News

Komentari 4

'Teško smo radili da izgradimo kuću. I onda dođe poplava i sve uništi. Ne mogu to ni gledati...'

'Teško smo radili da izgradimo kuću. I onda dođe poplava i sve uništi. Ne mogu to ni gledati...'

ŠTETE OD POPLAVA Stanovnici Kokorića ušli su u svoje kuće, gotovo je sve uništeno, no nitko od njih ni ne pomišlja o napuštanju svog doma

Teško smo ja i supruga radili, bavili se poljoprivredom kako bismo kuću izgradili i djeci osigurali dom. I onda dođe poplava i sve u jednom trenutku odnese, kaže nam Mate Pervan iz Kokorića.

Zbog poplave je tek nakon 10 dana ušao u svoju kuću. Voda se povukla i stanovnici Kokorića počeli su zbrajati štete.

- Sve mi je uništeno, teško je ovo i gledati. I sad mi recite kako mirno spavati. Svaka iduća kiša su noći u kojima nema sna za nas Kokorićane jer ovakve se poplave ne moraju ponoviti u idućih sto godina, a može već sljedeći mjesec sve poplaviti - kaže Mate.

Kokorici: Vidljive posljedice poplave u kucama i poljima

Upitali smo ga planira li možda negdje drugdje kuću graditi, no Mate ima spreman odgovor.

- Ja iz svoga doma ne idem, a to će vam reći i svi drugi moji susjedi - kaže nam.

Predstavnici Hrvatskih voda protekli su tjedan obilazili Kokoriće, obećali su pomoć, ali i dugoročno rješenje ovoga problema. Gradnja još jednog tunela uz već postojeći, koji je doduše izgrađen davne 1938., i odvodnja viška oborina s ovog prostora jedino je rješenje. Za to će trebati još pet godina i nekih sto i više milijuna kuna.

- Ma ne treba to toliko čekati niti toliko ulagati. S puno manje novca može se izgraditi još jedan odvodni tunel - poručuje Zvonimir Pervan, kojeg smo zatekli na raščišćavanju poplavljenog podruma.

Najprije će baciti sve što je voda uništila, a potom idu isušivanje i dezinfekcija prostorija.

Štete su velike i na poljoprivrednim kulturama, posebice sadnicama nedaleko od poznatih vrgoračkih jagoda. Hrvatsko tržište baš iz vrgoračkog kraja dobiva svake sezone zdrave i ukusne plodove. Samo u Kokorićima je zasađeno više od 90.000 sadnica, a bilo je godina kad su u Kokorićima poljoprivrednici sadili i do 200.000 sadnica vrgoračkih jagoda.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također je obećala pomoć. Ono što u ovom trenutku Kokorićani sigurno znaju je da im je zasukati rukave, stisnuti zube i krenuti. Jer kako su sami rekli, radišni su to ljudi, navikli na rad i malu pomoć sa strane. Vjeruju da će svi, od lokalne vlasti, županijske do državne uprave, ispuniti svoja obećanja jer Božić je pred vratima te svi žele da su tih dana sigurni i spokojni za obitelj i sebe.

Najčitaniji članci