulice. - istaknuo je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i član Upravnog odbora UGP Vedran Jakominić i dodao:

- Terenska improvizirana kuhinja još je teža, a mislili smo prvi dan da je 250 ljudi puno koje smo nahranili, na kraju smo došli do 600. Uz dužno poštovanje, Crveni Križ nam je skladište otvorio tek 3. siječnja, dotad smo mi to vukli vlastitim poznanstvima i vezama. Robne zalihe su otvorene 7. siječnja, devet dana nakon potresa. To je za nas bio logistički kaos jer smo volonteri koji smo dali sve od sebe ali trajalo je predugo. Nismo ni u jednom trenutku nikoga napadali niti smo došli da bi se slikali. Nećemo otići sad kad je došao Pleter. Bit ćemo tamo dok godi imamo snage pružati uslugu, stojimo na raspolaganju.

Svakako je bilo nedodstataka u komunikaciji i pogrešaka u organizaciji, ali predsjednik Crvenog Križa ističe da su razovarali od prvog sata nakon potresa.

Gospođa Ljubica čeka kontejner: Na štakama sam, svaki put kad je zatreslo ostala sam u kući...
Gospođa Ljubica čeka kontejner: Na štakama sam, svaki put kad je zatreslo ostala sam u kući...

- Prve riječi moraju biti upućene ugostiteljima koji su napravili herojski čin i sve ove dane 'hranili' cijeli sustav i građanstvo. Bili smo u komunikaciji s predsjednikom udruge od prvog sata i tad smo im rekli da mogu doći kao naši volonteri donirati hranu. Sutradan smo osigurali u suradnji s gradom poziciju za veliki šator. Cijeli taj početak akcije bio je na inicijativu udruge ugostitelja. U konačnici, hrvatski Crveni Križ je otvorio robne rezerve udruzi ugostitelja, a tamo ne samo da se kuhalo nego se kuhalo u nestandardnim uvjetima. Pranje posuđa u takvim je uvjetima ogroman posao, a tu moramo zahvaliti i volonterima - rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Crvenog križa,

Sisačko-moslavački župan je zahvalio svim volonterima, a gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović istaknuo je da ovakav entuzijazam nije vidio još od ratnih vremena.

Andrej Plenković obišao centar Petrinje

- Ugostitelji su napravili strašan podvig. Svima kapa do poda. Ne treba shvatiti da su ugostitelji konkurencija, treba stati na loptu i ogranizirati se da ostanemo jedan tim - rekao je.

A Glavina je objasnio i novi sustav prehrane. Menu je napravljen, a hrana je izbalansirana.

 - Jedinice lokalne samouprave do 12 sati dostavljaju popis svojih potreba tj. obroka i lokacija za naredni dan. Kuhinje se uglavnom na lokacijama gdje su bile i dosad. Stanovništvo će jesti odvojeno od operativnih snaga. Sposobnost je da se kuha koliko god je potrebno. Za udaljena sela imamo volontere koji dostavljaju hranu na kućni prag onima kojima je to potrebno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27
FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €
U ISTARSKOM MOMJANU

FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €

Renovirana tradicionalna istarska kuća moderno je uređena, a cijena noćenja se kreće od 300 eura do 500 eura. Od iznajmljivanja Kekin zaradi nešto više od 13 tisuća eura godišnje
Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan
ZIMA POKAZUJE ZUBE

Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan

DHMZ je za subotu zbog poledice izdao žuto upozorenje za karlovačku i gospićku regiju
Jelavić, ali pravi: 'Možemo me koristi u prljavoj kampanji. Mile je znao tko sam, a ovo je istina'
O SUSRETU S KEKIN

Jelavić, ali pravi: 'Možemo me koristi u prljavoj kampanji. Mile je znao tko sam, a ovo je istina'

Ja se Mili Kekinu nisam lažno predstavio. Mile Kekin je točno znao tko sam ja. Sa mnom svi točno znaju na čemu su - ja sam Nikica Jelavić - i nikome se lažno ne predstavljam, rekao je