Obavijesti

News

Komentari 56

"Teško mi je razumjeti zašto se Bandić bavi informatikom"

"Teško mi je razumjeti zašto se Bandić bavi informatikom"
1

Divjak je kazala da je teško razumjela Bandićevu argumentaciju kao i da je još nije dok kraja shvatila. Inače, to je jedno od pitanja koje su joj građani uputili vezano za reformu obrazovanja

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blažena Divjak po prvi je put uživo odgovarala na pitanja putem Facebook prijenosa uživo. Pitanja ministrici postavili su građani, a intervju je vodio novinar 24sata, Boris Rašeta

Prva pitanja bila su vezana uz ocjenjivanje nastavnog osoblja,  određivanje kriterija za njihovo vrednovanje te daljnje obrazovanje učitelja i profesora. 

Cjeloživotno obrazovanje je važno 

Ministrica je odgovorila kako će za sve koji ne zadovoljavaju kriterije biti osigurani razni treninzi i mentori, a kako je kvalitetna škola ona u kojoj je "učenik motiviran, zadovoljan i gdje se postižu ishodi učenja koji su predviđeni". 

Počele su edukacije: Nastavnici uče programirati u Pythonu...
Počele su edukacije: Nastavnici uče programirati u Pythonu...

- Istina je da je naš sustav tradicionalan, to treba mijenjati i puno raditi s učiteljima na različite načine. Radit ćemo preko mreže koja je dostupna učiteljima, da dolaze na različite seminare. Dobre praske se vide i kreće se na način da ljudi dobro rade, dobro razmišljaju i da shvatimo da svaka reforma prolazi u razredu. Cjeloživotno obrazovanje je važno i mi, učitelji, trebamo se cjeloživotno obrazovati - izjavila je ministrica te dodala kako su već uvedeni razni webinari (seminari putem interneta) putem kojih se učitelji i profesori mogu dalje obrazovati. 

Sredstva i kapaciteti za informatiku 

Iduće pitanje bilo je vezano uz informatiku, odnosno optimalan broj učenika na tom predmetu. Ministrica je odgovorila kako je u Hrvatskoj prosjek učenika na satu informatike 17, a optimalan je 20 - odnosno, onoliko koliko je računala u učionici na raspolaganju

Vezano uz informatiku potegnula su se i pitanja financiranja škola, što često ovisi o županijama. Samim time, neke škole u određenim županijama imaju osigurana financijska sredstva, dok ostala ne. 

- Županije različito preuzimaju ulogu. Ponekad je čak pola proračuna županije osigurano za odgoj i obrazovanje - izjavila je Divjak te dodala kako nisu županije jedine koje opremaju školu, već dio financijske obveze preuzima i ministarstvo. 

Divjak odgovorila Bandiću: On ne vlada osnovnim pojmovima
Divjak odgovorila Bandiću: On ne vlada osnovnim pojmovima

Ministrica je dobila pitanje i zašto je gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, sazvao sjednicu upravo o informatici na što je odgovorila da je i njoj to teško razumljivo te da ne shvaća tu Bandićevu potrebu u potpunosti

"Malo smo pričali o financijskoj pismenosti" 

Što se tiče same kurikularne reforme, priprema se pilot izvođenje u 60-70 prvih razreda osnovne škole te u prvih razreda općih programa srednjih škola. 

- Puno se pričalo o zdravstvenom i građanskom odgoju, a vrlo malo o financijskoj pismenosti - objasnila je ministrica. Izjavila je i kako nema brige oko financiranja same reforme. 

'Divjak od kurikularne reforme radi revolucionarnu parolu...'
'Divjak od kurikularne reforme radi revolucionarnu parolu...'

- Osigurana su reformska sredstva u proračunu, postoji projekt koji smo napisali, imamo i švicarski i norveški fond. Kad se svi dogovorimo, novac se nađe - objasnila je. 

Divjak je komentirala i pitanje konkurentnosti za mjesto učitelja informatike te objasnila kako osoba koja će predavati informatiku mora imati pedagoške, kao i informatičke kompetencije. U nizu pitanja studenata i apsolvenata našlo se i jedno vezano uz izjednačavanje stručnog i sveučilišnog studija

"Sporne slikovnice su stvar osobnog odabira" 

- Vlada je prihvatila izmjenu dopune zakona, već sada to kreće u saborsku proceduru. Nema razlike u razini, međutim, moramo raditi i kod jednih i kod drugih na podizanju na kvaliteti - objasnila je ministrica. 

Divjak je dobila i pitanje vezano uz buru koja se podigla zbog "gej slikovnica". 

- Slikovnice u vrtiću ni u osnovnim školama ne ulaze u obaveznu literaturu. To je stvar osobnog odabira onih koji su ih naručili, ne možemo se u to miješati - odgovorila je.

"Rezultati vidljivi za godinu-dvije" 

Za sam kraj napomenula je kako za kurikularnu reformu ministarstvo ima podršku mentora, agencije koja se time bavi te tehničku pomoć Europske komisije. 

- Sigurna sam da ćemo uspjeti, to je projekt kojeg smo započeli prije par mjeseci, ali mora trajati sigurno godinu-dvije da bismo vidjeli rezultate - izjavila je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa